Wijn examen

Vanavond stond er een examen op het Smetty programma. Aan de wijnlessen komt nu eenmaal een einde , en daar hoort ook een examen bij.

Gelukkig moesten we niet individueel de beproeving ondergaan, maar wel in groepjes van 4. Ik had de eer samen met 3 iets meer geschoolde kenners het examen te mogen afleggen. Het verschil was toch merkbaar. Twee van die gasten konden een paar wijnen plaatsen alleen al op basis van kleur en geur, terwijl ik meestal maar 1 van de 4 juist had. Pas op, ik had wel enige bijdrage. Tijdens het theoretische luik zei de leraar dat we hulplijnen mochten inroepen. Ik heb dan maar Wikipedia even via de GSM aangeroepen. Een hulplijn is een hulplijn, denk ik dan.

Uiteindelijk ben ik samen met mijn 3 kenners eerste geworden. De winnaars mochten als eerst een fles kiezen. Ik koos voor een Spaanse rode Priorat. Aangezien we we eerste waren mochten we ook nog een 2e fles nemen. De gasten waren dan ook nog eens zo vriendelijk om mij een Spaanse witte Riojo te geven. Ik heb er thuis mijn proefnota’s bijgenomen, en nu blijken deze 2 wijnen ook nog eens de enige 2 te zijn die ik tijdens de 10 lessen 3-sterren gegeven heb. Wow. De wijnen kosten respectievelijk 17 en 18 euro.

Het enige minpunt van de avond was het ontbreken van mijn buddy Corto die op het werk niet tijdig weg geraakt is. Spijtig, maar om de pil te verzachten stel ik voor dat ik mijn 2 flessen in zijn bijzijn zal kraken.

Ik heb 2 vrienden bereid gevonden om samen met mij na nieuwjaar de Franse wijnen cursus te volgen. Nog zoveel te leren, nog zoveel te proeven. We gaan gewoon verder.

U zegt?
 1. LamaZone says:

  en hopelijk blijf je dan ook bloggen. je wijnposts zijn zeer leerrijk voor een leekneus 😉

 2. Edwin says:

  Heppie al een gouden tip voor een heerlijk wijntje onder een tientje, verkrijgbaar in de gemiddelde Nederlandse supermarkt?

  Ik wil wel eens een whisky-cursus doen eigenlijk 🙂

 3. Smetty says:

  Het boek bespreekt wijnen in de Vlaamse supermarkten, geen idee of er een Nederlands initiatief bestaat. Maar je kan altijd eventjes de grens oversteken he Edwin. 🙂

  Een whiskey cursus. Mmm. Dat kan waarschijnlijk wel in een whiskey-club.

  Maar ik houd het voorlopig even bij de wijnen.

 4. Antoine says:

  Hallo,

  Deze site is als het om wel gaat erg grappig: http://www.dailymotion.com/video/x3jwe0_usb-wine-telechargez-vos-vins-en-di_fun

  grt.

  Antoine

Leave a reply.