Gmail for your domain

Mail. De laatste 2 dagen stonden hier, naast het in gebruik nemen van een andere portable, vooral in het teken van de mail. Een groot onderhoud zowaar.

Na de grote overstap moest ik kiezen tussen Thunderbird en Outlook 2007. Uiteindelijk viel de keuze op Outlook omdat die synct met andere devices. De grote uitdaging was Outlook mijn Thunderbird mail laten importeren. Mozilla beweert hier dat de meeste mail-applicaties mail kunnen importeren van Eudora (dat hetzelfde formaat gebruikt -mbox- als Thunderbird). Ik heb vanalles geprobeerd, zelfs een hoop scriptjes en dergelijke van het net gehaald, maar het is niet gelukt. Geen enkel tooltje leek al onder Vista te werken. Dan maar Thunderbird er terug opgezet. Het overbrengen van mail naar een andere computer onder hetzelfde programma stelt gelukkig niet veel voor. Ik vraag mij af wie ik nu kwaad moet aankijken, Outlook omdat ze niet importeren of Thunderbird omdat hun mail niet te exporteren valt.

Maar dat is nog maar de helft van het onderhoud. Momenteel ben ik aan het experimenteren met Gmail for your domain. Via deze service kan je alle voordelen van Gmail gebruiken (ik denk aan 2 GB storage, zeer goede spam filter, structuuropbouw en labels, zowel online als pop3 etc.), maar dan met je eigen domeinnaam, die je ook nog eens kan uitbreiden (in mijn geval) tot 25 accounts. De doelgroep lijken in eerste instantie kleine bedrijven of verenigingen te zijn. Ik kreeg al 2 dagen na mijn aanvraag (momenteel in beta) de mogelijkheid om van start te gaan. Het enige structurele wat je moet doen, is je MX (Mail Exchange) DNS Records aanpassen. Dat is nodig om je mail door te laten verwijzen naar Google. Amper een uur later was mijn account up en running.

Technisch lijkt alles perfect te verlopen. Natuurlijk zijn er ook nadelen verbonden aan het gebruiken van een dergelijke service: de service is gratis maar gebaseerd op een businessmodel rond advertenties en net zoals elke andere provider kunnen ze natuurlijk plat gaan of gehackt worden. Mocht de service onverwacht stoppen, dan heb ik nog altijd offline al mijn mails. Zelf ben ik eerder bezorgd om het spookbeeld van Big Brother dat Google stilaan begint aan te nemen.

Screenshots: login-pagina en de admin-pagina (domeinnaam bewerkt om veiligheidsredenen).

Login page

Admin page

[tags]Gmail, Gmail for your domain, Outlook 2007, Thunderbird[/tags]

U zegt?
 1. kristof says:

  Als je naar outlook gaat met je mail zit je vast in het gesloten formaat van outlook, dat is zeker, dus daar heb je alvast een reden om kwaad te kijken naar outlook 😉 Maar dat outlook het mbox-formaat niet ondersteunt vind ik raar, omdat mbox zowat de meest standaard en eenvoudige manier is om mail te stockeren.

  Wat je misschien kunt proberen (wat bij mij lukte) is via maildir gaan. Er bestaan verschillende mbox -> maildir conversietooltjes, en dan heb je een bestandje per e-mail. Dat kun je dan gemakkelijk met een scriptje zenden naar je nieuwe mailserver en zo heb je het “gemporteerd”…

  Enfin, dat is wat ik gedaan heb. Ik gebruik de gewone gmail om mijn eigen domein te maskeren: alle mail komt toe op mijn domein en een copietje wordt automatisch geforward naar gmail. Dan gebruik ik gmail om mail te beantwoorden maar zo ingesteld dat de Reply-To en de From ingevuld staan met de informatie van mijn domein. Het enige wat mijn correspondenten zien is zoiets als “delivered using gmail”, daar kan ik mee leven. En ik heb ook automatisch elke mail in’t dubbel.

  Succes,
  kristof

 2. Koen says:

  2 dagen? Bij mij heeft het 2 maand geduurd voor ik diene invite toegestuurd kreeg. In ieder geval ben ik er tot hiertoe wel content van.

 3. Mijn mening over Gmail for your domain: totaal onbruikbaar voor serieuze toepassingen, en wel omwille van imagoredenen.

  Gmail voegt een header “Sender:” toe aan de verstuurde berichten, waarin je Gmail-adres zichtbaar is.

  Thunderbird publiceert die header zeer opvallend in de minimale header die getoond wordt. Outlook maakt ervan “On Behalf Of”.

  Netto-resultaat: elke ontvanger van een bericht dat verstuurd werd vanuit Gmail, zogezegd met je eigen domeinnaam als afzender, ziet zeer duidelijk je Gmail-adres staan.

  De reden waarom Google het zo doet? De SPF (sender policy framework) antispam normen. Maar het netto-resultaat is wel dat geen enkel serieus bedrijf het zich kan veroorloven om ervan gebruik te maken, want je wil toch niet dat de ontvanger kan zien dat je het vanuit een Gmail-account hebt verstuurd, en je wil toch niet dat iedereen het adres van je Gmail-adres kan zien? Want waarom heb je anders “Gmail for your domain” geconfigureerd?

  Dus: nog veel werk aan de winkel voor Google vooraleer het bruikbaar wordt.

 4. Wow, sterk idd, die 2 dagen – mijn aanvraag loopt inderdaad ook al een maandje nu, nog geen reactie.
  Heeft er overigens iemand ervaring met de Windows Live tegenhanger, https://domains.live.com/ ?

 5. Sorry, mijn uitleg hierboven is geldig als je in de gewone gmail een bijkomende account definieert, om email te versturen vanuit je eigen domein.

  Met de hosted account, de beta-dienst “gmail for your domain”, krijg je die “sender” header inderdaad niet te zien.

 6. Tom Mertens says:

  Pascal, ik heb dit inderdaad al eens opgezet en was zeer onder de indruk. Maar dat zal je waarschijnlijk wel niet verbazen. 😉
  Een iets onafhankelijkere gebruiker van de Windows Live Custom Domains is de gemeente Waterloo. Zie http://www.waterloo.eu/home/index.cfm?id=790&l=1. Windows Live Custom Domains heeft ook API beschikbaar om een aantal zaken te automatiseren. Zie http://dev.live.com/customdomains.

 7. Smetty says:

  @Kristof: thx, ik zal het bijhouden. Voorlopig is het even genoeg geweest.

  @Tom: interessant, zal hier zeker getest worden. Domeinen genoeg.

  @Koen en Pascal: dat van die 2 dagen is wel grappig. Ik heb iemand al horen zeggen dat mijn voornaam goed zal gelegen hebben bij de Googlemannen. Dus deze tip: registreer jezelf met een vrouwennaam 😉

 8. Joris says:

  Hey Cindy,

  Ik heb mij gisteren geregistreerd en sinds gisteren draait mijn domein op gmail. Is “joris” een betere naam?

  Wie doet het sneller?

 9. Smetty says:

  Misschien dachten ze wel dat Joris een vrouwennaam is. Maar gezien jouw Google verleden, zou je wel eens in de “VIP”-lijst kunnen staan. 🙂

Trackbacks for this post

 1. Smetty’s Soapbox » To: Team Suchmaschinen
 2. Smetty’s Soapbox » 10 web(2.0)services die er voor mij toe doen

Leave a reply.