NEMO33

Het gespreksonderwerp in duikerswereld in ons land en de omringende buurlanden is zonder twijfel: NEMO33. In Ukkel ligt ‘s werelds diepste zwembad. Het bad heeft vijf niveaus (1,3 – 2,5 – 5 – 10 – 33 ), 3 luchtkamers (gewoon ademen op 10 meter diepte) en onderwatergrotten (ook niet meer dan een foto op de wand).

Iedereen spreekt er over, dus was het tijd om zelf is een bezoekje te brengen. We kozen voor het laatste uur (21u00) op vrijdag. Het gebouw bestaat uit een grote ruimte die tegelijk onthaal en drank/eetgelegenheid is. Het geheel is smaakvol ingericht en je kan er via 4 vensters meegenieten van het zwembadgebeuren. Er is een onthaal voorzien, maar dat was duidelijk niet bemand. Er liepen wat mensen rond en ik moest expliciet vragen waar ik me kon inschrijven. De ober verwees me door naar een man (die een van de investeerders bleek te zijn ) die de inschrijvingen bijhield. We waren gehaast omdat er op de website uitdrukkelijk vermeld staat dat je een uur vooraf aanwezig moet zijn. Maar blijkbaar mag je dat "op zuiders wijze" interpreteren. De inschrijving vereist een erkend duikbrevet en een duikverzekering. Voor wie niet over een verzekering beschikt, of voor wie wel verzekerd is maar dit niet kan bewijzen, is er een dagverzekering aan 3€ beschikbaar. De inkom bedraagt 15€ . Mijn jarige vriend werd hartelijk onthaald en door de zaak getrakteerd op een gratis inkom. Gratis reclame in Nederland verzekerd 😉

Eigen materiaal mag je maar beperkt meenemen: alleen vinnen, duikbril, snorkel, computer, shorty en een fototoestel zijn toegelaten. Ik had alleen mijn duikbril meegenomen, maar volgende keer neem ik ook mijn eigen snorkel en vinnen mee. Het zit net allemaal iets lekkerder. Maar in principe kan je er dus terecht met alleen je zwembroek bij je.

De uitleg werd gegeven door een Franstalige Brusselaars, dat wil zeggen: hij sprak alleen Frans en mossel-Engels. Het voordeel van de Engelse uitleg was dat het duidelijk veel sneller kon. De eerste 10 minuten dienen om te acclimatiseren en besteed je aan snorkelen. Dan komt eindelijk het grote moment waarop je met materiaal in het bad kan. Het materiaal bestaat uit nieuwe trimvesten, een ontspanner met manometer en dieptemeter, en een duikfles gevuld op 200 BAR (dus geen loodgordel). Het bad is ingericht zodat je waarschijnlijk eerst naar 5 meter gaat, dan afdaalt tot 10 meter waar je ook de luchtkamers kan bezoeken om dan eventueel af te dalen tot 33 meter. Afdalen tot 33,8 meter via de 6 meter lange koker is natuurlijk de attractie van dit zwembad. Wie niet in vrije val gaat, kan gebruik maken van de ladder. Men had ons gewaarschuwd dat de afdaling erg snel gaat, maar dat viel wel mee. Het was erg druk beneden, maar ik had op geen enkel moment het gevoel dat het te druk was. Het uur was bijna om toen we besloten de duik te stoppen omdat we door de luchtvoorraad zaten.

Conclusie. Elk duiker zal het leuk vinden om hier is langs te komen. Het is vlakbij de autostrade gelegen en vanuit Gent amper 45 minuten rijden. Duiken betekent hier niet sleuren met materiaal, een zwembroek volstaat al. Vooral wie een diepteduik wil maken of wat wil oefenen op afdalen en stijgen, zal hier helemaal aan zijn trekken komen. Het enige wat is miste waren vissen, maar dat is logisch want het is een zwembad en geen aquarium.

U zegt?
 1. Tom says:

  Ik ben kandidaat 1*duiker bij Nelos. Mijn schoonvader is 2*duiker. Kan en mag ik samen met hem gaan duiken in Nemo 33? Zoniet, is er daar iemand van de organisatie die mij kan begeleiden of moet je sowieso een eigen buddy voorzien?

  Alvast bedanot voor de reactie.
  Groetjes,

  Tom

 2. christine says:

  weten jullie misschien het telefoonnummer van NEMO33 alvast bedankt
  kus christine

Leave a reply.