Blogboek

Mijn idee om van mijn blog een boek te maken, heeft nu concreet vorm gekregen. Ik weet ondertussen wat ik wil: een persoonlijk aandenken aan 8 jaar bloggen. Hoe ik één en ander ga aanpakken, ligt nog niet helemaal vast, maar ik heb wel al een actieplan.

Concreet:

Stappenplan:

 • Ik ga een selectie maken uit mijn méér dan 1000 posts. Dat verloopt alvast veel trager dan verwacht. De technologie stond in 2004 nog niet op punt en mijn blog is meermaals verhuisd en gehackt. Er zit dan ook een hoop dode code in mijn blog (links naar foto’s die niet meer bestaan etc.). De zichtbare mankementen haal ik er dan ook tegelijk uit. Alle links nakijken zou dan weer hopeloos tijdrovend zijn.
 • Voorlopig verzamel ik alles in mijn tekstverwerkingsprogramma. Ik had graag gebruik gemaak van een service zoals Blurb, maar die werken helaas alleen met WordPress.com. Daarnaast eisen ze ook zowat het copyright op als je hun service gebruikt, en dan hoeft het voor mij ook direct niet meer.
 • De uiteindelijke opmaak zal afhankelijk zijn van de mogelijkheden/vereisten die de service biedt waar ik het boek zal laten printen.
 • Voor het omzetten naar het epub-formaat zijn er meerdere mogelijkheden. Een optie die ik zeker ga bekijken is Sigil, een multi-platform WYSIWYG ebook editor.

Timeframe: we zien wel. Als er nog tips zijn, laat maar komen hé.

U zegt?
 1. Kathleen says:

  Nog een zeer goede tool voor het omzetten van files naar verschillende ebook formaten is Calibre (www.calibre-ebook.com).

 2. over blurb’s copyright-hijack spreek ik me niet uit, maar om de beperking rond ondersteunde blog-platformen te omzeilen, kun je in principe een export maken van je “selfhosted wordpress.org” (“tools” -> “export”) en de resulterende wxr-file (wordpress extended rss) dan importeren in een (tijdelijke) wp.com-blog (“tools” -> “import” -> “wordpress”).

 3. Smetty says:

  @Kathleen: bedankt voor de tip. Zal misschien nog van pas komen.

  @Frank: zeer interessant. Voor wie blurb toch zou willen gebruiken.

Trackbacks for this post

 1. Smetty's Soapbox » Blog Archive » Ondertussen

Leave a reply.