Stockholm

De kerstvakantie zit er weer bijna op. Eerst was er Kerstmis met veel en lekker eten. Dan was er de dag na Kerstmis, ook met veel en lekker eten. En toen was er een week bijna geen eten meer.

Als ik op vakantie ga, is de kans groot dat ik richting het Zuiden ga. Maar ik heb een halve Viking in huis en die varen nu eenmaal naar het Noorden. Zodoende stapte ik, op een dieet van maagpillen, diarreestoppers en pijnstillers, het vliegtuig op richting Stockholm. Het was mijn eerste kennismaking met Zweden. Nu weet ik weer ook weer waarom: ik heb het altijd een (te) duur land gevonden als vakantiebestemming.

De portable had ik bewust thuis gelaten. Geen zin dit keer in een Gran Canaria scenario waar ik dan met de portable moest verhuizen naar een internet café. Uiteindelijk hadden we in de hotelkamer gewoon toegang tot een paar niet-beveiligde netwerken. Maar goed, ik had mij voorgenomen om de Da Vinci Code van Dan Brown uit te lezen, en dat zou met mijn portable in de buurt niet gelukt zijn.

Stockholm ligt aan het water en is gebouwd op 14 eilanden. De Archipel zelf telt nog is een 24.000 eilandjes. Onnodig om te zeggen dat de stad daaraan een ongelooflijke charme ontleent. Voor de tijd van het jaar was het opmerkelijk warm. Ondanks temperaturen rond het vriespunt, nam de dooi alle sneeuw weg. Gelukkig had ik vooraf beslist om mijn aankoop van thermo-onderbroeken uit te stellen 🙂

Mijn kennis over Zweden beperkte zich tot het uitvoerproduct bij uitstek: Ikea. Ik had ook wel positieve geluiden horen waaien over het sociale klimaat, maar ik had niet verwacht dat ik dat zo indrukwekkend zou vinden. Gezin en kinderen zijn heilig. Maar ook de werknemer wordt met respect behandeld. Een bezoekje aan de ex-werkgever van mijn Viking maakte dat duidelijk. Elke werknemer heeft recht op het meest ergonomisch bureaumateriaal. Wil jij rechtstaand werken vandaag, geen probleem, bureau de hoogte in. Kinderen gaan op schoolreis, dan ga je als ouder vanzelfsprekend mee. Kinderen thuis en jij moet werken, dan neem je ze gewoon mee naar kantoor. In de keuken van het bedrijf staan vijf zakken met vers fruit, want je werkgever wil dat je gezond blijft natuurlijk. Voldoende vakantiedagen (30+) zorgen dan weer voor je mentale gezondheid. Mannen en vrouwen verdienen vanzelfsprekend
hetzelfde salaris en hebben ook in de praktijk dezelfde rechten en plichten. Waauw.

De toerist in mij was erg gecharmeerd door de urban life style, inclusief koffiehuizen (helemaal Friends) die je terug kan vinden op elke hoek van de straat. De Belg in mij was helemaal niet onder de indruk van de Zweedse keuken. Het bier heb ik zelf gewoon gelaten voor wat het was, voor mij een geïmporteerd flesje graag.

Stockholm is Zweden natuurlijk niet en het zou fout zijn om te veralgemenen. Geen nood, ik weet zeker dat het niet bij dit bezoek zal blijven. Daar zorgt mijn Viking wel voor.


U zegt?
  1. Dafke says:

    Ik ga in stockholm werken denk ik. Als ik dan goesting heb of idee

  2. Smetty says:

    Tijd genoeg om aan je boek te werken, maar wel om een andere reden. Het is er in de winter zo vroeg donker en ook zo veel kouder dan hier, dat je meer binnen moet zitten. Allen daarheen 🙂

  3. LVB says:

    Mooie foto’s. De mijne, uit de zomer van 2003, staan op http://lvb.net/item/150

Leave a reply.