Boeken op Ebay

Ik denk regelmatig “dat boek zou ik willen lezen”, maar meestal doe ik er niets mee. In de bibliotheek ontlenen heeft weinig zin, want ik lees het toch niet uit binnen de opgelegde termijn (zelfs inclusief eventuele verlengingen). Een andere optie is die boeken (online) kopen, maar dat doe ik dan weer niet omdat ik te weinig lees en al meerdere ongelezen boeken liggen heb.

Maar er is nog een ander aspect aan iets willen hebben dat menig verzamelaar zal herkennen: het jagen is minstens even leuk als de prooi. Voor de moderne jager is een veilingsite daardoor een uitstekend jachtterein. Als experimentje ga ik eens proberen 3 Engelstalige klassiekers (in hun genre) via Ebay aan te kopen. Ik ga niet verklappen welke, maar zodra ik ze alle 3 binnen heb, komt er een vervolgpostje.

Omdat ik geen tijd heb om dagelijks op Ebay te zoeken, heb ik er een zoekopdracht ingesteld. Als criterium heb ik ondermeer aangevinkt dat ik alleen de nieuwste aanbiedingen uit Europa krijg (slechte ervaringen met douane). Mijn doel is om de boeken aan te kopen tegen de prijs van 5 euro, verzendingskosten inbegrepen.

Toen ik dat vorige week aan Yves vertelde, merkte hij op dat ik dan mogelijks boeken zou kopen waarin anderen al geschreven hebben. Om eerlijk te zijn, had ik daar bij mijn eerste bod niet over nagedacht. Ik ben nog steeds hoogste bieder op het boek en heb ondertussen nog een beginnersfout ontdekt: er staat nergens vermeld wat de verkoper voor een verzending naar België vraagt. Tja, dat wordt dan een  verrassing.

Dat Yves een punt heeft, heb ik ondertussen zelf al kunnen constateren in de omschrijving van een koper die het volgende wist te vertellen over de staat van zijn boek: “Het boek is in goede staat. Op sommige pagina’s heb ik wel aantekeningen gemaakt, maar dat beïnvloedt de bruikbaarheid van het boek niet. Misschien kan het u zelfs helpen.”

Niet vergeten Smetty: op Ebay zijn er jagers, prooien en… haaien (verkopers).

U zegt?
 1. Op amazon.co.uk kun je zo ongeveer elk boek tweedehads kopen ook – vaak voor belachelijke prijzen — £ 0.01!

 2. YvesHanoulle says:

  als het je een troost kan zijn, alles lezen lukt niet.
  Ik lees nog steeds mijn 30 (ok toegeven soms 20) blz per dag. En Ik heb weer meer als 20 boeken klaarliggen.
  Het heeft één positief effect, ik stel aankopen van nieuwe boeken wat langer uit (zeker nu ik een waslijst van gestalt boeken moet lezen.
  Amazon.fr is dan weer voordelig voor veel boeken samen kopen. Verzendings ksten naar Belgie zijn 5 euro, maakt niet uit hoeveel je koopt. + geen btw te betalen voor btw plichtigen..

 3. Smetty says:

  @Michel: klopt.
  Met verzending erbij zal ik bij Amazon ook wel op een 5 euro per boek uitkomen, dus qua prijssetting zal het niet veel schelen. Voordeel van Amazon: je kan er niet overboden worden. Als ik bieden op Ebay beu ben, zal het waarschijnlijk toch Amazon worden.

 4. chateaubrys says:

  ‘k heb een erg goede ervaring met amazon-2e handsboeken. Een boek gekocht voor de tiende van de nieuwprijs – het is duidelijk gebruikt, maar niet beschreven of beschadigd!

 5. Aad says:

  Zelf heb ik heel goede ervaringen met alibris.com, een website voor tweedehands boeken.

Leave a reply.