Blok Blok?

Het had over studente in deze periode van het jaar kunnen gaan. Toch niet. Het is de vraag die ik me stel twee dagen na de verkiezingen. Is het nog realistisch om het Vlaams Blok te blokken of duurder uitgedrukt, het cordon sanitaire te behouden? Zoals gewoonlijk hadden weer alle partijen een uitleg klaar over hun verkiezingsresultaat. "We doen het beter dan in de peilingen" of het kleurloze "een traan, een lach". Maar het resultaat is dat 1 op 4 Vlamingen voor het Vlaams Blok heeft gekozen. Na het afhaken van Groen! staan we nu voor de situatie dat alleen een tripartite (drie partijen regering) mogelijk is. Als we zo verder gaan is het Blok over 1 of 2 verkiezingen zelf aan zet (zodra ze de grootste partij worden). En wat gaan we dan doen?

Ik heb mij altijd geërgerd aan de zelfzekerheid waarmee men de Vlaams Blok stemmer in het verleden behandelde, als waren het stoute kinderen. Tot hier toe heeft het niet mogen baten. Ik heb een tijdje geleden, naar aanleiding van de uitspraak over het Vlaams Blok in Gent, een discussie hierover gehad met mijn leerlingen. Ik ben er in elk geval van uitgegaan dat ze zelf hun mening moesten vormen. Ik heb samen met hen Artikel 19 uit de grondwet besproken ( De vrijheid van eredienst, de vrije openbare uitoefening ervan, alsmede de vrijheid om op elk gebied zijn mening te uiten, zijn gewaarborgd, behoudens bestraffing van de misdrijven die ter gelegenheid van het gebruikmaken van die vrijheden worden gepleegd), alsook de racisme wet (racisme is een misdrijf waarvoor de vrije meningsuiting niet misbruikt mag worden). Het was een inhoudelijk theoretische en moeilijke discussie voor mijn leerlingen. Maar ik wou met hen de grond van de zaak bespreken en hen de precieze inhoud van het proces voorleggen. Nadien heb ik hen standpunten pro en contra het cordon sanitaire laten lezen. Ik hoop dat ze er iets uit geleerd hebben, maar als ze toch voor het Blok gestemd hebben, wil ik hen daar als leerkracht en als mens niet voor veroordelen. Ze hebben, net als die 1 miljoen Vlamingen recht op hun eigen mening. Tot zolang ze deze vrijheid niet misbruiken.

Het waren de ergerlijkste verkiezingen sinds lang. Ons partijlandschap is gereduceerd tot een paar partijen: de grote eenheidsworsten SP met onder haar oksel de sponzen van Spirit, VLD met het aanhangsel Vivant en CD&V met NVA. Van al deze partijen heeft Geert Bourgeois (NVA) de beste zet gedaan. Wie een alternatief voor de oppositie wou, kon kiezen tussen Groen! of Vlaams Blok. Met dank aan de groenen, want als het aan Stevaert had gelegen dan was er geen democratisch alternatief geweest.

We gaan dus nog maar is het Vlaams Blok negeren. In Oostenrijk en Nederland hebben ze extreem-rechts gewoon laten mee regeren, en ze waren er snel vanaf. Als het Blok ooit aan zet is, dan moeten ze toch samen met een andere (democratische) partij besturen. Automatisch zullen ze hun extreme standpunten moeten afzwakken. In de media lees ik voorspellingen zoals "de media overnemen" en "propaganda terug invoeren" Gaat Anke Vandermeersch een staatsgreep uitvoeren misschien? Laat ze maar is onderhandelingen voeren, een beleid opstellen en uitvoeren. Waarom blijven we daar zo bang van? Dus gaan we ze verder negeren tot ze de grootste partij zijn. Alleen al door die houding vinden nog meer mensen hun weg naar het Blok. Op haar website spreekt de partij over: "Zoete zondag, aflevering twaalf". Met dank aan de steenezels van de traditionele partijen mogen we ons alvast voorbereiden op zoete zondag, aflevering 13. En dat getal zou zijn symbolische waarde is helemaal waar kunnen maken.

U zegt?

Leave a reply.