Crayfish party

Tijd voor een vakantieverhaal: mijn eerste crayfish party.

Een crayfish is een rivierkreeft. In Zweden is het een traditie om midden augustus een rivierkreeft party te houden. Het gebruik kwam 100 jaar geleden tot stand, toen de regering na over-bevissing een beperking invoerde op het vangen van de kreeftjes. Omdat de kreeftjes hierdoor alleen midden augustus beschikbaar waren, wordt er sindsdien een feestje gegeven rond de periode dat ze beschikbaar waren (die beschikbaarheid is vandaag natuurlijk geen issue meer, maar het gebruik blijft).

Zo een party gebeurt altijd onder vrienden, en het was voor ons natuurlijk een eer om hierop uitgenodigd te worden (helaas dat andere feest gemist). Op het menu staan naast de rivierkreeften ook nog brood, boter, kaas, schnapps en bier. Alcohol is voor Zweden nog steeds een bijzonder verhaal omdat er een overheidsmonopolie heerst op de verkoop ervan (lees hier de hilarische motivatie van de huidige uitbater). Het bier en de schnapps zorgen dus altijd voor de nodige buzz (vergelijkbaar met iemand die voor het eerst onbeperkt alcohol mag drinken) en wordt heel vaak ingeslagen in een ander land zoals Denemarken of op een tax-free cruise.

De sfeer tijdens een party wordt bepaald door de drank, maar er wordt ook speciale decoratie voorzien en er moet gezongen worden. Dat laatste viel op onze party wat tegen volgens een paar aanwezigen. Zelf ben ik daar niet zo zeker van want na elke zong wordt er getoost, en ik vraag mij af hoeveel liedjes ik zou aankunnen, alvorens onder de tafel weg te zakken. De Zweden hebben 101 liedjes over alcohol, maar zelf ken ik niets vergelijkbaars in het Nederlands. Omdat de inhoud er niet toe deed, heb ik dan maar van de visjes in de zee gezongen. En de dat vonden ze blijkbaar leuk, want ze zongen enthousiast mee van “blublubblubblub”.

Een geslaagde party en ook het weer deed uitstekend mee met een warme zomeravond.

De day after was veel minder flitsend.

U zegt?
  1. Dafke says:

    Blubblubblubblub ;o)

  2. Smetty says:

    Zou het gewoon aanstekelijk werken dan? 🙂

Leave a reply.