De Smetty boerderij

Als het over koken gaat, dan denken mensen nogal vaak dat ik een type ben dat niet vaak aan het kookfornuis staat. Helemaal fout. Ik kook bijna elke dag. De Smetty keuken in tags samengevat: wok, vleesgrill, alleen olie, veel groenten, fruit, pasta, rijst en vlees van eigen kweek.

Over dat vlees van eigen kweek wil ik nog wel eens iets vertellen. Het komt niet van de smetty-boerderij, maar wordt wel gekweekt in de familie. Onlangs nog heb ik stier van eigen kweek ingevroren. Het verhaal erachter was iets minder leuk. Mijn nonkel had een jonge stier gekocht om vet te mesten, maar het noodlot besliste er anders over. Hij werd besprongen door een koe, brak zijn 4 poten en moest daardoor veel vroeger dan gepland naar het slachthuis. Jammer voor de stier, maar het vlees was wel ongelooflijk lekker.

Ook hanen kweken is nog steeds een familiegebeurtenis bij ons. Iemand kweekt ze tot ze geslacht kunnen worden. Dan helpt de volledige familie met slachten, plukken en versnijden. Het aantal hanen dat geslacht werd op een dag, lag vroeger rond de 100, vandaag zijn het er nog 20 of 30.

Ik ben dan ook ongelooflijk content met de vers-vlees leveranciers uit mijn familie. Of ik ooit zelf een beest ga slachten om op te eten, weet ik niet. Mijn vader heeft mij wel geleerd en getoond hoe het moet. Ergens stelt mij dat gerust. Als ik morgen honger heb en er is een arme kip in de buurt, dan weet ik wat te doen:

Je neem een verkeerskegel en hangt die als een trechter op. Vervolgens trek je de kop van de kip door die kegel zodat de kip ondersteboven hangt. De kop snijdt je af waarop de kip zal spartelen in de kegel (zo voorkom je het clichรฉ van de kip zonder kop die weg loopt). Om te pluimen heb je kokend water nodig.

Het slachten van grote dieren is terecht verplaatst naar het slachthuis, maar een kip of een duif of een konijn zelf slachten, moet toch kunnen vind ik. Als anderen dat raar vinden, bedenk ik altijd hoe ver we als mens van onze voedsel-keten af staan. Die kip uit de supermarkt is er ook niet gewoon binnen gewandeld om zich vervolgens op een karton te leggen en plastiek over haren kop te trekken.

Het is wel belangrijk dat je geen te persoonlijke band hebt met je voedselketen. Tegen de kinderen zeggen “nu eten we Rudytje onze ex-haan of Stampertje ons lief ex-konijn op” is geen goed idee. Echt niet.

U zegt?
 1. KatCat says:

  Erg leuke post…
  Ocharme dat stiertje! Van zijn poten bedoel ik. Dat opeten, tja, ofwel eet je vlees en ben je je ervan bewust van waar je lap komt, of als je er niet tegen kan: vegetarisch is ook lekker.
  Hier is het idem: alleen vlees van bij de bevriende boer, maar ook eigen kippen, eieren, groenten en fruit. Melk, appelen, kaas en ijs van bij de boerenburen.
  Extra lekker, toch?
  Mijn eerste haan moet ik nog slachten; ik wacht op iemand die het mij wil voortonen. Wat ik met de ingewanden moet doen en zo. Maar ik wil wel mijn overschot aan hanen de pot indraaien. De hennen mogen leggen en broeden.
  Dat van die verkeerskegel, zie ik niet zitten…
  Voor de rest deel ik volkomen je mening.
  En ik maar denken dat ik op mijn blog iedereen verveel met mijn kippen en consoorten…

 2. Joke says:

  Oei oei, wat voor koe was dat dan zeg? Een stier bespringen en dat dan nog op zo’n manier doen dat het beest vier poten breekt… Amai.

  Dat van die kegel had ik nog nooit eerder gehoord eigenlijk. Toen ik klein was, liep ik ook geregeld rond in de garage waarin kippen geslacht werden maar ‘k zou het nooit zelf kunnen, eerlijk is eerlijk. Bovendien moet ik kokhalzen van de geur van dat pluimwater.

 3. Een verkeerskegel nog wel!
  Heel modern! Ik heb ons pa nooit anders weten gebruiken dan van die ronde waspoeder tonnetjes die je vroeger had. Toen zat in die ronde tonnetjes nog 5kg poeder. Als ze leeg waren paste daar een kip in, of een kalkoen als ze niet meer dan 5 kg woog. Een rond gat in de bodem snijden voor de hals en je had een perfect hulpmiddeltje tijdens het slachten. Je kon zelfs aan de andere kant het dekseltje er opdoen zodat het beestje wat privacy had achteraan…

 4. wim says:

  gewoon afsnijden, ๐Ÿ™‚

  een fazant pluk je trouwens droog, moest je je keuze gaan uitbreiden, ๐Ÿ™‚

 5. Wannes says:

  Weet wie je eet!
  Wij hebben vorig jaar Sofie verorberd.
  We kenden haar gelukkig maar sinds ze met die priem in haar poep boven de kolen hing, maar mijn kleine nichtjes vonden het toch maar een raar idee…
  http://www.flickr.com/photos/wannesdeloore/141860400/

 6. Martijn says:

  Ja, ik herinner me dat we nog Dicky onze haan, Daisy ons konijn & Ducky onze eend opgegeten hebben in ้้n seizoen.

  Maar ik heb het overleefd, soms moet je h้้l sterk zijn ๐Ÿ™‚

 7. Sofie is fantastisch, niet te doen! ๐Ÿ˜€

  Moet een fijn feestje geweest zijn. Een zwijntje aan het spit is zowieso overheerlijk.

Leave a reply.