Podcast sessies

De laatse weken was ik bij meerdere sessies betrokken over bloggen en podcasten. Tijdens de CST dagen had ik 45 minuten (setting: grote zaal, onderwijs publiek), met These Days (Corneel heeft de presentatie gegeven want ik was op verlof) waren we aanwezig op een IAB sessie, deze week had ik een hands-on sessie tijdens de ICT dag in Hasselt (setting: 14 personen in een uitgeruste computerklas) en de volgende sessie is gepland voor juni. Volgende presentaties kan je hier downloaden (mocht het je interesseren): CST en IAB.

De populariteit van podcasten is de laatste maanden alleen maar toegenomen (ik denk aan de traditionele media zoals de podcast van De Standaard, en de aangroeiende lijsten in iTunes en op podcasting.be). Maar als we even vergelijken met Nederland, bijvoorbeeld via Podfeed.nl, dan heb ik toch de indruk dat we in Vlaanderen nog niet massaal met een micro (en bij uitbreiding met video) experimenteren. Ik leg de nadruk op “mijn indruk”, want ik baseer me niet op cijfermateriaal.

Wat me opviel tijdens al mijn presentaties en lessen op school, is dat podcasten en bloggen toch nog grote onbekenden zijn. Men heeft meestal wel een vage notie dat een weblog een soort website is, maar het verschil tussen beiden kunnen de meesten niet duiden. Met de kennis over het concept RSS is het meestal nog erger gesteld. Het aantal mensen die dat kunnen uitleggen of begrijpen is onwaarschijnlijk laag. Ik ben benieuwd wat mijn studenten er op het examen van gaan brouwen :-).

Als ik podcasten moet uitleggen, begin ik altijd met het uitleggen van het concept weblog n RSS. Pas nadien is het concept podcast aan de beurt. Ik heb vastgesteld dat die combinatie voor velen al te ingewikkeld is. Daarom heb ik me voorgenomen om in toekomstige hands-on podcast sessies alleen nog mensen toe te laten die al weten wat bloggen is. Zonder voorkennis zou ik minstens een dag sessie voorzien.

Tijdens een hands-on podcast sessie behandel ik: bloggen, RSS, podcasten, opnemen, monteren en publiceren. Een test opname via Audacity is meestal eenvoudig te realiseren. Voor het publiceren adviseer ik blogsoftware die onmiddellijk de podcast opneemt in de RSS-feed, oa. TypePad en WordPress zijn daarvoor uitermate geschikt. Het monteren heb ik nog in geen enkele sessie behandeld. Het is veel te arbeidsintensief, en daarnaast ben ik ook niet de juiste persoon om het te geven. Monteren is niet eenvoudig (maar ook niet overdreven moeilijk) n het kost erg veel tijd. Volgens mij zijn monteren en het tijdsaspect de factoren die zullen maken dat podcasten niet voor iedereen is.

Bloggen en podcasten staan dus nog in hun kinderschoenen. Vooral dat is me de laatste weken duidelijk geworden. Op zich geen slecht nieuws, want ik verdien geld met het uitleggen ervan. *Grijns*
Als afsluiter wil ik graag nog even verwijzen naar de meest productieve podcasters van Vlaanderen, zijnde Stefan Kolgen en Ann Laenen. Indrukwekkend wat deze mensen realiseren. Kijkt u zelf maar eens naar deze lijst.

[tags]IAB podcasting, sessie podcasten[/tags]

U zegt?
 1. Stefan K. says:

  Thanks Smetty voor de bloemen…!

  Maar om het lijstje volledig te maken, toch nog een paar andere pod- en vodcasts die nog bij het lijstje horen:
  -> Wooord – http://www.wooord.be/
  -> Bert’s Bicky Route – http://www.frikadellenmetkrieken.be/bicky.php
  -> Life TV – http://www.frikadellenmetkrieken.be/lifetv.php

 2. Smetty says:

  Oelala,
  ik had nog een overtreffende trap van indrukwekkend moeten gebruiken. Maar wat is dat… 🙂

 3. marc says:

  Zowel voor de podcast van Clubcircuit (pas gelanceerd – http://www.clubcircuit.be/podcircuit voor de feed) als voor die van Democrazy (www.demopod.be) is de belangstelling heel groot. Ideaal voor muziekclubs om hun eigen programma wat in de verf te zetten en een platform te bieden voor artiesten die in de mainstream media niet (genoeg) aan bod komen. Become the media!

Leave a reply.