U zegt?
 1. wannes says:

  Grapjurk.

 2. Jacob Van Artevelde, de grootste Belg?

  Wanneer men determineert wat BelgiŽ is, kan men immers al niet rond de figuur van Jacob van Artevelde. BelgiŽ is immers het meest noordelijke gebied van het oude middenrijk van Lotharius, dat door de geografische langgerektheid moeilijk onder een centraal gezag te besturen viel, en gekenmerkt werd door autonome, democratisch bestuurde gebieden met traditioneel een hoog niveau aan burgerrechtenbescherming. In de Europese Unie wordt de regio van Noord-ItaliŽ tot Nederland, samen met Engeland, geduid als de Ďblauwe banaaní, die nu, niet toevallig wanneer men de historische achtergrond beziet, goed is voor twee derde van het bruto nationaal product van de Unie.

  In die historische achtergrond speelt Jacob van Artevelde een determinerende rol. Hij was het die temidden van de honderdjarige oorlog tussen Engeland en Frankrijk het verbod van de Franse koning om geen wolhandel te drijven met Engeland naast zich neer legde en zo meer dan wie ook het symbool is van de autonomie en opstandigheid ten opzichte van machtige vorsten die onze regio die nu de Belgische Staat huisvest, steeds heeft gekend.

  Jacob van Artevelde moet gezien worden als het symbool van het oude Vlaanderen dat een financieel centrum was in de Middeleeuwen en in het centrum van de West-Europese beschaving lag. Van Artevelde verzamelde de Vlaamse steden in hun strijd voor het recht om handel te drijven. Ook in de andere gebieden van het hedendaagse BelgiŽ heerste steeds dezelfde geest.

  Die gedachte van autonomie en opstandigheid vormt ook de basis van het bloedige burgerverzet dat de bevolking van de Nederlanden heeft gevoerd tegen de Spaanse vorst in de godsdienstoorlogen van de zestiende eeuw, op het einde waarvan Spanje uiteindelijk de autonomie van Holland moest erkennen. Het liberale Holland is grotendeels door Zuidelijke Nederlanders gebouwd, en het zijn die ideeŽn waarop later de Verenigde Staten zijn gebouwd.

Leave a reply.