Viswijf

Ik heb vanochtend iets meegemaakt, waar mijn hart nog steeds sneller van slaat. Mijn collega’s vonden het super grappig, maar ik eerlijk gezegd niet.

Ik reed naar school met de fiets. Voor ik de schoolpoort in kan moet ik ongeveer 300 meter rijden op een fietspad (naast de weg). Omdat ik die auto’s nogal gevaarlijk vind, doe ik meestal een kort stukje (20 meter of zo) op het voetpad als er geen voetgangers zijn.

Een man van ongeveer 65, ik heb geen idee waar hij vandaan kwam (uit een auto of een huis), gaat plots wijdbeens op dat voetpad staan. Met de armen open. En toen gebeurde alles in een flits. Hij stond te dicht voor mij om de fiets nog te stoppen of te draaien. Ik denk dat hij opzij gegaan is, want ik heb hem niet geraakt. Terwijl ik hem voorbij reed, gaf hij mij een duw en probeerde me van mijn fiets te trekken. Gelukkig ben ik nogal handig met de fiets en kon ik de schok opvangen. Maar toen viel hij me nog 2 of 3 keer aan. Hij heeft me niet geraakt, maar hij pakte wel altijd mijn achterwiel vast, liet dan los om opnieuw in de aanval te gaan. Dat was gewoon absurd. Uiteindelijk heb ik hem achter mij kunnen laten, terwijl hij “viswijf” bleef roepen.

Gelukkig heeft hij mij niet doen vallen en ben ik er in geslaagd om te vluchten. De verstandigste reactie.

Wat bezielt een 65-jarige in godsnaam om zich voor een fietser te gooien en dan voor de aanval te kiezen? Ik heb er geen probleem mee om toe te geven dat ik dat stukje voetpad niet mocht doen, alsook een inschattingsfout maakte waar ik dacht alleen te zijn. Maar dat is niet van die aard om te rechtvaardigen wat er daarnet gebeurde. Ik had hem echt niet mijn andere kaak aangeboden mocht hij mij kunnen grijpen hebben. En mij nog “viswijf” noemen ook?

Smetty schudt verward het hoofd en gaat zich buiten wat afreageren door met de fiets terug naar het werk te gaan. Het moge duidelijk zijn dat ik meters afstand ga houden van alles wat 50+ is.

U zegt?
 1. hmmm… grappig is anders.

  [Cf ook de post van LVB (“Maar er is een gevaarlijke sluipende trend bezig in onze maatschappij: gewelddadig … activisme wordt blijkbaar door een groeiende groep mensen aanvaardbaar geacht zolang er geen doden of gewonden vallen.” – http://lvb.net/item/1934).]

  Ik zag vergelijkbare dingen: mensen die zich bewust voor fietsers gooien die ‘verkeerd’ rijden…
  Vreemde trend.

 2. Claudio says:

  Nu moet ik zeggen dat ik het ook op mijn heupen krijg van al die mensen (iedereen die de openbare weg gebruikt) die zich niet aan de regels houden. Als ik te voet ben stoor ik me aan de auto’s en laat dit dikwijls ook merken aan de mensen als ze verkeerd zijn. (ben al enkele keren moeten gaan lopen, hehehe). Als automobilist krijg ik grijs haar van allochtonen (geen racistisch verwijt hoor) die zomaar op hun duizendste gemak de weg oversteken op eender welke plaats (vooral A’pen Noord). Gisteren reed ik er nog bijna eentje omver omdat hij het zonodig vond te gaan oversteken als het mannetje rood was.

  En FYI, mensen mogen mij ook op mijn fouten wijzen als ik iets verkeerd doe, zoals dat ook soms gebeurd. 🙂

 3. LVB says:

  Is dit een typisch Gents verschijnsel? Het Geheime Genootschap van de Kamikaze-Voetgangers tegen Fietsers?

 4. Huug says:

  Ik had onlang ook zoiets voor. Als ik van de Albertlaan kom en ik moet naar de kapper (zijn salon staat in het stuk Martelaarslaan tussen Vandenborre en de Delhaize) dan rij ik de achterkant van de parking van Vandenborre op en dan rij ik vooraan het stukje in tegenrichting 15 meter met de fiets op de stoep naar het salon. Met de twee benen links van mijn fiets, een been die ‘stept’. Meer dan plaats zat, zelfs als er 1 voetganger is. Een stom viswijf (ook 50+) heeft zich ooit eens met ware doodsverachting voor mijn fiets gegooid. Ik kon ze maar net ontwijken. Okey, je mag niet op het fietspad rijden maar niet overdrijven he! De volgende keer rij ik zo’n spast zijn been af, zeker weten. (Zo kwaad dat ik was. Toen dacht ik: “Die ouwe knarren mogen eens een tik op hun kop krijgen, wie betaald er hier hun pensioen, g*dverdomme?!”)

 5. O. says:

  Jep, ook iets gelijkaardigs meegemaakt, heb soms de indruk dat sommige mensen op hoge leeftijd plots de neiging hebben om zelf het recht in eigen handen te nemen…. te veel tijd zeker… of te weinig? Laat het niet aan je hart komen, dien mens is nu ook gelukkig… heeft nu nog een “straf” verhaal om aan zijn kleinkinders te vertellen 😉

  Iets voor in de krant 60+ valt fietser aan

 6. Smetty says:

  @Claudio: Ik moet mij aan de regels houden. Dat geef ik graag toe. Trouwens deze week stond er een allochtoon en zijn maten erg raar te doen voor mijn autoraam (ik was op weg naar de auto). Ik vroeg wat er met de auto was. Oh niks zei hij, hij was alleen maar zijn haar aan het kammen in de autoruit. We hebben er met zn allen is goed met gelachen.

  @all:
  De ene ontvlamt in zijn hoofd door een overtreding en de andere gaat in de tegenaanval omdat ie aangevallen wordt. Dat is echt een gevaarlijke spiraal. Ik denk dat het meer is dan alleen “gewelddadig politiek activisme” zoals de Flagadas. We worden gewoon met zn allen agressiever op elk gebied.

  Ik zal beter oppassen. Maar toch, verontschuldigen: graag, en anders: actie reactie.

 7. yves says:

  Wat soms helpt om onverlaten af te remmen is een digitaal cameratje op hen richten. Onlangs op de Dendermondsesteenweg zo een autozot tegengehouden die links een file wou voorbijvlammen.
  Da’s een trouwens een fenomeen wat zich steeds vaker voor m’n ochtendlijke voordeur afspeelt. Volgende week misschien es de wacht houden met m’n cameratje?

  Wat dat agressieve betreft, Smetty, dat klopt. Ik noem het de wet van de mieren: de ruimte is beperkt; de gebruikers van die ruimte (de mieren) denken dat de ruimte oneindig is.Ze snappen niet dat ze die steeds “fouter” benutten, en lopen desnoods over elkaar heen, op weg naar hun “hoger streven”. Dan is de jungle in zicht…

 8. Smetty says:

  Yves, die wet van de mieren is zalig verwoord. :-)Je mag in mijn comment top drie staan, samen met de kleuterklaswijsheden van Bart(Netlash).

 9. Willemina says:

  Ik lees dat Smetty zich in de EDU-stal verstopt, vandaar mijn oprisping : respect voor de reglementen. Dan is er geen vuiltje aan de lucht. Voetgangers die van het voetpad gekegeld worden : denk niet dat je met een onschuldig fietsertje te doen hebt. Zet uw keel open, haal er een ambulance bij, laat pv opstellen en verwittig de lokale mediacorrespondenten. Laat de anderen UW rechten respecteren.

 10. Smetty says:

  Hoera, weer een bruikbare tip erbij! De wereld is weer een stukje beter geworden.

  Trouwens “Willemina”, als je nog eens op deze blog komt onder een andere naam dan die van jezelf, dan gooi ik je eraf. Als je hier met het vingertje wil komen staan, moet je ook de ballen hebben om je echte naam te gebruiken.

 11. Goedroen says:

  Hoi,

  Is deze discussie stilgevallen ? Het blijft nochtans een actueel gegeven. Ook ik ben al beide situaties tegengekomen.

  Vorige zomer reden twee jonge francaises in hun auto op het jaagpad langs de Leie (langs de Belgisch kant wel te verstaan), en beweerden bij hoog en bij laag dat iemand hen die weg had opgestuurd. Nou, ik weet wel beter, want die weg wordt meer en meer als sluikweg gebruikt, ten koste van de veiligheid van de zwakke weggebruiker. En aan hun reactie te zien wisten ze heel goed dat ze daar niet mochten rijden, dus heb ik hen zonder pardon teruggestuurd, en na enige discussie hebben ze dat ook gedaan.

  Maar zelf ben ik ook al tegengehouden als ik de wet overtrad,, zonder het echt te beseffen, of zonder te beseffen dat andere mensen er zo zwaar zouden aan tillen (en dan maar zitten vloeken waarom de anderen toch zo lastig doen).

  We zitten met z’n allen veel te dicht op elkaar, zeker ? En de wetgeving wordt er niet eenvoudiger op(als amb(etan)tenaar is me dat zeker niet vreemd …), is het niet normaal dat we er dan soms eens de brui aan geven en zelf onze regeltjes gaan opstellen ? Vraag is hoelang deze spiraal zal draaien zonder te breken …

  Ook ne Smtte …

 12. Detritis says:

  Dat komt altijd door dat rotspel GTA. Oude mensen hebben veel te veel tijd.

Trackbacks for this post

 1. Smetty’s Soapbox » Segway (s)toer

Leave a reply.