Belasting op Amerikaanse hosting

Een paar weken geleden heb ik hosting gekocht bij Go Daddy, een Amerikaanse provider. Voor het weekend kreeg ik volgend mailtje:

Dear Smetty,

We need a bit of information from you in order to comply with the European Union’s Value Added Tax (VAT) law.

We’re asking all customers in countries that assess VAT to provide Go Daddy with their VAT Identification numbers by August 2, 2007. Please enter your VAT Identification Number for each active payment method in your Go Daddy Buyer Profile.

While it does not apply to the purchase of domain names, the EU Directive requires that we add your country’s VAT to purchases of most other Go Daddy products.

Once you’ve input your VAT ID, Go Daddy will automatically calculate the amount of tax due for the billing location(s) associated with your account(s). Those customers who do not provide the number by midnight (GMT), August 2, 2007, will be assessed the standard rate for their respective member states, payable on their next due date. We will begin assessing VAT on all applicable purchases made starting August 3, 2007 and going forward.

As you probably know, VAT is a tax levied by the EU on goods and services purchased by consumers living in member states. This tax now includes goods and services supplied electronically via the Internet (Directive 2002/38/EC).

Smetty Comments:

 • Als ik het goed begrijp, betekent bovenstaande mail dat de Belgische overheid BTW gaat innen op een door mij aangekochte service (hosting) bij een Amerikaans bedrijf.
 • De inhoud van de mail roept bij mij vraagtekens op. VAT zal voor BTW staan, maar wat is dan mijn VAT Identification Number? Mijn BTW-nummer? En als ik mijn BTW-nummer (ik heb geen zelfstandig statuut, dus ook geen nummer) niet ingeef voor 2 augustus, dan zal het standaard BTW tarief door hen ingevuld worden? Op de manier waarop zij het omschrijven klinkt het alsof je zelf je BTW tarief kan bepalen. Of ik nu een BTW-nummer heb of niet, ik neem aan dat er voor elke Belg 21% BTW aangerekend zal worden (diegenen met een BTW-nummer verwerken het dan in de boekhouding). Niet?
 • Over Go daddy heb ik 2 opmerkingen: misschien ken ik te weinig Engelse boekhoudtermen en snap ik daarom de mail niet, maar ik heb alles een paar keer moeten lezen alvorens ik ongeveer een idee had wat men hier kon bedoelen. Op 27 juli een mail sturen met de mededeling dat je tot 2 augustus hebt om alles in orde te brengen is ronduit belachelijk. Een maand vooraf verwittigen lijkt mij een minimum.

Aangezien ik voor een jaar hosting betaald heb, zal ik pas volgend jaar die BTW moeten betalen (mijn interpretatie van de mail). Ik zal dan na 2 augustus eens kijken welk BTW tarief ze voor mij ingevuld hebbben. Die 21% zou mijn beslissing voor de aankoop niet veranderd hebben (de hosting blijft spotgoedkoop) trouwens. Maar ik blijf het wel een slordige mail vinden.

U zegt?
 1. ine says:

  in principe moet je idd op elk product vat betalen als consument.
  in principe kan je overseas taxfree kopen (// als in de states op deluchthaven kopen, of in een gewone winkel. aan de grens geven ze je dan gewoon die taksen terug.)

  als bedrijf binnen europa en erbuiten ben je vrijgesteld van vat. (aangezien je die als bedrijf eerst betaalt en dan terugbetaald krijgt van de staat is er en overeenkomst dat je die vor het buitenland gewoon niet betaald) je moet dan idd je vat nr (of btw nummer) doorgeven. je zal de vat dus nooit betalen in dat geval.
  als je dat per ongeluk wel doet. (bijv door bij foto konijnenberg iets te bestellen online, ipv dit per mail af te handelen) dan ga je een lange procedure tegemoet om die vat/btw terug te krijgen.

  hoe het precies zit voor particulieren weet ik natuurlijk niet…
  volgens go-daddy een nieuwe regelgeving.
  volgens mij iets de moeite om te checken. wat me aannemelijk lijkt is dat go daddy een rekening zou aanmaken in de eu omdat ze hier ook veel verkopen, en dan moeten ze idd vat rekenen aan hun europese klanten die niets vrijgesteld zijn van btw.

  ikzelf zal er gelukkig es geen last van hebben 😉

 2. Aangezien je inkomsten hebt uit reclame, ben je voor de belastingen en het RSVZ de facto een zelfstandige in bijberoep, Smetty, of je dat nu wil of niet.
  Het is belangrijk om die opbrengsten aan te geven als ‘inkomsten als auteur’. (Want dat ben je toch als je een weblog schrijft?)
  Op die manier betaal je er enkel belastingen op en krijg je na 3 jaar geen bezoek van een inspecteur van het RSVZ (zie deze post).

 3. joris says:

  Zou het kunnen dat je een factuur hebt gekregen van bvb Godaddy UK of een andere rechtspersoon met een maatschappelijke zetel op Europees grondgebied. Godaddy kan vanuit Arizona volgens mij geen BE BTW aanrekenen.

 4. Viking says:

  Ook ik heb de email gehad van Godaddy. Aangezien ik in Zweden woon zal ik de Zweedse MOMS (=BTW) van 25% moeten gaan betalen.

  Meer info over VAT/BTW bij Godaddy is te vinden op

  http://help.godaddy.com/search.php?topic_id=&q=vat

  en meer specifiek op

  http://help.godaddy.com/article.php?article_id=3407

 5. danny stas says:

  De email van Go Daddy vindt zijn oorsprong in een Europese BTW-richtlijn, waarbij de Lidstaten overeengekomen zijn om zgn. “elektronische diensten” eenvormig te belasten. De Lidstaten voelden zich tot voor kort benadeeld door het feit dat US providers hun diensten konden aanrekenen zonder BTW (zie sales tax), terwijl ondernemingen binnen de EU wel BTW dienen aan te rekenen.

  De regel is nu als volgt:
  – indien de afnemer een BTW-plichtige is (= een BTW-nummer heeft), dient hij zelf de BTW te voldoen van de Lidstaat waar hij gevestigd is (= Belgische ondernemingen moeten zelf 21% BTW betalen via hun BTW-aangifte)

  – indien de afnemer geen BTW-nummer heeft moet Go Daddy zelf de BTW betalen van de Lidstaat waar de afnemer gevestigd is (= Go Daddy moet voor Belgische afnemers 21% BTW voldoen aan de Belgische schatkist)

  De boodschap van Go Daddy is bijgevolg volledig in lijn met de BTW-regelgeving.

 6. Smetty says:

  Bedankt voor de verduidelijkingen iedereen. Zoals ik al zei, 21% extra op 50 euro zal het verschil niet maken om voor een ander product te kiezen.

 7. wim says:

  Nog tevreden van Godaddy?
  De formule die jij nam is toch 100$ per jaar?

 8. Smetty says:

  @Wim: een Deluxe hosting Linux aan 49,91 eur om precies te zijn.

  Hout vasthouden, maar mijn blog is nog niet 1 keer offline geweest. Ik ga mijn hosting dan ook zeker verlengen.

Leave a reply.