Met de studenten op Facebook

Vorige week gaf ik les over het gebruik van wiki’s, weblogs en forums in het onderwijs. Zoals u hier al kon lezen, waren weblogs en RSS-feeds voor de meeste studenten vooral een ver-van-mijn-bed show. Ze zaten wel bijna allemaal op Facebook en/of Netlog gaven ze toen aan. Bij voorgenoemd lesonderwerp horen ook oefeningen, dus ik dacht: laten we de oefening dan maar naar het Facebook en Netlog platform vertalen.

Voor het luikje weblog (de rest is hier niet relevant) heb ik ze gevraagd om 3 opdrachten uit te voeren: bij KlasCement.net een abonnement (RSS) nemen voor alle nieuwe bijdragen van het eigen onderwijsvak, idem voor De Standaard onderwijs pagina en een ruimte aanmaken (groepen, forum, events…) waar men andere leerkrachten kon informeren over een studiedag op school.

Conclusies

Netlog, hoewel gebruiksvriendelijker, bleek al vrij snel te beperkt voor al de bovenstaande opdrachten en viel daarom uit de boot. RSS lezen via Facebook is mogelijk, maar het is wel nog een (te) omslachtig proces. Dat kon ik dan ook demonstreren door eenzelfde feed eens aan Firefox toe te voegen in amper 2 muisklikken. Facebook is dan weer wel ideaal om groepen aan te maken. En wat me eigenlijk wel een beetje verbaasde, was dat sommige heavy users van Facebook eigenlijk helemaal niet met het systeem konden werken. Facebook is dan ook allesbehalve gebruiksvriendelijk.

Fanclub

Studentenfanclub op Facebook

Ik ben tevreden over mijn Facebook-les. De studenten waren één en al aandacht en ze hebben ook de oefeningen goed volbracht. Wat ik niet verwacht had, was dat ze me ook zouden ontroeren. Een collega van ons heeft gezondsheidsproblemen, waardoor hij voorlopig geen les meer kan geven. Het is zo een leerkracht uit de duizend, die geleefd heeft voor zijn studenten. Blijkt dat ze voor hem (en gemeend) een fanclub aangemaakt hebben. Ik hoop echt dat iemand hem dat gaat vertellen.

Als dat geen mooi voorbeeld is voor een vorm van oprechte studentenappreciatie, anno-2008-stijl.

U zegt?
  1. Dorien says:

    Het is me ook al opgevallen dat heel veel Netloggers of Facebookers vaak het platform maar heel beperkt kennen en gebruiken. Eigenlijk best wel interessant om verder onderzoek rond te doen als je het mij vraagt. En wat die fanpagina betreft: super 🙂 Voor mij is Facebook vooral een plek waar ik op de hoogte blijf van waar vroegere schoolvriendinnen of verre vrienden (in het buitenland dus) mee bezig zijn. De spelletjes en enquetes waar ik in het begin enthousiast aan meedeed hebben plaats gemaakt voor het gapen naar andermans vakantie- en babyfoto’s 🙂 Vandaar dat ik me ook afvraag of een gesloten community-project (zie bv http://maarten.typepad.com/virals/2008/10/persbericht-bes.html) levensvatbaar is. We’ll see!

  2. Ronny says:

    Leuk dat je bevindingen zo nauw aansluiten met wat ik net las in het rapport van childfocus, over het internetgebruik bij jongeren. Er wordt veel ge-chat, maar heel weinig ondernomen.

    Heb jij ideeën hoe we hier verandering in zouden kunnen brengen?

Leave a reply.