Rojo, een nieuwe online aggregator

Ik had een literatuur feest gepland vanavond. Mijn achterstallige Knack’s lagen klaar in de zetel (de Humo’s zijn nadien aan de beurt), met de beste bedoelingen ze eindelijk door te lezen. Onderweg ben ik wat beginnen lezen in mijn aggregator, en hup ik was weer vertrokken. Ik ben hopeloos verloren voor de papieren wereld. (Voor wie niet thuis is in de terminologie RSS-Aggregator-OPML, verwijs ik naar een oudere post met uitleg)

Soit. De wereld is aan de aggregators en RSS is koning. De nieuwste online aggregator is Rojo, een directe concurrent voor Bloglines. Wij snorden naar de login, en doorliepen een aantal screens waar ik niet vrolijk van werd. Je gaat doorheen een paar directories waar je interesse-velden kan aanduiden (de explore functie noemen ze dat). Zo leiden via computers – hardware 11 feeds van de 13 naar PC World’s Product Finder. Het is allemaal te VS-gericht en misschien interessant bij de eerste blog-stapjes op zoek naar interessante posts.

Ik heb niets aangeduid en mijn OPML ge´mporteerd via My Feeds/Add a Feed/Import. Voor wie bij de vorige zin hoofdpijn krijgt, is er goed nieuws. Het invoeren van nieuwe blogs is erg gebruiksvriendelijk en uitgebreider dan bij Bloglines.

De interface ligt mij niet helemaal, maar over smaken gaan we niet discuteren. Maar toch is er iets bijzonders aan deze aggregator. Het doet mij denken aan het social bookmark principe, maar dan veel uitgebreider. De tool is uitermate geschikt om informatie te delen met bekenden, en biedt ook extra info aan per feed die kunnen leiden naar nieuwe ontdekkingen.

Je kan contactpersonen toevoegen, samen posts lezen (via mail is ook een optie), maar ook comments op posts achter laten die anderen kunnen lezen. Daar zit toch muziek in. Stel dat je binnen een bedrijf of met een paar vrienden blogs en informatie wil delen, dan is dit wel een erg leuk tooltje. Opgepast, als je informatie deelt, dan doe je dat met al je contactpersonen, opsplitsen is nog geen optie.

Ook interessant zijn de feed properties. Daar vinden we het aantal subscriptions van die feed, en kunnen we doorklikken naar published sources en related feeds (“Related Feeds are feeds that are linked to from a particular feed, either within a story from that feed or on the blogroll of that feed”).

Conclusie: ik denk niet dat ik Rojo ga gebruiken als aggregator. Naar mijn smaak is het niet overzichtelijk genoeg. Ik zou hem wel aanraden voor wie nog geen aggregator gebruikt. Een mogelijk alternatief voor Bloglines. Waar ik wel interesse in heb, is het delen van feeds en posts met contactpersonen. Ik weet alleen nog niet met wie… Klein detail.

U zegt?

Leave a reply.