Cultuur happen

Mijn cultuur consumptie heeft de laatste weken stil gelegen. De intensieve duikcursus zal daar wel voor iets tussen zitten, maar toch… het kwam er gewoon niet van. Tijd om wat cultuur op het programma te zetten.

Vorige week was er al Cellofaan in de Backstage, een monoloog van Sara Van Hoezen (lees verder).

Vandaag met een paar vrienden naar Rotterdam geweest. Het hoofddoel was “Alles Dali”.

“Alles Dali toont de onbekende kanten van de beroemde kunstenaar Salvador Dali. Een verfrissende tentoonstelling, met werk dat vaak niet eerder te zien was. Foto’s, films, mode- ontwerpen, objecten, reclame- filmpjes, publicaties en tien- tallen bijzondere schilderijen en tekeningen laten de veelzijdige fascinatie zien van Dali met vele verschillende media.”

Dali is meer dan alleen een surrealistische schilder. De tentoonstelling slaagde erin de veelzijdigheid van het genie weer te geven. Buiten de gekende schilderijen was er plaats voor:

  • De door Dali geënsceneerde fotoportretten (zo heeft men voor de foto “Dali Atomicus”niet alleen 8 uur en 28 filmrollen nodig gehad, men heeft ook gedurende 8 uur de belangrijkste decor elementen door de lucht gegooid. Respect voor die prestatie gezien het decor bestond uit: water en katten.)
  • De films waaraan hij meewerkte zoals: Un chien Andalou en L’Age d’or met Luis Bunuel, Spellbound met Alfred Hitchcock en de tekenfilm Destino met Walt Disney. De films had ik al eerder gezien, behalve de bijzondere en pas in 2002 afgewerkte tekenfilm.
  • De reclame, mode en theater bijdragen en zijn deelname aan de wereldtentoonstelling van 1939 in New York.

Dali was zich erg bewust van zijn eigen marktwaarde, en snapte wat hij met de nieuwe media van zijn tijd kon doen. Als hij vandaag had geleefd, dan was het een blogger. Zeker weten!

Voor de tentoonstelling is zeker geen voorkennis vereist. Wie nog wil gaan kijken kan tot en met 12 juni terecht in het Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam.

Naast “Alles Dali” hangt er in hetzelfde museum ook nog een tentoonstelling van de Engelse kunstenaar Paul Noble: een project gemaakt uit potloodtekeningen die samen de fictieve stad Nobson Newtown beschrijven. Ik had nog nooit over geofictie gehoord, maar ik ben er helemaal weg van (meer info (NL) of bij de BBC).

Voor de volledigheid moet ik ook nog een bezoekje melden aan het Nederlands Architectuurinstituut. Dat museum ligt aan de overkant van het Museum Boijmans Van Beuningen. Voor mij was het verloren geld. Ik vond er niets, maar dan ook niets aan. Voor de volledigheid: in ons gezelschap waren 2 architecten aanwezig waarvan er één een vaste en gelukkige bezoeker van het museum is en de andere vond er ook geen bal aan. Ik miste vooral uitleg en variatie in de manieren van presenteren. Bent u de doelgroep: fijn, voor de rest: loop er met een grote bocht omheen en bespaar uzelf een ticket.

Ik heb een interessante tentoonstelling gezien en een interessante kunstenaar ontdekt. Eigenlijk een beetje met dank aan het ledenboekje van de Fnac. Want daar heb ik het idee en de €3 korting gehaald. Of hoe de marketing van Fnac zijn werk doet.

U zegt?

Leave a reply.