Duiken op Vancouver Island

We hadden de voorbije dagen een aantal duiken gepland (allen op Vancouver Island, British Columbia, Canada).

De eerste duikplaatsen lagen rond Victoria. De plaatselijke duikschool (Ogden Point Dive Center) vaart er alleen tijdens het weekend uit. Op zaterdag zouden we 2 duiken doen rond Race Rocks, een beschermd natuurgebied, op zondag 2 wrakduiken die gezonken werden als artificieel rif.

Duiken in Canada doe je bij voorkeur in een droogpak omdat het water nooit warmer wordt dan 10 graden. Toeristen kunnen wetsuits huren (dubbel 7 neopreen). Helemaal ingepakt vertrokken we dus op zaterdag met een zeer snelle boot richting Race Rocks. Ongeveer 5 minuten voor we er zouden aankomen kreeg de boot motorpech. We werden door een vriendelijke opa (in een dikke boot) weggesleept naar de dichtstbijzijnde haven. Toen hij bij de boot kwam zei hij nog: “is dit dezelfde boot die vorige week gezonken is?”. Ja dus. De duikschool had geen moeite gedaan om de motor te laten nakijken en herstellen. Wij en de boot werden opgehaald in de haven en terug gebracht naar het duikcentrum. Aangezien duikcharters hier niet dagelijks vertrekken, viel bij deze ook onze kans in het water om te duiken op Race Rocks. Nadien zouden we vernemen dat OgdenPoint geen goede reputatie heeft. (Als u een duiker bent die op deze plaats wil duiken, probeer dan vanuit het nabij gelegen Sydney te duiken).

Dag 2 met hetzelfde duikcentrum verliep gelukkig beter (met een andere boot). Op het programma stonden de G.B. Church (klein vrachtschip) en de Mackenzie (torpedo).

GBG


MacK

Hoewel de Mackenzie als boot 100 keer indrukwekkender is, was het toch de duik naar de GB Church die het interessantste was. Als je geen wrakduiker bent (speciale uitrusting en opleiding noodzakelijk), is het vooral het leven rond de boot dat telt. Het voordeel van een kleinere boot is ook dat je er helemaal kan rondzwemmen. Ondanks het koude water was het onderwaterleven het duiken waard.

Meer noordelijk ligt de havenstad Nanaimo. Voor Canadezen en veel Amerikanen is dit de duikplaats bij uitstek. Op goed geluk boekten we via het internet een duiktrip bij Divers Choice Charters. Dit keer geen duikcentrum, maar een koppel dat met hun boot duikercharters organiseert. Het materiaal dienden we te huren bij een duikcentrum in de buurt. De boot was ronduit fantastisch (groot, binnen omkleden, sanitair aanwezig en zelfs een eigen lucht compressor), net zoals de service (warme lunch tijdens de middag).

Op het programma stond dit keer de torpedo (gelijkaardig aan de Mackenzie) Saskatchewan en een muurduik nabij Snake Island. Er stond veel stroming bij beide duiken. Vooral de muurduik was prachtig (altijd leuk als je in het oneindige onder je kan kijken).

Normaal zouden we vandaag ook 2 duiken doen maar we zien het niet meer zitten. Nat duiken doen alleen toeristen hier. Tot een 10 graden lukt het mij wel om geen last te hebben van de watertemperatuur (zoals de eerste 2 duiken), maar de 7 graden en de zeer sterke stroming van gisteren waren er teveel aan. Daarnaast is duiken hier ook erg duur (60 euro/duik).

Het enige wat ik nog graag had gedaan was eens met de zeehondjes spelen. De jongere exemplaren schijnen duikers fantastisch te vinden. Het zal voor een andere keer zijn. En hopelijk in warmer water.

U zegt?

Leave a reply.