Riepl’s law en solliciteren in Second Life

Gisteren hoorde ik een wat stoffige professor (Ansgar Zerfass) op Euroblog 2007 Riepl’s Law aanhalen: “a new medium will never be able to substitute former ones”. Concreet betekent dit dat nieuwe media nooit oude media doen verdwijnen. Het was een uitspraak die 24 uur in mijn hoofd heeft zitten bouncen, maar vandaag begreep ik hem pas toen ik in de stad het vacature magazine aan het lezen was bij een kopje soep. Ik leg u uit waarom.

Bij sommige van mijn voormalige werkgevers vond ik de dienst rekrutering het meest innovatieve aspect aan dat bedrijf. Dat is slim, want de recruiters zijn vaak de enige mensen die je spreekt alvorens je aan de slag gaat. Maar als het vernieuwende alleen bij het rekruteren zelf blijft, wil dat natuurlijk zeggen dat het bedrijf voor de rest functioneert als een oude krokodil. In die context verbaast het mij dan ook niet dat de rekruteringswereld Second Life heeft ontdekt.

Begin maart opende Randstad Nederland al zijn virtuele banen service. Je kan er terecht voor echte banen, maar ook voor virtuele banen die betaald worden in Euro’s of Linden dollars.


Half april zal ook Vlaanderen virtueel vertegenwoordigt worden met de ‘Vacature Lounge‘:

In de Lounge kunnen Second-Life bewoners zich na hun werk informeren over carrière-opportuniteiten bij interessante werkgevers. Maar ze kunnen er ook tips krijgen om zichzelf of hun team beter te motiveren, praten over carrière-gerelateerde onderwerpen, of zelfs deelnemen aan virtuele afterwork-parties. Daarnaast biedt de Vacature Lounge ook een private sollicitatieruimte, waar u als bedrijf gesprekken kunt afnemen zonder dat u daarvoor zelf eerst uw aanwezigheid in Second Life moet uitbouwen. Tot slot staan er in de Lounge ook wekelijkse guest performances van werkgevers of carrièrespecialisten op het programma.

Geld verdienen in de virtuele wereld wordt zo heel concreet en voor iedereen toegankelijk. Neville vertelde gisteren tijdens de keynote ook al over zijn virtuele secretaresse op Crayonville. Als je activiteiten uit de eerste wereld verplaatst naar de virtuele wereld (een virtueel kantoor), betekent dat niet dat je daar geen personeel meer nodig hebt om bepaalde processen uit te voeren (in dat virtuele kantoor of die winkel is er ook een infobalie of een verkoper nodig).

Virtueel solliciteren zal het solliciteren zoals we dat gewoon waren niet vervangen. De virtuele wereld zal wel een extra, nieuwe en andere dimensie geven aan het concept werken en solliciteren.

Dat is de klik die ik miste bij het inschatten van de betekenis van Second Life. Met dank aan een uitspraak van Wolfgang Riepl, genoteerd in 1913, te Leipzig.

Cross-posted op Edublogs.be.

U zegt?

Leave a reply.