Internationale treinplanner

Ik ben een citytrip naar Keulen aan het plannen. Bij de reservatiegegevens van het hotel vind ik volgende 2 bemerkingen:

  • De stad Keulen probeert het gebruik van de auto te ontraden. Een vignet om door de stad te mogen rijden kost 40 eur.
  • Bij het hotel hoort een parking die gebruikt kan worden tegen het ”zachte” prijsje van 25 eur/dag.

De boodschap is duidelijk: pak de trein!

In theorie kan je vanuit Gent op 3 uur met de Thalys in Keulen zijn. Wat de prijs betreft is het een beetje zoals met vliegen: maanden vooraf en buiten de vakantieperiode kost het 2 keer niks. Ik heb een testje gedaan en tickets gevonden aan de prijs van 30 eur heen en terug. De praktijk dan. Toen ik een maand geleden treintickets wou kopen voor de Thalys, was de prijs al opgelopen tot 80 eur per persoon. Het uur vond ik al dermate ongustig dat ik besloot die optie te verlaten. Keulen is nu niet het einde van de wereld en heeft ook met reguliere treinen vanuit Luik een goeie verbinding.

Afgelopen week ben ik er zelfs na honderd keer proberen niet in geslaagd een treinverbinding uit de internationale treinplanner van de NMBS te halen. Het resultaat blijft alleen maar de snelle verbindingen weergeven die al lang uitverkocht of zelfs niet meer te reserveren zijn.

Als het online niet lukt, wat doet een mens dan: bellen naar het callcenter. Een Franstalige dame vloog in snelvaart over de uren. Jammer genoeg ging het iets te vlug voor mij en was mijn urenoverzicht nog niet volledig. Terug naar het net dan maar.

Uiteindelijk vond ik alle info (inclusief prijzen!), waar ik het niet direct verwacht had: bij Bahn.de (Duiste NMBS) en in het Nederlands. Het verschil met de NMBS is nochtans iets wat op een detail lijkt: “kunnen kiezen tussen de snelle verbindingen en de reguliere treinen”.

trein

Volgens het uurrooster dat nu voor mij ligt, ga ik 4 uur onderweg zijn en 2 keer moeten overstappen. Het ticket zal door de combinatie Rail Pass met een gewoon ticket in totaal 46,2 eur kosten voor een retourtje.

Lang genoeg vooraf reserveren is dus de boodschap. Vergeet last minutes of schoolvakanties. De auto pakken is toch soms zoveel simpeler.

U zegt?
  1. Lieve says:

    Hallo, ja, ik herken mijn eigen ergernissen. Voor een simpele reis van Leuven naar Boxtel op donderdag 10 juni werd me een formule voorgesteld die op weekdagen (donderdag 10 juni is geen feestdag) enkel vanaf 9 uur geldig is, nochtans volgens het opgevraagde schema was ik al vóór 9 uur in Nederland aan het reizen met de trein. Dus als ik gewoon die formule zou genomen hebben riskeerde ik van in het beste geval een goede som te moeten bijbetalen op de trein, of uit de trein gezet te worden in het eerstvolgende station om te wachten tot na 9 uur. Bovendien blokkeerde het programma regelmatig toen ik een paar verschillende opties uitprobeerde om ze met elkaar te vergelijken. Ik moest dan telkens helemaal opnieuw beginnen, Ik heb daar een paar uur aangezeten. En het programma blokkeerde ook een paar keer toen ik een klacht wou doormailen, uiteindeljik is het me dan wel gelukt. Geef mij maar de vroegere website, waar ik op een paar minuten vlot een paar opties voor de reisweg kon opvragen.

Leave a reply.