Een nieuwe homepage: Live.com als testcase

Deze week was ik mijn homepage beu. De laatste maanden had ik namelijk trouw gezworen aan tech.memeorandum.com (ondertussen veranderd in techmeme.com). Het voordeel is dat je in één oogopslag kan zien wat het belangrijkste topic is in een bepaald deel van de tech blogs. Interessant, maar na een tijdje lijkt al dat nieuws zo op elkaar. Dat Google alweer iets nieuws heeft uitgebracht wil ik ondertussen eigenlijk niet meer weten.

Tijd dus voor een nieuwe homepage. Ik heb mezelf voorgenomen om 2 gepersonaliseerde pages te proberen: Live.com (Microsoft) en de versie van Google. Eerder deze week ben ik alvast met Live.com begonnen, de rest van de week ga ik met Google aan de slag.

Live.com:

Ik had in het verleden al wat geëxperimenteerd met start.com (de voorloper), maar live.com is toch veel uitgebreider. Na een paar dagen van testen en vissen in de Microsoft Gadgets Gallery, ziet mijn homepage er als volgt uit:

Ik heb op dit moment 1 pagina die uit drie kolommen bestaat:

Kolom 1:

Links bovenaan heb ik de weerkaart van Gent en Stockholm gezet. De bedoeling van dat spel is dat de bovenste rij (Gent) allemaal zonnetjes worden, en de onderste allemaal wolkjes (hehe). Onder deze kaarten heb ik een wikipedia search bar geplaatst (maar nog niet gebruikt).

Live.com kolom

Kolom 2

In de middenste kolom staat Tetris Live. Een spel dat ik uren en dagen kan spelen. Ik vind spelletjes over het algemeen tijdsverlies. Maar blokjes stapelen en draaien, daar maak ik graag tijd voor. Onder Tetris staat iets dat levensbelangrijk is voor mij: een to do list. In mijn geval rendeert zoiets op korte termijn: zo ben ik voor het eerst in jaren geen enkele verjaardag vergeten deze week (en het waren er 3!) en ook de vuilzak is eindelijk nog eens buiten geraakt.

Tetris

Kolom 3

Kolom 3 is voorlopig voorbehouden voor nieuws via RSS, momenteel aangeleverd door De Standaard Online en VRT nieuws. Over welke RSS feeds ik daar nog bij ga zetten, moet ik nog eens nadenken. Zoiets kan je toch niet forceren. De behoefte om een bepaalde RSS daar te lezen moet gewoon groeien. Het is in elk geval niet mijn bedoeling om van live.com mijn vervangende RSS lezer te maken.

Conclusie:

 • Is Live.com als homepage iets nieuws?
  Absoluut niet. Ik heb jaren geleden al een My Yahoo opgezet, maar ik gebruik het ondertussen niet meer.
 • Heb ik van mijn Live.com iets nuttigs gemaakt?
  Dat is in elk geval de bedoeling, maar zoiets is 100% persoonlijk. Ik heb alvast de gadgets eruit gehaald die mij interesseren.
 • Wat mis ik echt?
  Een plugin voor mijn agenda (Lotus Notes)
  Een plugin voor mijn mail (Thunderbird)
 • Wat mag er in de gadgets gallery komen?
  Score borden met de uitslag van het WK en “iets” dat de Tour de France volgt.

Ik ga nu een paar dagen Google proberen. Maar ik ga het wel erg moeilijk hebben om van Tetris af te blijven.

Wordt vervolgd.

Note/Ter info:

[tags]Personal homepage, Live[/tags]

U zegt?
 1. frans says:

  ik zweer trouw aan mijn Netvibes.com!

 2. Frederik says:

  Ook voor mij niks anders meer dan Netvibes. Lees er het halve internet in, houdt agenda bij, takenlijst, vertaalplugin,…

 3. Smetty says:

  Boodschap begrepen.

  Na Google ga ik ook een weekje met Netvibes proberen.

 4. i. says:

  ook ik zweer al maanden bij netvibes….
  En een vriend van mij gebruikt http://www.protopage.com en is daar heel content van.

 5. frans says:

  en smetty? al bedenkingen?

 6. jose says:

  Hallo daar,
  In http://gallery.live.com onder de webgadgets taal:Engels staat op een van de laatste pagina’s een gadget van de RABO die de tour de france volgt enz. Is dat misschien een idee?
  Groetjes José

Leave a reply.