Ondertussen bij juf Smetty

Vandaag is het onderwerp natuurlijk “terug naar school”.

Juf Smetty geeft les in 3 verschillende richtingen, en dus zijn er ook 3 2e-zit momenten, waarvan er reeds 2 voorbij zijn. Dinsdag komen de laatste kindjes langs. Bij elke 2e zit hoort ook een deliberatie (beraadslaging) en een proclamatie. Ondertussen wordt er ook weer volop vergaderd. Het academiejaar is nog niet begonnen, maar de activiteiten zijn wel sinds vorige week hernomen. Genoeg om de agenda te vullen.

Nieuw dit jaar is een module die ik ga geven in het volwassenenonderwijs. Binnen de opleiding “Ondernemingscommunicatie” ga ik “interculturele communicatie” geven. Belangrijkste vragen zijn: Wat is cultuur? Wat zijn cultuurverschillen? Wat is de impact binnen mijn onderneming en dan vooral het communicatieproces.

Voor de theoretische aspecten tekenen onze noorderburen Gert Jan en Geert Hofstede (mooie samenvatting op de blog van Hans Mestrum), maar ik wil ook de link leggen met globalisering (No Logo, Naomi Klein) en conversations (We the media en The cluetrain manifesto).

Een cursus samen stellen is weer zelf studeren. Dat is sleutelen en draaien. En dan zorgen dat je zelf een verhaal hebt. Heerlijk. Nadien komt de reactie van je publiek. Dat kunnen rotte tomaten zijn, maar zelfs die brengen je terug naar een dieper inzicht.

@collega’s die mijn blog lezen: bovenstaande paragraaf heb je volledig verkeerd begrepen. Echt waar, veel werk en druk en zo. Nee, ik kan er echt niks meer bij nemen.

U zegt?

Leave a reply.