GTD: web2.0 evenwichtsoefening

Ik heb besloten om te knippen in mijn web2.0 gebruik. Een overvolle agenda zorgt er voor dat ik de komende weken weinig tijd online kan zijn. Tijd om wat te snoeien dus, of moet ik het eerder “de online grote kuis” noemen?

Om te beginnen heb ik Facebook eens opgekuist. Alle applicaties die ik niet wou gebruiken heb ik er gewoon uitgezwierd. Vanaf nu ga ik alleen maar de nuttige requests meer bekijken. Als dat er 1 per maand is, zal het al veel zijn. Het nut van Facebook is voor mij dan ook bijna nul (en altijd geweest). Voor geïrriteerde ignore”-klikkers onder u: applicaties eruit gooien helpt! De volgende stap is waarschijnlijk mijn account verwijderen.

De volgende in de rij is Twitter. Uiteindelijk heb ik overgehouden: de actieve accounts die voor mij relevant zijn. Ik lees Twitter alleen maar als ik online ben, maar de relevantie was in mijn stream toch wat zoek. Gevolg: knip-knip-knip. Ergens is het belachelijk, maar ik vond het wel moeilijk om te doen.

De laatste in de rij is mijn bloglezer. Ik heb een 30-tal blogs geselecteerd op hun informatieve waarde die ik dagelijks wil volgen (de rest zal ik lezen op momenten dat het wat minder druk is). Mijn doel is geïnformeerd blijven via een beperkt aantal blogs.

Voor wie weinig online is of tijd genoeg heeft, klinkt het misschien in de oren als “much a do about nothing”. Voor mij is het een test om met minder tijd effectiever gebruik te maken van web2.0. Ik wil relevanter en informatiever gaan lezen en ook tijd overhouden om zelf te schrijven.

Informatie consumeren en produceren is een evenwichtsoefening in tijd geworden. Waarschijnlijk is het dat altijd al geweest, maar het is lang geleden dat ik er nog actief heb moeten over nadenken.

U zegt?
 1. Edwin says:

  Inspirerend!

  Ik nader het punt dat ik ook echt zal moeten snoeien steeds harder. Goed nadenken over de relevantie en dan rucksichlos hakken en zagen.

  Jouw post sterkt me in dat idee!

  succes met je agenda. Geniet!

 2. Smetty says:

  @Rino & Edwin: blij te horen dat ik niet de enige ben die er zo over denkt.

 3. GeHa says:

  Tja, voor je het weet geraak je niet meer van achter het computerscherm weg en vergeet je te leven

 4. Georgina says:

  het zal misschien raar klinken, maar zelfs bij mij als niet-professional is het ook zo.

 5. Serge says:

  Sounds very familar indeed… Zie maar: http://no-copy.typepad.com/no_copy/2007/12/this-is-the-end.html . Een beetje radicaal, dat wel, maar het doet deugd! 🙂 Snoeien maar!

Trackbacks for this post

 1. Seeing the Forest through the Feeds

Leave a reply.