Marseille doelstellingen, 6 maanden later

Ons buitenlands verblijf in Marseille zit er bijna op. Mijn doelstellingen vooraf waren de volgende:

 • Zes maanden voltijds aan mijn doctoraat werken
 • Comfort zone verlaten
 • In een multiculturele omgeving wonen
 • Marseille en omstreken verkennen (strand, food etc)…

Zes maanden later, kan ik er nog enkele aan toevoegen:

 • Een nieuwe manier van werken
 • Impact op de gezondheid
 • Impact op de relatie
 • Vrienden en familie
 • Verliefd op Marseille
 • Cultuurchock

En wat zijn nu mijn bevindingen 6 maanden later:

 1. In België is doctoreren voornamelijk weggelegd voor pas-afgestudeerden die gedurende 4 à 6 jaar voltijds werken aan een doctoraat. Ik zit in een compleet andere situatie. Van mijn werkgever (Hogent) heb ik 6 jaar 50% gekregen om naast mijn job aan een doctoraat te werken. Een fantastische opportuniteit, maar het wekelijks switchen tussen 2 contexten heb ik toch eerder als zwaar ervaren (tijd, concentratie, werklast). Daarom was het zinvol om eens 6 maanden te kunnen doorwerken aan mijn doctoraat.
 2. Alles was goed zoals het was in Gent: stad, huis, werk, vrienden. Maar toch, ik had de indruk wat in slaap gevallen te zijn. In Marseille gaan wonen en werken was een goeie wake-up call, het is een stad die dwingt om alert te blijven. Elders verblijven helpt ook om eens afstand te nemen van je eigen leven. Het is trouwens de 3e keer dat ik voor enkele maanden elders ga wonen, eerdere bestemmingen waren Los Angeles (marketing-medewerker) en Gran Canaria (duik-assistent).
 3. De manier waarop er in België omgegaan wordt met multi-culturaliteit ergert mij mateloos, zowel bij de ‘oude’ als de ‘nieuwe’ Belgen. Marseille als havenstad heeft een eeuwenoude traditie van migratie en integratie. Dat het anders kan, zoals we hier mochten ervaren, was een fijn en geruststellend idee.
 4. Marseille bleek veel interessanter dan gedacht. De natuur alleen al is zo verscheiden (calanques, onderwater-fauna, eilandjes…) en uitnodigend dat we onze plannen om Montpellier, Avignon etc. te bezoeken niet uitgevoerd hebben. En daarnaast was Marseille ook de culturele hoofdstad van 2013 zodat we elk weekend opnieuw een keuze moesten maken uit een uitgebreid programma.
 5. Het was even wennen aan de universiteit: men heeft er een andere manier van werken en zelfs een compleet ander denkbeeld. Ik vond het dan ook enorm verrijkend op professioneel vlak.
 6. Het leven gaat trager in het Zuiden van Frankrijk. In de omgang op straat is men zoveel hartelijker. In de keuken viel het op dat men veel minder vlees eet en alles in veel kleinere porties serveert. Wat nu precies bijdraagt aan wat is moeilijk te zeggen, maar enkele (kleine) fysieke kwaaltje bleven hier volledig weg.
 7.  Zes maanden dicht bij elkaar leven loopt niet voor alle koppels goed af. Mij is het echter zeer goed bevallen. Het zal wennen worden de komende maanden om minder samen te zijn.
 8. Natuurlijk hebben we onze familie, vrienden, buren en collega’s gemist. Vooraf hadden meerdere mensen ons gewaarschuwd vanuit hun eigen ervaring: “denk maar niet dat jullie veel bezoek gaan krijgen”. Het omgekeerde was waar: we hebben enorm veel bezoek gehad. Tot onze grote spijt hebben we zelfs enkele mensen moeten teleurstellen omdat we ze niet konden ontvangen.
 9. Het is vreemd hoe negatief zelfs de steden in de buurt van Marseille tegenover de stad staan. Hier zeggen ze: “ofwel ben je verliefd op de stad ofwel ben je er tegen”. Marseille is enerzijds een multi-culturele en zeer open stad, maar helaas ook een qua oppervlakte te grote (en dus moeilijk te controleren) en arme stad. Het is vooral dat laatste waarmee het steeds het nieuws haalt, en dat is jammer.
 10. Het is niet allemaal rozengeur en maneschijn natuurlijk. We zijn behoorlijk vaak op de stugheid van de Fransen gebotst, op de logge administratie, op de eindeloze discussie cultuur, op hun gebrek aan uitvoering etc. Daarnaast heeft het me ook verbaasd hoe sterk de zeer katholieke en rechtse stromingen hier nog zijn, met vooral veel intolerantie als gevolg.

Bovenstaande is een momentopname. Misschien zit ik nog te veel ‘in de stad’ om er objectief naar te kijken. Het was in elk geval, 100% zeker, een geslaagd verblijf.

U zegt?
 1. Anne says:

  Ik ben zeer benieuwd naar wat je concreet met punt 3 – multiculturaliteit – bedoelt. Als je tijd en zin hebt, wil je daar dan eens wat uitgebreider op ingaan? Alvast bedankt!

 2. Smetty says:

  Bedankt Anne voor je reactie. Ik weet niet of ik punt 3 kan uitleggen in woorden. Het is een samengaan van emotie, vroegere en huidige ervaringen, politieke en wetgevende visie etc… Niet bepaald iets dat zich eenvoudig laat beschrijven in een blogpost.

 3. Super.

  Hoewel in het verwacht had. Is het toch leuk om te lezen dat het je bevallen is.

  Wij hebben deze week beseft dat wij zelfs in België zeer weinig bezoek krijgen. Wij zijn meestal de mensen die op bezoek gaan…
  Maw onze waarschuwing was misschien overdreven. Geen idee op welke moment het bij ons geschift is naar wij die mensen bezoeken…
  Misschien was het pas na Bordeaux …

  Anyway, geniet van de laatste dagen als God in Frankrijk…

 4. Smetty says:

  Thx Yves.

  Jullie waren trouwens niet de enigen die gewaarschuwd hebben voor weinig bezoek hoor. Maar ik denk dat je daar wel een punt hebt: wie meestal op bezoek gaat in België ipv thuis te ontvangen, zal mogelijks die gewoonte in het buitenland doortrekken.

 5. Lindsay says:

  Prachtig om te lezen….en volledig in overeenstemming met de Tarot Kaart die je voor je vertrek had getrokken: “De Keizerin”: Een gevoel van overvloed, genieten, rust, verwondering, verbinding, tijd voor het ervaren van innerlijke waarden, enz…
  Het is jullie beiden van harte gegund geweest! We zijn natuurlijk wel héél blij om jullie terug te omarmen in ons Belgen landje….’t is hier inderdaad niet perfect, maar Liefde maakt veel goed…

 6. Smetty says:

  Bedankt Lindsay. Dat van die kaart was ik al helemaal vergeten…

Leave a reply.