Zwart Wit

Jurgen Verstrepen, Vlaams parlementslid voor het Vlaams Belang, verbaasde vriend en vijand met de terugkeer van zijn radioprogramma “ZwartofWit”. Het Vlaams Belang start vandaag onder de naam “VB6015” met een eigen digitaal radiostation in Duitsland dat je kan beluisteren via de DRM-techniek (lees ook LVB), maar men maakt ook gebruik van de mogelijkheden die het internet biedt (downloaden of podcasting).

Geen commentaar zonder er naar te luisteren vind ik. Dus downloaden die handel (dat ging erg moeizaam, ik was dus blijkbaar niet alleen).

In het eerste uur zaten 2 gasten, het laatste deel werd gevuld met een “best off van de voorbije jaren” en was dus ook minder interessant. Enkele momentopnamen: De eerste gast was Hugo Coveliers, een tijdje geleden verstoten uit de VLD. “Wie is de volgende die uit de VLD vliegt?” vroeg Verstrepen. “Jean-Marie Dedecker of Boudewijn Bouckaert” was het antwoord van Coveliers. De volgende gast was opper-Belanger Filip De Winter. “Met wie zou je in een regering willen stappen?” vroeg Verstrepen. “Met de CD&V, want de VLD is een krabben mand geworden waar niemand nog weet wie wat verdedigt.” aldus De Winter.

Ik had Verstrepen nooit eerder gehoord. Hij komt bij mij erg agressief over. Een beetje staccato, en soms op het randje van echt roepen.
“Dit is niet de spreekbuis van het Vlaams Belang” zegt hij een paar keer. Een beetje vreemd én misleidend als je deze aankondiging bekijkt op de website van het Vlaams Belang.

Het initiatief dan. “De wereld zit niet te wachten op een partijradio” zegt LVB op zijn weblog. Ik geloof dat voor alle partijen, behalve voor het VB eigenlijk… De gedrevenheid van vele Vlaams Belangers doet mij soms bijna aan een religie denken. In het programma wordt trouwens regelmatig opgeroepen om de uitzending “te verspreiden”. Dat is pas het geloof verkondigen niet?

Waar het programma zeker een fout begaat is het feit dat politieke uitzendingen en/of religieuze programma’s verboden zijn volgens de Belgische wetgeving. Nu heb ik er zelf mijn twijfels bij of dat in ons huidige maatschappij nog wel een haalbare kaart is en of dat eigenlijk wenselijk is. Gaat er iemand de podcastende priester verbieden dan ook? Ik moet Verstrepen ook gelijk geven als hij zegt dat ons radio landschap te braaf is. In Nederland staan ze op dat gebied toch verder (en dat zeg ik niet omdat ik een Hollander in huis heb, maar wel omdat ik tegenwoordig via podcasts meer Nederlandse radio beluister).

“Is VB6015 dan een voorloper? Zelf geloven we er nauwelijks in. Maar als mediastunt kan dit ‘radiostation’ natuurlijk wel tellen voor het Vlaams Belang” (fmradio.be).

Een mediastunt is het zeker. Maar voorlopers zijn ze ook. Of je het nu leuk vind of niet, ik kan alleen maar vaststellen dat Verstrepen hier geschiedenis schrijft. Hij snapt hoe nieuwe technologie werkt en hoe je daar je voordeel kan bij halen. Ik ga zeker nog naar de 2e aflevering luisteren, maar het zal wel beter moet zijn dan de halve “best off” van vandaag.

De groenen zijn alvast als domme kippen gaan kakelen, maar ik zou liever een antwoord zien op een andere manier. Doe allemaal jullie ogen is open, en gebruik zelf de nieuwe technologieën op een creatieve manier. Ik zou het erg jammer vinden als het Vlaams Belang naast de “persvrijheid” ook nog is podcasting & weblogs zou gaan claimen.

U zegt?
 1. Skender says:

  De Belgische wetgeving doet eigenlijk niet ter zake. De korte golf is/was het domein van de wereldomroepen. Staat de Belgische wetgeving je niet aan, zend dan uit vanuit Duitsland, Engeland, Rusland,… Dat zal niet beletten dat men vanuit Belgi kan luisteren. Je moet wel de internationale wetgeving respecteren, maar die verbiedt geen politieke of religieuze uitzendingen.

  Toch is de uitzending vandaag niet doorgegaan. Waarom weet ik niet. Ze kondigen voor volgende week een nieuwe poging aan vanuit Engeland.

 2. Smetty says:

  Er staat een persbericht op Verstrepen zijn weblog:

  “De heer Verstrepen betreurt het feit dat politieke haatcampagnes vanuit Vlaanderen gexporteerd worden over de landsgrenzen heen om het programma van de vrije meningsuiting tegen te houden. Jrgen Verstrepen heeft het programma overhandigd aan de radioprovider en de bevoegde zendgemachtigden in Groot-Brittanni voor een screening van de inhoud. Wegens de korte tijdspanne werd besloten om de lancering via digitale radio-ether 1 week op te schuiven.”

 3. deekodiver says:

  Via de blog van Hugo, op jouw interessante blog aangekomen.

  Duik ze,

  deekodiver
  http://deekodiver.skynetblogs.be/

 4. LVB says:

  Audiovisuele media (radio en tv) mogen volgens de Vlaamse mediadecreten niet gebonden zijn aan politieke of levensbeschouwelijke organisaties. En de nieuwsberichtgeving moet gemaakt worden volgens een redactioneel statuut dat pluralisme waarborgt.

  Dat betekent niet dat politieke of religieuze programma’s verboden zijn, wel dat politiek of religieus gebonden zenders verboden zijn.

 5. deekodiver says:

  Luc,

  goed en wel, maar wat met bv:
  http://www.iradio.be/item/belg-is-technisch-brein-achter-saoedische-oppositieradio
  en
  http://baseportal.de/cgi-bin/baseportal.pl?htx=/drmdx_d/main&localparams=2&db=main&cmd=list&range=0,400&cmd=all&Id=99

  De Vlaamse mediadecreten stoelen mijn inziens op diegenen die met zenders vanuit Vlaanderen programma’s aanbieden.
  Wereldomroepinstallaties in het buitenland zijn natuurlijk iets anders.

  deekodiver

 6. LVB says:

  @deekodiver: volledig akkoord. Ik vind die beperking in die Vlaamse mediadecreten trouwens achterhaald. Een ‘omzeiling’ daarvan lijkt mij dus een goede zaak.

Leave a reply.