Share your OPML

Het was deze post bij Moqub die mij eraan deed denken dat ik nog niets geschreven had over Share Your OPML.

Deze site/service is een initiatief van tech-goeroe Dave Winer: “The purpose of this site is to gather a community of subscription lists, in OPML format, and aggregate them in interesting ways.”

Korte (minder technische) uitleg: Blogs lezen doe je vaak door een abonnement te nemen op de (RSS-)feed. Die feed voeg je dan toe aan je RSS-lezer (meer uitleg op deze tutorial). Het geheel van die feeds kan je via OPML (een technisch formaat) exporteren en importeren in RSS-lezers.
Waarom zou je dat willen? Omdat je misschien van RSS-lezer gaat veranderen, als back-up voor jezelf of omdat je interesse hebt in het geheel van blogs die iemand anders leest. Anderen kunnen je vaak op het spoor brengen van blogs die jou ook kunnen interesseren.

Share your OPML is, geheel in de stijl van zijn creator, een erg sober project. Maar het doet wat het moet doen, mijn waslijst met feeds tonen. Niets meer of niets minder. Oordeel zelf maar. Twee leuke extra-tjes zijn de top 100 feeds (net zoals gelijkaardige lijstjes erg voorspelbaar), maar vooral de feature “subscriptions like mine”. M.a.w. wie leest er dezelfde feeds als ik (en heeft ook een account op deze service natuurlijk). En surprise, surprise, the winner issssss Kris Hoet (Consumer Marketing Manager MSN/Windows Live EMEA, OPML).

OPML like mine

In de top 5 staan verder: Peter Forret (OPML), Claudio (These Days, OPML), PiAir (Edublogger Pierre Gorissen, OPML) en Eric Prenen (OPML).

Mijn OPML bevat ongeveer 90% van wat ik lees (ik probeer trouwens maximaal op 200 feeds een abonnement te nemen om het beheersbaar te houden). Naast Share your OPML bestaan er natuurlijk nog andere services die hetzelfde doen. Volgens mij is bij mensen in mijn omgeving het publieke profiel van Bloglines de meest gekende en gebruikte. Zelf gebruik ik Bloglines als online back-up voor mijn OPML-feed en heb ik ervoor gekozen om mijn profiel niet publiek maken.

Dat wil inderdaad zeggen dat er feeds in mijn RSS-lezer staan die ik niet wil delen. Ik heb nog altijd niet de behoefte om alles wat ik doe of denk online met iedereen te delen. Mijn RSS-lezer is mijn persoonlijke krant. Wie wil meelezen kan hier terecht (url zal ook altijd op mijn blog zelf terug te vinden zijn).

[tags]share your opml, OPML[/tags]

U zegt?
 1. Hans De Four says:

  Bedankt voor de tip! Je TOP5 is intussen al achterhaald 🙂

 2. LVB says:

  Subscriptions Like Mine

  1. Smetty
  2. Eric Prenen
  3. Kris Hoet
  4. Peter Forret
  5. spoit.be

 3. LVB says:

  Over Bloglines en privacy: je kan natuurlijk ook je profiel publiek maken, maar die welbepaalde feeds die je priv wil houden, op “private” zetten.

 4. Moqub says:

  Hoi,

  ziet er goed uit (beetje saai maar dat hoort blijkbaar). Wat ik niet goed begrijp zijn de getallen achter de titels – betekent 1 dat 1 iemand via dit systeem de rss-feed leest? Dus des te hoger het getal des te meer lezers?

  Groeten Moqub

 5. Joke says:

  Toch toevallig niet Hans De Four die lesgeeft op het Zottegems college zeker??

 6. Kris Hoet says:

  Wat heb ik gewonnen? 😉

  Subscriptions like mine:
  1.Darren Straight
  2.Kip Kniskern
  3.Smetty
  4.Ralph Poole
  5.Jef

 7. Smetty says:

  @Kris: ik vrees dat je alleen een “kleine” vermelding gewonnen hebt 🙂 Meer valt er hier helaas niet te verdienen. Sponsers hup! Aanmelden nu!

  @Moqub: als je in de OPML lijst zelf kijkt (dus niet in de top hierboven), dan is het getal voor het XML icoontje het aantal mensen die via de service ook jouw feed lezen, als je op het blauwe sterretjes na de XML klikt, kan je ook kijken welke mensen jouw feed lezen. Is ook alleen maar een naam, dus niet noodzakelijk verklarend.

  De top is ondertussen redelijk veranderd: 1. Kris Hoet, 2. Claudio, 3. Hans De Four, 4. Luc Van Braekel, 5. Peter Forret, 6. Netlash en 11. Michel Vuijlsteke. Vlaanderen verovert Share your OPML.

 8. Bart says:

  Heb mijn opml gedeeld nav jouw post.

  1. Tijs Vrolix
  2. Smetty
  3. Ruben Timmerman
  4. Michel Vuijlsteke
  5. Peter Forret
  6. Luc Van Braekel
  7. Ivar van Duuren
  8. Kris Hoet
  9. Eric Prenen
  10. BasL

 9. claudio :) says:

  Tis toch schoon dat ik in uwe top 5 voorkom. maar jij staat ook in de mijne.

 10. frans says:

  leuk systeem!
  iedereen zou het in feite moeten doen, omdat je dan pas echt een realistische weergave zou kunnen krijgen van “who reads who”..

  hopelijk geeft iedereen hier gevolg aan. ik alvast wel 🙂

 11. BVLG says:

  Nog een extra gebruiker voor ShareOPML.
  Subscriptions like mine
  1. netlash 583 12.610
  2. Smetty 167 12.245
  3. Luc Van Braekel 436 9.708
  4. Kris Hoet 368 6.867
  5. Wayne Allen 281 6.320
  6. Peter Forret 209 5.766
  7. cfenvey 53 5.618
  8. Pascal Van Hecke 206 4.105
  9. Eric Prenen 339 3.073
  10. jopx 410 2.899

 12. Hans DF says:

  @Joke: Sjjjt, je rakelt mijn verleden op 😉

 13. lamazone says:

  De dienst is afgeschaft: http://www.scripting.com/stories/2008/01/23/shareopmlorgRetired.html
  Jammer, want google reader laat me niet toe selectief te exporteren. is alles of niets..

 14. Smetty says:

  @lamazone: thx voor de update. Ik vind zijn verwijzing naar Google Reader eigenlijk niet direct opgaan, maar ik snap wel dat kosten baten hier niet in evenwicht zijn. Jammer.

 15. lamazone says:

  and that’s why google is evil. éééééééééviiiiiil!

Leave a reply.