De tools van de wetenschapper: Twitter

Na Slideshare is Twitter aan de beurt, een tool die ik al gebruikte alvorens de wetenschappelijke richting in te slaan.

Het veld rondom mij observerend, denk ik toch te mogen besluiten dat de meeste wetenschappers Twitter niet gebruiken, maar er zijn natuurlijk uitzonderingen. Laten we bijvoorbeeld eens kijken naar 2 internationale wetenschappelijke organisaties binnen mijn domein (learning sciences): the International Society of the Learning Sciences (ISLS) en The Association of learning technology (ALT). Afgelopen zomer was ik zelf aanwezig op een conferentie van de eerste organisator: #icls2010 (Chicago, VS). Op onderstaande grafiek merkt u dat er tijdens de congresdagen getweet werd, maar nadien viel het bijna stil.

ICLS 2010 profile on Twitter

Zelf kon ik er bijvoorbeeld ook weinig twitteren gezien er maar in 1 zaal wifi voorzien was. Wie buiten die zaal online ging, had waarschijnlijk een plaatselijk data-abo. Een conferentie die 2 maanden later gehouden werd, #altc2010, heeft een gelijkaardige grafiek, maar tot op de dag van vandaag wordt er nog verder over getweet. Vergelijkt u de eerste organisator zijn Twitter-account gewoon even met de tweede, die daarnaast ook nog een eigen YouTube-channel heeft.

AltC2010 on google

Ik hoor u al denken, jamaar Smetty, heeft zo een organisatie daar nu een voordeel bij? Wel, ik denk het wel. Zo heb ik zelf de ALT-conferentie ontdekt omwille van de stroom tweets die ik voorbij zag komen. Ik volg nu ook hun tweets, en heb de datum van de volgende conferentie alvast in mijn agenda gezet. Want als we even het wetenschappelijke laagje wegkrabben, blijft er toch ook uiteindelijk een commerciële organisatie over. Die van ALT hebben er alvast een enthousiaste toekomstige klant bij.

En dan nu over naar mijn eigen eigen Twitter activiteiten. In het kader van mijn onderzoek heb ik iets meer dan een jaar geleden een extra Twitter-account opgezet met volgende eigenschappen/doelstellingen:

1. Een publieke account beheren in de taal van mijn doctoraat (Engels).
2. Een kanaal opzetten waarop ik alles communiceer over mijn doctoraatsactiviteiten.
3. Een Twitter-identiteit creëren die anderen kunnen gebruiken als ze online naar mij willen verwijzen.
4. Een koppeling voorzien tussen deze Twitter-account, mijn doctoraatsblog en mijn LinkedIn-profiel.

Over de positie van mijn Twitter-account (@drsmetty) in mijn tool-kit kan ik kort zijn: als ik maar één tool zou mogen overhouden, dan wordt het Twitter. Het is mijn primaire bron om te communiceren en om mij te informeren. Als u het mij vraagt, een must-have voor elke wetenschapper.

U zegt?

Leave a reply.