Podcasting en cijfers

Aan het Belgische podcast front is het nog steeds vrij stil. Veel te vroeg en zelfs nutteloos om er cijfers op te willen plakken.

Elders wordt er wel werk gemaakt om het podcasten in cijfers om te zetten. Een organisatie die recent helemaal uit de bocht ging was het Pew Research Center. De cijfers uit het rapport waren zelfs zo absurd dat er sprake was van een PewGate. Uit dat rapport:

“More than 22 million American adults own iPods or MP3 players and 29% of them have downloaded podcasts from the Web so that they could listen to audio files at a time of their choosing. That amounts to more than 6 million adults who have tried this new feature that allows internet “broadcasts” to be downloaded onto their portable listening device.”

Met cijfers kan je alles bewijzen, dus ook dat 6 miljoen Amerikanen aan het podcasten zijn geslagen. Dat getal sloeg in als een bom en werd een paar dagen later verduidelijkt door de onderzoekers van Pew.

Een totaal ander verhaal horen we bij Forrester Research (via Barnako.com):

“Forrester Research says 300,000 households in the US will download podcasts this year, 700 thousand next year, and 12.3 million by the year 2020.”

300.000 Amerikanen die podcasten in 2005 lijkt mij dan weer wat weinig. Maar hoe kunnen we het aantal podcasters precies bepalen? Zelf vind ik het te veel natte vingerwerk, maar ik ga wel een aantal bedenkingen formuleren.

  • Het aantal mensen die een aggregator gedownload hebben, zouden een aanwijzing kunnen geven. Volgens iPodder Lemon hebben reeds 200.000 mensen hun software gedownload. Telt daar de andere aggregators bij (en ik zit natuurlijk zelf met mijn neus op die van Doppler) en je komt waarschijnlijk aan 500.000 downloads wereldwijd. Maar dat zijn ruwe cijfers. Daar zitten alle upgrades bij en mensen die waarschijnlijk nooit tot een installatie geraakt zijn. Ik zou zelf 250.000 gebruikers van een aggregator als maximum grens zetten vandaag (16/04/2005).
  • Wat is de verhouding tussen het gebruik van een aggregator en gewoon downloaden? Het aantal mensen die een podcast gewoon downloaden ligt ongetwijfeld hoger dan het aantal dat een aggregator gebruikt.
  • Zelf merken we dat podcasten niet beperkt is tot de V.S., waartoe bovenstaande geciteerde onderzoeken zich tot beperken. In de Doppler statistieken staan in de download top 5 van de landen: BraziliĆ«, Spanje en Japan.

Wie een cijfer wil plakken op het podcast fenomeen zal dus rekening moeten houden met de verhouding downloaden/RSS, alsook met het feit dat het een wereldwijd fenomeen is. Vergeet dus Tokio, Madrid en Brasilia niet alvorens u een gok doet.

U zegt?

Leave a reply.