i-City: City Experience Tour

Op 28 en 29 maart gaat in Hasselt het i-City event “Mapping the fundamentals ’07, visions on a mobile future” door. Wat is i-City precies:

“i-City is het grootste onderzoekslabo voor mobiele applicaties ter wereld.” Verschillende bedrijven bouwen samen met gebruikers aan mobiele toepassingen voor de toekomst. Zowel IT-bedrijven alsook ondernemingen uit andere sectoren. i-City is de grootste proeftuin voor mobiele applicaties ter wereld. I-City maakt van Hasselt en Leuven één groot labo. Zo kan i-City de toepassingen van morgen nu al op grote schaal ontwikkelen en testen in levensechte situaties.”

Op het programma van het evenement staan 2 congresdagen en een “City Experience Tour”. Vorig weekend werd er proef gedraaid. Ik ging samen met Cannaerts & Cannaerts een kijkje nemen.

Cannaerts & Cannaerts

Foto: Cannaerts en Cannaerts testen een gebruikers PDA

We maakten een wandeling door Hasselt waar er op verschillende plaatsen demonstraties plaats vonden door i-City testgebruikers. Deze gebruikers hebben allemaal een PDA in bruikleen gekregen en een Telenethotspot account. Het gebruik van een hotspot betekent dat internetconnectie alleen beschikbaar is in de buurt van die hotspot (in tegenstelling tot bijvoorbeeld GPRS of UMTS). Overal online is dus via deze technologie niet mogelijk.

We kregen tijdens de wandeling oa. volgende voorbeelden gedemonstreerd:

  • Burgerjournalistiek: tekst, audio en video artikels kunnen doorgestuurd worden naar Hasseltlokaal (Hasseltse stadsblog, deels eigendom van mediabedrijf Concentra).
  • Toerisme: mogelijkheid om via het i-City platform een stadstour op de PDA te bekijken en er eventueel zelf informatie op aan te brengen (een filmpje, pijlen voor de looprichting etc.)
  • Games: worden instant geinstalleerd vanaf het i-City platform en nadien weer verwijderd om geheugen te besparen.
  • Friends: mobiel internet biedt de mogelijkheid om te Skypen, MSN-en, live-bloggen, foto-bloggen etc.
  • Televisie: in samenwerking met de VRT en TV-Limburg is het mogelijk om tv te kijken op de PDA’s.
  • E-government: straatlamp defect of een fiets met 1 wiel voor de deur? Neem er een foto van en stuur het door naar de bevoegde stadsdienst.
  • Winkels en Horeca: kunnen deelnemen aan het i-City platform en informatie aanbieden aan de gebruikers.

PDA

Foto: scherm PDA

De rondleiding duurde ongeveer een uur en een half en werd (te) strak getimed: om tijd te besparen mochten er amper vragen gesteld worden.

De applicaties uit de mobiele proeftuin op zich zijn interessant en veelbelovend. De E-government en toerisme toepassingen van het i-City platform bijvoorbeeld zou ik in elke stad interessant vinden. Toepassingen zoals bloggen, chatten en telefoneren via Skype hangen gewoon samen met mobiel online zijn en minder met het i-City platform.

De technologie lijkt nog niet helemaal op punt te staan voor de grote doorbraak (permanent online zijn, bandbreedte). Ook de prijssetting is nog niet haalbaar voor de massa. Maar dat is een oud zeer. Mobiel bellen en internetaccess zijn in Belgie gewoon consequent duurder en de verbindingen trager. Jammer dat onze politici daar doof en blind voor blijven. Het doet mij allemaal een beetje denken aan het pre-breedband tijdperk.

Mobiel is de toekomst, zoveel is zeker, maar het is nog even wachten op een betaalbare en goede connectie voor iedereen.

Cross-posted op Smetty.be en Edublogs.be

U zegt?

Leave a reply.