Podcasten (I): een inleiding

Elke dag krijg ik in het kader van Doppler wel een vraag over weblogs en podcasten. Het werd dan ook tijd om is werk te maken van een volledig dossier. Verschillende onderdelen hieruit kan ik recycleren voor mijn blog. Vandaag: podcasten uitgelegd met een voorbeeld.
Onderstaande tekst heeft niet de intentie om een volledig technisch correct beeld te schetsen, maar is bedoeld als een inleiding tot podcasten.

Wat doet podcasten?
Podcasten zorgt ervoor dat een audiobestand (radioprogramma, muziek, gesproken tekst) via een softwareprogramma automatisch bij de gebruiker komt.

Podcasten uitgelegd met een voorbeeld:
Situatie: ik ben een platenmaatschappij en wil een demo ter beschikking stellen van de pers.

Er zijn in dit voorbeeld twee partijen: zij die een audiobestand publiceren (de publicist) en zij die consumeren (de luisteraars). Bij het traditioneel downloaden (iets naar je computer halen vanop op het internet) moet de publicist eerst het audiobestand op zijn website plaatsen, de luisteraar kan dan de website consulteren en de demo naar zijn computer downloaden. Bij elke nieuwe demo zal de gebruiker naar de betreffende website moeten surfen en het nieuwe bestand naar zijn computer halen. De luisteraar moet elke keer zelf de actie ondernemen om te kijken of er al iets nieuws gepubliceerd is. Als die luisteraar een paar tientallen websites moet controleren op nieuwe informatie, dan zal misschien de behoefte ontstaan om dit proces op een geautomatiseerde manier te laten verlopen.

In ons voorbeeld kunnen de makers van de demo gebruik maken van een weblog. Dat is een website waarop de laatst gepubliceerde informatie (tekst, beelden, audio, video) bovenaan staat. Telkens men een demo publiceert op de weblog, zal de recentste demo altijd bovenaan staan. Aan een weblog kan men een stukje technologie toevoegen dat er voor zorgt dat bij de publicatie van een nieuw bericht dit gesignaleerd wordt. De luisteraar kan op zijn beurt software installeren dat dit signaal opvangt. Dat programma kan het audiobestand automatisch downloaden zodat de luisteraar niet meer alle weblogs moet controleren op nieuwe informatie.

De technologie die men toevoegt aan zijn weblog noemen we RSS (really simple syndication), dat is een XML-formaat (een taal die gebruikt kan worden voor het structureren van tekst of gegevens) die de inhoud beschrijft. Daardoor beschikt de weblog over een bronbestand wat een RSS-feed genoemd wordt. Het programma dat RSS feeds kan lezen noemen we een nieuwslezer (of aggregator), de programma’s die speciaal voor het omgaan met audiobestanden geschreven zijn noemt men ook wel podcatchers. De luisteraar zal de RSS-feed (wat er voor zorgt dat een nieuwe publicatie gesignaleerd wordt) van de weblog toevoegen aan zijn podcatcher. Dit programma downloadt dan het audiobestand (dat we bij podcasten "podcasts" noemen). Afhankelijk van de gebruikte podcatcher zal er automatisch een muziekprogramma opstarten (bijvoorbeeld iTunes of Windows Mediaplayer). De demo kan nu op de pc beluisterd worden. Om de laatste stap van het podcasten te begrijpen leggen we eerst uit waar de "pod" uit podcasten vandaan komt. Dat verwijst naar de populaire mp3-speler van Apple: de iPod.

We zijn nu klaar voor het volledige verhaal: een demo wordt opgenomen in een audioformaat, waarschijnlijk kiest men voor het populaire mp3-formaat. De makers zullen dit bestand publiceren op een weblog die met podcasts overweg kan. Een luisteraar zal de RSS-feed van de weblog toevoegen aan een podcatcher. Dit programma haalt de podcast naar de gebruiker. Op de pc van de gebruiker kan de podcast beluisterd worden met een muziekprogramma. Dit programma kan op zijn beurt de podcast naar de mp3-speler van de gebruiker sturen. De luisteraar kan nu naar de demo luisteren op zijn mp3-speler.

Er is meer:
De meeste aggregators én podcatchers kunnen vandaag alle formaten aan: tekst, audio, video, en zelfs software. Een podcast kan niet alleen gedownload worden naar een pc, maar ook naar een pda of een audiofoon. Een luisteraar kan een podcast beluisteren op zijn pc, op zijn pda, op zijn telefoon, zijn mp3-speler, maar er zijn ook mensen die hun podcast branden op een cd of dvd.

Wanneer heeft een gebruiker voordeel bij podcasten?
Podcasten zorgt ervoor dat een gebruiker automatisch de bestanden toegestuurd krijgt. Dit is vooral handig wanneer je meerdere bronnen wil bijhouden. Met een podcatcher heb je ook meer mogelijkheden, ik kan bepalen: wanneer ik wil downloaden (bijvoorbeeld tijdens het nachttarief van mijn provider), hoeveel podcasts ik wil downloaden (als ik op vakantie geweest ben wil ik niet alle radioprogramma’s binnenhalen maar alleen de laatste uitzending), hoeveel opslagruimte ik wil besteden aan podcasts (misschien wil ik alleen de korte fragmenten binnen halen en heb ik geen interesse in een podcast die te groot is), etc.

Veel mensen luisteren naar podcasts op zogenaamde "stille" momenten: tijdens het autorijden, op het vliegtuig, tijdens het wandelen, tijdens het strijken, maar ook gewoon in bed of op de bank. Net zoals bij andere media zal de podcast consumptie verschillen per individu.

Einde Deel 1

Ga naar Deel 2 en leer hoe je een kan podcasten.
Ga naar de Doppler website om je software te downloaden
Ga naar het Doppler gebruikersforum

U zegt?
 1. Huug says:

  Ik verstond er in het begin ook helemaal ‘de bollen’ van. Maar nu! … (Evil grin)

 2. VH says:

  Je uitleg is wel heel helder. Ik dacht dat het een soort priv

 3. Smetty says:

  zoiets ja 🙂 Ik wou voldoen aan de vraag: “leg dat is bevattelijk uit” maar ik blijf het moeilijk vinden…

 4. Smetty says:

  …nu ben je de ster in het Vlaamse podcast land. Hallelujha!

 5. Polskaya says:

  Een verwijzing naar podcast-software (podcatchers?) had hier zeker niet misstaan.

 6. Smetty says:

  geduld… ik ben aan mijn screenshots bezig… en ik ga zeker ook nog een blog over content doen… qua podcatchers ga ik wel beginnen met Doppler… ik weet niet of ik neutraal genoeg ben om andere er bij te nemen…

 7. Dafke says:

  Smetty, sorry geen zin om te lezen. Maar toch, ale kom zie kzal het ff lezen…..voila. CU

 8. Dafke says:

  en nu heb ik het ook echt gelezen zie 😉

 9. i. says:

  Smetty. De vrouw die er steeds voor zorgt dat de wereld onderwezen wordt in nieuwe technologie! thank you!

 10. bernard Flach says:

  Helder 🙂 🙂

  Greetz
  bernard
  http://www.podcastinfo.nl

 11. Will says:

  Wanneer geef jij in Antwerpen weer een workshop? Zou graag deel willen nemen.

  Mvg,

  WG

 12. piet says:

  wat is de beste gratis podcast server,
  nu gebuik ik podomatic

Trackbacks for this post

 1. Smetty’s Soapbox » Doppler installeren en een podcast toevoegen
 2. Podcast 4: Innovatief met podcasting

Leave a reply.