Het avondnet van De Lijn in Gent is een dikke giller

Indien mogelijk verplaats ik mij binnen Gent met de fiets. Te voet zijn het centrum of mijn werkplekken net iets te ver gelegen vanuit onze nieuwe woonplaats. Waar mogelijk laten we ook de auto thuis voor verre verplaatsingen en gaan we met de trein.

Door de slechte weersomstandigheden van de afgelopen weken ben ik het openbaar vervoer intensiever gaan gebruiken. Daardoor heb ik nu pas een beeld van wat De Lijn (Vlaamse vervoersmaatschappij) ons in mijn buurt te bieden heeft. Over het aanbod overdag ben ik zeer tevreden. Op een paar minuten wandelen is er zowel een bus richting station Gent-Dampoort, een bus richting station Gent-Sint-Pieters en een tram naar het centrum. De bussen zijn er tijdens gewone werkdagen om het kwartier, de tram rijdt zelfs iets frequenter. Enige minpunt is de online routeplanner van De Lijn. De online weergegeven uren zijn jammer genoeg verkeerd, zodat ik nu een foto genomen heb van de bordjes met de dienstregelingen aan de bushokjes zelf. Het scheelt meestal maar enkele minuten, maar dat is net genoeg om de bus te missen natuurlijk.

Zo tevreden ik ben over de dienstregeling overdag, zo rampzalig vind ik het avondvervoer.

Een paar weken geleden ontdekte ik bijvoorbeeld na een receptie op kantoor, dat de laatste tram die daar vertrekt naar huis (en we hebben het over de “1”, een zeer belangrijke tramverbinding) al om 22u20 gaat. Gelukkig waren er nog wachtenden die wisten dat er 45 minuten later om de hoek een bus uit het avondnet voorbij kwam. Dat De Lijn vanaf 23u zou overschakelen naar een avondnet, zoals ze zelf beweren, is zeker te begrijpen. Maar dan rijdt de laatste tram niet om 22u20.

Gisteren vond ik het nog straffer. Ik kwam aan met de trein in Gent-Sint-Pieters om 22u57. Helaas vertrok mijn enige mogelijkheid om met het openbaar vervoer naar huis te gaan pas om 23u36. De vorige was om 22u51 vertrokken. Volgens de routeplanner van De Lijn zou ik dan een half uurtje bussen en vervolgens nog een flink eind moeten wandelen tot aan de voordeur. Voorziene aankomsttijd volgens de routeplanner was 00:27. Het was 23u, in het station was alles dicht, op het busplatform liep er geen kat en ik zag het niet zitten om in het type caf├ęs die nog open waren te gaan zitten wachten. Het zou nog 90 minuten duren alvorens ik thuis zou zijn en ik vroeg mij af of ik in die tijd niet gewoon te voet kon gaan (ongeveer 6,5 km). Het was niet te koud, het regende niet meer en ik nam de proef op de som: te voet naar huis. Zoals verwacht deed ik er te voet even lang over als met de bus.

Een paar weken eerder was ik ook zeer laat (en voorzien van valiezen) na een conferentie met de trein aangekomen en had ik de taxi naar huis genomen. De chauffeur zei toen: “wij verdienen goed vanaf 22u in Gent, want de mensen geraken dan niet meer thuis met het openbaar vervoer”. Ik begrijp nu dat hij gelijk heeft.

Het avondnet van De Lijn is een dikke giller en een stad als Gent onwaardig.

U zegt?
 1. Ik ben beschaamd om nog vrienden uit te nodigen en ermee uit te gaan in Gent, zo’n boerengat is dat geworden op dat gebied. Erg.

 2. mieke says:

  100% mee eens…
  het probleem zit em al in de late namiddag.
  ‘s morgens heb ik aan mijn deur om de +/- 10 min een bus (9) naar het Station (joepi) en dit de hele dag door.
  ‘s Avonds na 18 u ‘om het half uur’ met resultaat dat je door de toestroom soms gewoon niet op de bus kan.
  Ik vermoed dat de mensen bij de Lijn er van uit gaan dat iedereen die buiten Gent werkt stopt rond 16u.

 3. lamazone says:

  Als je nog eens vastzit: bel me en ik ben je taxi.
  Serieus.

 4. Smetty says:

  @lama: dat is vriendelijk. Thx.

 5. Pieter says:

  Is Gent eigenlijk geen boerengat dan?
  (Een boerengat met pretentie.)

Trackbacks for this post

 1. Smetty's Soapbox » Blog Archive » Het avondnet van De Lijn in Gent (II)

Leave a reply.