Segway (s)toer

Vandaag een toer met een Segway gedaan.

De Segway wordt op de officiële site omschreven als een door een “batterij aangedreven hulpmiddel voor voetgangers”. Gelukkig is het ding leuker dan zijn omschrijving.

Segway

De Segway is een zelf-stabiliserend toestel, eens je erop staat is het moeilijk om eraf te vallen. Om te rijden leun je naar voren, om te stoppen naar achter, om vervolgens stil te staan door gewoon rechtop te staan. Er is geen rem en sturen doe je door aan het handvat links of rechts te draaien.

Na 5 minuten proefdraaien op een parkeergarage vertrokken we al richting park. Aan de eerste stoplichten is het nog wennen, maar een paar minuten later lijkt het al alsof je nooit anders gedaan hebt. Het eerste half uur reden we tegen 6 km/uur, nadien werd de snelheid opgedreven tot een 12 km/uur. Volgens de technische fiche kan je tot maximum 20/uur halen.

Het leukste was een ritje door het bos. Zo een Segway gaat verbazend goed bergop, bergaf en zelfs een stijl stuk (een berm van 2 meter naar beneden) gaat zonder enige moeite. Wat mij vooral verbaasde is de wendbaarheid van het toestel.

In het toestel heb ik alle vertrouwen, maar ik zou in Gent eerder bang zijn voor de verzuurde voetgangers die ik al eens durf te ontmoeten (ik meen het serieus). Ik hoor ze al roepen dat ik “geen voetganger” ben. Toch ben ik er van overtuigd dat ook veel mindervaliden of ouderen echt baat zouden hebben bij een Segway. Dus laat het gerust een trend worden. Helaas zit er wel een duur prijskaartje aan het hulpmiddel voor voetgangers (5000-6000 EUR).

Wat de wegcode betreft heb je in eerste instantie de neiging om het als een gemotoriseerd voertuig te beschouwen. Maar volgens bovenvermelde site is dat niet zo: “De Europese Commissie besliste op 12-07-2002 dat Segway géén gemotoriseerd voertuig is”. Als u zelf op de baan wil gaan, is deze wegcode misschien interessant:

Voor gebruik in publieke voetgangersgebieden geldt een minimum leeftijd van 16 jaar. Voetgangers hebben steeds voorrang, de maximum toegestane snelheid is 6 km p.u.
Voor gebruik op fietspaden dient u zich te houden aan de verkeerswetgeving voor fietsers.
Het gebruik van de segwayroller op de rijbaan is VERBODEN, met uitzondering om de rijbaan over te steken op de daarvoor bestemde plaatsen, of in geval er geen voet-, of fietspad beschikbaar is.

En euh… het voelt wel stoer om ermee te rijden. Dat had ik nog niet gezegd.

[tags]Stockholm, Segway[/tags]

U zegt?
  1. Smetty says:

    Naar het schijnt zijn enkele mensen in de war door de laatste persoon op de foto (welke ik trouwens van de organisatie geleend heb en graag wil updaten met eentje waar ik bij sta). Enige gelijkenis met een ander persoon is louter toevallig. Wat zeg ik. Helemaal toevallig!

  2. anendel says:

    Tijdje geleden zag ik in Antwerpen er iemand mee over de Meir rijden. Zag er inderdaad erg stoer uit. Vooral de blikken van de omstaanders waren geld waard. Ik vroeg me af of het wel makkelijk is om met zoiets te rijden in een stad waar je niets anders dan kasseistroken en borduren tegenkomt.. Ik gebruik al eens graag mijn rollerblades in ‘t stad (snel en kan niet worden gepikt), maar het is soms moeilijk om een degelijke weg te vinden..

  3. Smetty says:

    Een borduur nemen is de eerste keer spannend, maar je voelt het bijna niet. Met rollerblades ook niet als je het gewend bent. Maar ik denk niet dat het goed is voor de Segway, want ze vermeden het echt wel expliciet. Stukjes kassei voel je wel, maar je vliegt erover gelijk boter.

    Ik denk dat vooral een druk voetpad (die voorrang hebben natuurlijk) en/of gebrek aan een fietspad een probleem zouden kunnen zijn in de stad. Maar ook dat ik vast een kwestie van de juiste weg zoeken.

  4. Francis says:

    Ik heb ze (de officiele segway toer) in Antwerpen bezig gezien op de groenplaats en zelfs even in het Hilton hotel aldaar. Later zag ik ze voor mijn deur in Berchem, op de straat, over de kasseien rollen. Het zag er allemaal erg vloeiend uit. Aan zee heb ik er ook eens een meisje mee over de zeedijk in Knokke zien zoeven. Duur speeltje in dat geval. Knap staaltje techniek iig!

  5. Kris says:

    Ik heb ook al eens iemand in kortrijk, daar mee rond rijden, ‘t was zo een kak chi-chi-wijf, je kent dat wel zo een yuppie-dochter uit een rijk gezin die de dure boetiekjes was aan’t afschuimen.

    De technologie is natuurlijk super. Maar kvind het écht wel te bont te worden nu. Als dit meer gecommercialiseerd wordt dan gn veel mensen dit dageliks gebruiken en gaan mensen nogal midner bewegen. Ik bedoel, kijk eens rond, 60% van de mensen hier in België heeft overgewicht, dat heeft natuurlijk emt voeding te maken ook, maar nog meer met beweging! Dat ze maar eens meer de fiets nemen of te voet gaan, met hun dik gat door een winkelstraat bollen … tsss … waar gaat dat op aan … binnenkort rijden ze hier ook allemaal rond in rascalz zoals in Amerika omdat ze te vet zijn om te wandelen, laat staan, rechtstaan!

    Mensen zien sporten als een vrijetijdsbesteding, terwijl dat niet zou zo moeten zijn! Koken is ook zoits geworden voor als je tijd over hebt! Dat is heelmaal verkeerd … als je gezond verantwoord leeft heb je die idiote hypes van Nordic walking neit nodig … om maar te zwijgen vand e lente-joggers … je kent ze wel, de vrouwen van rodn de 30 met hun dik gat die in de lente de moed bijeen rapen om een paar kilo’s af te vallen maar daar achteraf toch niet in slagen en weer hervallen in hu oude ritme …

    Zolang mensen minder en minder gaan bewegen gaat het achteruit … en denk er aan, fysieke onfitheid leid ook ook tot mentale achteruitgang op lange termijn, daar bestaan al genoeg studies over!

    Conclusie, Segway: prachtige uitvinding, maar totaal onnodig en zelf gevaarlijk voor volksgezondheid als het een rage gaat worden … NEEM JE FIETS 🙂

  6. Smetty says:

    Als echt iedereen plots met een Segway gaat rijden, dan zou dat inderdaad problemen kunnen geven.

    Maar Kris, denk ook eens aan de mensen die niet meer kunnen fietsen of wandelen. Door een ongeluk, ouderdom of een ziekte. De Segway kan daar het verschil maken tussen binnen moeten blijven of terug zelf naar de winkel kunnen.

    Daarnaast blijkt de Segway ook veel gebruikt te worden op plaatsen waar mensen grote afstanden moeten afleggen: vliegvelden, campussen van hospitalen etc.

    De Segway is echt meer dan alleen maar een speeldgoedje voor een kak chi-chi wijf die met haar dik gaat in de winkelstraat gaat rondbollen.

    En by the way, wat is er mis met vrouwen rond de 30 met een dik gat die een poging doen om te bewegen?

  7. In Barcelona heb ik er ook een aantal zien rondrijden. Je kon ze daar ook huren. Best wel plezant, ik had veel zin er ook een te huren, maar vond niet meteen de verhuurstand en het zou waarschijnlijk ook wel redelijk kostelijk geweest zijn om gewoon wat mee te brielen 🙂

  8. Rover says:

    ik heb al zelf bijna een jaar een Segway en er bij ernorm mee geholpen omwille van mijn handicap.

    De wet is sinds maart veranderd, zodat je met de Segway op de openbare weg mag, maar je moet je dan gedragen zoals een fietser. voor de rest is hetzelfde gebleven

  9. Jeff says:

    Hallo,
    ik heb net een initiatie Segway gekregen van Eventmasters. Op hun site kan je hun programma zien http://www.em2.be, echt de moeite als je Segway leuk vindt.

    mvg
    Jeff

Leave a reply.