E-business met een zuur sausje

E-business heeft nog veel groeipotentieel. Zeker periodes zoals de voorbije feestdagen zijn al een paar jaar aanleiding voor hoera momenten. Je hoeft maar te kijken bij de persberichten die gepubliceerd worden door een paar grote spelers zoals Amazon of eBay.

Er is ook nog veel ruimte voor evolutie. Dat kunnen kleine dingen zijn zoals de evolutie naar echte virtualiteit bij vliegtuigtickets. Waar tot voor kort online bestelde tickets nog in papieren vorm afgehaald of per post opgestuurd werden, is dit nu volledig vervangen door bijvoorbeeld je eigen creditcard die als ticket kan dienen. Bij de meeste carriers is dit, naast de eenvoudigste, ook nog is de goedkoopste oplossing. Papier is nu echt verleden tijd.

En toch. Gezien de titel zat het er aan te komen. Ik kreeg de laatste weken e-business met een zuur sausje te verteren.

We kochten onlangs een IT-boek ter waarde van € 35 bij Amazon in de VS. Op Doppler hebben we een online shop geopend bij Cafepress. Dat is een shop waar je als (virtuele) uitbater goederen kan kiezen en voorzien van een logo. Zodra iemand iets bestelt, krijg je daar zelf een kleine winstmarge op (soort affiliate systeem). We bestelden in oktober uit onze eigen shop twee koffiemokken en twee t-shirts en betaalden € 56

Om eerlijk te zijn hadden we de hoop al opgegeven om onze Doppler goodies ooit te ontvangen. Vorige week kreeg we twee maal de postbode aan de deur. Voor het Amazon boek dienden we € 11,54 bij te betalen, waarvan € 2,86 BTW en € 8,68 aanbiedingkosten. Voor onze Doppler goodies vroeg de postbode nog is € 28,39 extra, waarvan € 14,6 BTW, € 5,11 EG-invoerrechten en ole alweer € 8,68 aanbiedingskosten.

Onze totale kostprijs bedroeg dus voor het boek geen € 35 maar wel € 46,5, voor de Doppler goodies betaalden we dus geen € 56 maar wel € 84.

Wat zijn de regels eigenlijk voor het invoeren van goederen buiten de EG? (zoals bijna letterlijk overgetypt uit mijn kwijtschriften):

 • De vrijstelling van bagage is niet toepasselijk op de postzendingen.
 • Kleine zendingen zonder handelskarakter kunnen een vrijstelling bekomen tot € 22.
 • De vrijstelling voor geschenken van particulier tot particulier, maar met uitzondering van enkele luxegoederen, is beperkt tot € 45.
 • Op alle andere zendingen moeten (afhankelijk van het product) BTW, accijnzen, taksen, invoerrechten en aanbiedingskosten voor De Post betaald worden.

Als ik rechtstreeks invoer uit een niet EG-land, dan begrijp ik wel dat daar enige kosten aan verbonden zijn. Maar respectievelijk 30% en 50% meer betalen bovenop mijn originele kostprijs? Het gaat hier niet eens over grote bedragen. De helpdesk van cafepress liet ons vrij snel weten dat de pakjes echt verstuurd waren. Hebben ze dan een paar weken bij De Post gelegen? En kan iemand mij is uitleggen waar die onnozele “aanbiedingskosten” van De Post voor dienen. Ik heb niet gevraagd om mijn doos open te doen hoor. Ze hebben zelfs onze Doppler goodies apart gewogen. De extra’s worden gefactureerd per kilo.

Nog is, ik heb begrip voor het feit dat ik niet zomaar alles en onbeperkt mag gaan invoeren. Maar ik voel mij nu gedwongen om boeken in de toekomst te bestellen bij de Fnac, Proxis, of doelbewust bij Amazon Frankrijk of Amazon UK (of Duitsland om volledig te zijn). Wat als ik een boek wil dat alleen in de VS uitgegeven en verdeeld wordt? Is het echt nodig om als overheid 30% te verdienen op een intellectueel goed? En is 50% op twee T-shirts en twee koffiemokken ook niet van het goede te veel? Alsof ik nog niet genoeg belastingen betaal.

Ik voel mij dus bedrogen. Bij onze noorderburen ziet men dit soort kleine pakjes nog door de vingers. Wij denken er dus aan om een postbus te openen in Terneuzen. Dat kost ongeveer € 100 per jaar. Vanaf 4 pakjes per jaar haal je die investering er uit.

Denk goed na voor u iets besteld. Voor u het weet staat de postbode aan uw deur met het pakje, maar dat krijgt u niet vooraleer er extra geld uit uw zakken geklopt wordt.

U zegt?
 1. Skender says:

  Ik heb de indruk dat ze strenger geworden zijn. Vroeger heb ik nog boeken gekocht bij Amazon US, zonder extra kosten. Vorig jaar heb ik op een Amazon boek wel kosten betaald. Sindsdien koop in alleen nog maar binnen de EU.

 2. Smetty says:

  Ik heb ondertussen nog reacties gekregen in die zin. Pakketjes tegenhouden zal vast veel geld opbrengen.

 3. bosmeneer says:

  Als je op http://www.douane.nl doorklikt naar ‘Goederen kopen via internet’ lees je dat ‘wij’ bij boeken gewoon 6% BTW moet betalen en bij cd’s naast de 19% BTW nog eens 3,5% douanerechten (invoerrechten).

  Komt er op neer dat bij 40 euro aan cd’s, 22 euro berekende verzendkosten nog 10 euro extra douanekosten bij komen. ‘k Mag aannemen dat de verzending binnen Nederland dan geregeld is door de verkoper…

  Wat je bij een postbus kan doen is om deze van een vereniging of bedrijf van vrienden/familie te gebruiken. Geen idee wat daar de regels voor zijn eigenlijk.

  Play.com (GB) en cdwow.com (Ierland) hebben allebei ook boeken en cd’s. En er zijn er vast nog wel meer.

 4. Erwin says:

  Ik heb meer dan 4 weken geleden een DVD besteld bij play.com en naar Belgie laten verzenden. Toen ik nog zaken naar Nederland liet komen duurde het ongeveer een week en dan was de bestelling binnen (let wel: bestellingen van play.com). Ligt de DVD nu ook bij de douane ter inspectie? Ik word hier niet zo heel vrolijk van eigenlijk…

 5. Corto says:

  Ik bestel zaken bij amazon.co.uk ipv amazon.com. Men heeft er ook een enorm assortiment en zo kan ik die irritante invoerrechten ontwijken.

 6. LVB says:

  Jouw verhaal klinkt nog redelijk. Het kan nog erger. Als de leverancier de goederen verstuurt als “monster zonder waarde” vanuit de goede bedoeling om jou taksen te laten besparen, dan opent de douane jouw zending, en stelt vast dat het wel degelijk om een commerci

 7. Peter Forret says:

  Zelfde hier, ik had een upgrade van Acid Pro (software) besteld vanuit US omdat er een sample CD bij zat (en ik geen zin had om > 1GB te downloaden). Gevolg: eerst 10$ verzendingskosten extra, en dan stuurt Fedex nog een factuur na met de douane kosten ($40 denk ik).
  Dat zal mij leren van nog eens software te laten leveren ipv te downloaden. 1GB via kabel/ADSL is toch maar 1uur.

 8. yves says:

  Op http://www.extrafilm.be kan je ook mokken kopen met fotos en dergelijke.NEt als fotos en business cards en die komen direct toe zonder extra kosten.

 9. Erwin Heiser says:

  Het is inderdaad schandalig. Ik bestelde vorig jaar nog een boek met engelse vertalingen van de Z-Am. schrijver Mario Benedetti (onvindbaar in Europa) bij Amazon.com. Prijs zo’n 30 euro, invoerkosten 25 euro. Postbode is zelfs niet bij mij langs geweest 😉
  Daarom vraag ik nu aan vrienden en kennissen als ze naar de VS zijn om enkele dingen mee te brengen. Ik heb zo vorig jaar op eBay US een Apple “Pismo” Powerbook gekocht en die hebben ze gewoon in de handbagage mee het land in gesmokkeld…

 10. Bavo says:

  jullie nemen me de woorden uit de mond! Dit jaar zal ik drie verzendingen ontvangen. De eerste ligt nu bij de douane, en omdat de verzender het een waarde van

 11. Jurgen says:

  Wij bestelden eens voedingen voor ons bedrijf met Frans btwnr. De post rekende toch 21% btw aan, terwijl de goederen voor Frankrijk bestemd waren, maar in transit waren over Belgie.

  En inderdaad die aanbiedingskosten. De post is bij uitstek het profitariaat. En Uw boekske bij amazon kost een pak meer dan verwacht. Laten we zwijgen over eBay transacties.

  Dus met dit alles moet de staat dan ook niet kwaad zijn, dat er veel ‘geschenken’ met waarde onder de 45 Euro toekomen, en afgeschreven onderdelen ter waarde van 20 Euro.

 12. Kurt says:

  Ik snap het allemaal ook niet meer nu. Ik heb al meer dan 20 pakjes van ebay laten toekomen (Binnen en buiten EU) en nog nooit een probleem gehad. Het gaat hier om gitaren en electronicacomponenten.
  Maar 2 maanden geleden bestelde een vriendin een Trikke (een fietsachtig iets) in Canada.
  Prijs : 35 Euro + Verzending 70 Euro.
  Nu blijkt ze ook nog eens 60 euro douane kosten te moeten opleggen !!!!!
  PS : De post heeft hier niks mee te maken. De douane doet de controles en De Post moet de kosten gewoon doorrekenen.
  Komt daar nog eens bij dat die pakjes lang bij de Douane blijven liggen. De Post kan ook maar pas uitreiken als de heren van de Douane in hun handen gewreven hebben en de staat weer een pakje rijker gemaakt hebben.

 13. Nina says:

  Ik heb hetzelfde gehad. Moest op een pakje van 55 euro 15 euro kosten betalen (pakje uit Australie) en het duurde ook nog weken voordat het aankwam, ik weet niet wat ze er bij de douane allemaal mee doen maar het kost ze weken! Mijn laatste pakje was zelfs service maar toch liet de douane mij er 20 euro voor betalen! Ik heb soortgelijke pakketjes van dezelfde afzender ook naar mijn adres in Nederland laten sturen en daar heb ik nog nooit extra kosten gehad. Dus ja een adres in Nederland lijkt een goede oplossing als je meerdere pakketjes per jaar ontvangt.

 14. niek says:

  Ik wil 2 spellen bestellen bij amzaon.com.uk Is dat dan wel verstandig, want als ik al deze teksten lees, kan ik beter in Nederland kopen en 40 euro meer betalen.

 15. junp says:

  heb me hier ook al mateloos aan geërgerd!! heeft er iemand al ervaringen met een adres in nederland of een postbus in nederland? want ik overweeg dit ook sterk.

 16. Smetty says:

  Ik denk het niet dat zo een factuur apart komt. Handje contantje weet je wel.

 17. jezus says:

  Ik heb een drietal weken een slof sigaretten in de US besteld. Deze zijn deze week aangeboden door de postbode maar ik diende € 8.68 te betalen.
  Riskeer ik nu ook nog eens een factuur te ontvangen voor extra BTW enz. van de douane?

 18. Christine says:

  Een pop gekocht via ebay in de US. voor 127 dollar. Met verzendkosten + verzekeringskosten, 172 USD. In 4 dagen was het pakket in Belgie; daar blijft het dan liggen en krijg je een leuke brief om bewijzen op te sturen (ttz. factuur en waarde + inhoud pakket). Als je dat dan vlug opstuurt (kan met fax of email) dan wordt je pakket vrijgegeven als het de heren schikt. Dan moet het via taxipost bij je terecht komen samen met een dikke rekening: btw op het totale bedrag (faktuurbedrag + verzendkosten)+ 25 euro administratiekosten + 10 euro aanbiedingskosten….. Van service gesproken…
  Hopeloos!!!

 19. xxx says:

  op ebay vragen aan de verkoper of je in 2keer mag betalen…de verkoper zegt dat het object 22euro waard is en jij kan dan een factuur laten zien aan de douane van 22euro zodoende er geen btw kosten bij komen…goe he???

 20. Smetty says:

  Interessant. De moeite waard om te proberen.

 21. in_discreet says:

  guys,

  heel eenvoudig: geef aan je verzender aan dat de waarde op de factuur 5 euro moet zijn en dat het om een sample gaat. of een gebruikt boek.

  Verder? voor electronica of andere dingen? Laat aangeven dat het om reparatie gaat / repaired goods within warranty. klaar is klara.

  of producten not for realse / evaluation.

  toedels en suc7

 22. Nina says:

  Zelfs als je aangeeft dat de waarde van het product laag/niks is en zo invoerrechten voorkomt zul je in Belgie nog aanbiedingskosten moeten betalen van zo’n 10 euro.

  Het handigste blijft dus een adres in het buitenland. In Nederland heb ik nog nooit douanekosten, invoerrechten of aanbiedingskosten hoeven betalen.

  Wel apart, je zou denken dat er binnen de E.U. eenduidige regels gelden.

 23. John Empy says:

  Ik heb enkele weken geleden ook een boek besteld bij Amazon US. Totale waarde van boek en verzending was 46 USD (minder dan 45 euro). Bij de bestelling bij Amazon had ik de optie “GIFT” aangevinkt.

  Ik moest van de postbode ook 10 euro aanbeidingskosten betalen. Een telefoontje naar Belgian Post International en het probleem was opgelost.

  De zending valt als GIFT ander de noemer “zending particulier tot particulier”. Als er geen rechten en taksen te betalen zijn, dan zijn er geen aanbiedingskosten en douanekosten (Artikel 18, punt 2 van de Universele Post Unie). In de “Praktische Gids voor uw briefwisseling” staat ook: “..kosten voor aanbieding bij de douane worden enkel geheven wanneer er douane- of andere heffingen moeten worden betaald.”.

 24. De Citroen says:

  Collega’s citroenen. Gekocht in de VS online fleece jack waarde 149 USD. kosten aangerekend in ons apenland 74,94 euro aub !. Das eventjes 62 procent der bovenop.
  Is dat die vrije handel die men ons maar al te graag verkoopt ?

 25. slachtoffer 1120339449 says:

  tja, Belgische overheid heeft weer geld tekort, en elke paket dat nu binnenkomt levert minstens 9,9 Euro op, want dat is de aanbiedingskost die je zowizo betaald. Is de waarde van je pakje wat hoger, dan komt er nog eens administratie + BTW bij…

  Degene die dan bedacht heeft dat ze hiermee dat geld kunnen winnen, wordt dan weer betaald met dit geld, zodoende heeft de staat nog steeds geen extra geld, dus moeten ze iemand bij inhuren die weer nieuwe trukken verzint, en die kan dan weer betaald worden van het geld dat geind wordt door zijn trukken,…

  leuk he.

  Ook nog nooit problemen mee gehad, nu de laatste maand 2 pakketten op rij, elk 9.9 euro moeten betalen bij ontvangst, voor niks! Want zoals al iemand zei: ik heb NIET gevraagd om mijn pak te controleren, dat zal ik zelf wel doen als het toekomt, want ik reken daar geen geld voor aan!!

 26. Mori says:

  Ik heb ook sinds kort bij twee pakjes uit de US 9,90 bij moeten betalen. Andere pakjes uit de US zijn tot nu toe altijd zonder kosten aangekomen, maar deze waren onverzekerd verzonden en kwamen dus gewoon met de postbode mee. De verzekerde pakjes komen altijd bij taxipost terecht, en dan komen er blijkbaar gegarandeerd nog eens kosten bij. Zekerheid is ontzettend duur! Bedankt douane. Dan neem ik liever het risico van onverzekerde verzending, daar heb ik nog nooit problemen mee gehad.

 27. Stephaan says:

  Net een pakje besteld uit de USA, waarde 204 Dollar + 40$ verzendingskosten.Bijkomende kosten van de douane: Kosten voor voorschot (???) 0.45 €…formaliteiten: 25€…douanerechten: 4.93€….btw import: 44.60€ ….Totaal:75.02€ . Dit betekent dus dat ik bijna 40% extra moet bijbetalen!! Ik begrijp dat er invoertax moet zijn, maar die is gewoon stelen! Zo worden de producten waarvan je denkt “hmm, de Dollar staat laag, zo kan ik een beetje voordeel doen” nog duurder dan wanneer je ze hier om de hoek zou kopen. Is dit bescherming van de Europese markt??

  Ooit bestelde ik medallions van Lord of the rings. 1ste zending moest ik bijna 50€ bijbetalen…een paar maanden later…de tweede (identieke) zending belden ze me op om te vragen of het ging om een verzameling, dat was minder invoerrecht te betalen. De derde zending moest ik zelf NIETS bijbetalen!! Ik heb zo de indruk dat ze er bij de douane ook maar met hun klap naar gooien.

  Anyway, online shoppen en dingen buiten de EU bestellen? Niet interessant! Ik vind het een regelrechte schande!!

 28. MMaster says:

  Even overwogen om twee cd-spelers te bestellen via een Amerikaanse e-bay store twv 500 euro, maar als ik de verhalen hierzo lees zou ik dit beter niet doen. Enig idee of het verschil uit maakt als men goederen laat leveren via een koerier als FedEx of DHL of ze dan douane-taxen erbij rekenen?

 29. Ik ben eigenaar van een e-business in de VS… wekelijks verzenden wij pakjes over de hele wereld. Wij laten de mensen de keuze om via FedEx of de post hun paketje te krijgen, FedEx omdat we een serieuze korting krijgen op internationale verzendingen (die we verder door geven aan onze klanten), de post omdat toch wel veel mensen hier nog steeds in betrouwen (ik niet, maar ja). we vermelden ook op onze site dat douane kosten invoers belastingen en dergelijke niet inbegrepen zijn in de verzendingskosten (vooral omdat we niet voor elk land weten wat de regels en percenten zijn). De meeste mensen lezen deze info niet, met als gevolg dat we menig kwade email krijgen van mensen die zoals U onverwacht nog een heel ongename verassing krijgen in de vorm van een extra factuur (die meestal ook belachelijk hoog is). Wat ik ondertussen via onze klanten vernomen heb, is dat het verschrikkelijk onvoorspelbaar is. Wanneer rekent men deze kosten aan en wanneer niet. We hebben klanten die 5 keer bij ons besteld hebben en maar 1 keer een extra faktuur hebben aangekregen. Er zijn er bij die gelijk van de eerste keer prijs hebben. Wij zetten op al onze paketjes op dat het om een “GIFT” gaat en dat blijkt soms te helpen. Sommige van onze klanten vragen ons om op de documentatie (die verplicht mee moet) een “nul-waarde” te zetten, maar dit doen we enkel als ze zelf de verantwoordelijk opnemen ingeval van verlies. Natuurlijk als we dit doen en het pakje raakt kwijt, dan kan je ook geen klacht indienen en de waarde terug krijgen. Het is echt met Europese landen maar ook Canada en Australie erg gesteld. Het blijkt af te hangen van wie er op die dag bij de douane aan het werk is en of ze wel zin hebben in hun job of niet. Buiten douane en invoerstaxen wordt er door FedEx (en ik veronderstel dat het bij de post dan om die ” aanbiedings kosten” gaat) ook nog een ‘fee” aangerekend omdat zij dus als “broker” (makelaar) optreden om jou pakje door de douane te krijgen.
  Alles wat in een land binnenkomt moet eigenlijk via een makelaar worden door gevoerd, die makelaar zorgt ervoor dat de juiste papieren worden ingevuld enz. Grote bedrijven die veel invoeren die gebruiken daar grote firma’s voor en die krijgen dan van hun makelaar een faktuur voor het aantal tijd besteed bij de douane, maar als partikulier heb jij normaal gezien geen makelaar en dus FedEx, UPS, DHL of de post die nemen de taak op zich en rekenen daar ook heftig voor aan.

 30. Eno says:

  Het blijft een vaag en schijnbaar willekeurig stelsel. Ik bestel me hier (Nederland) he-le-maal rot aan tooffe spullen uit Azie…..komt nooit enige toeslag op/bij. Maar zodra ik iets in Amerika bestel…KASSA!!! Net weer 6 T-Shirts binnengekregen +40% “kosten”. Gelijkheidsbeginsel? Gewoon niets meer iets in de V.S. bestellen (en wel in Azie!)

Trackbacks for this post

 1. Smetty’s Soapbox » Blog Archive » Library Dinges
 2. Smetty's Soapbox » Blog Archive » Cloud shirt

Leave a reply.