Links

Afgelopen week heb ik voor het eerst links gereden. Misschien heeft u dat al vaker gedaan, en vond u het vanzelfsprekend. Maar ik was er niet echt gerust in toen ik vorige week de auto van de Eurotunneltrein reed.

Al bij al viel het mee en er is naar weten nergens een spookrijder gesignaleerd met Belgische nummerplaat. Al heb ik wel vaker dan normaal aan mijn wederhelft om bevestiging gevraagd bij manoeuvers. En het leek ook of mijn hersenen trager werkten. Halve processorkracht.

Wat mij opviel was dat ik ook bewuster naar wegmarkeringen keek. Naar de pijltjes in het bijzonder. En die kwamen eigenlijk wel goed van pas. Het was mij nooit eerder opgevallen dat er zoveel pijltjes en borden langs de weg stonden.

Aan de andere kant van de Eurotunnel, een paar dagen later, ging het rechts rijden weer als vanzelf. De pijltjes werden weer overbodig, wachtend op een linksrijder, die blij is dat ze er zijn.

U zegt?
 1. Pierre says:

  We zijn inmiddels al aantal keren met auto in het Verenigd Koninkrijk geweest. Zowel op snelwegen als op kleine weggetjes door Schotland of in Kent.
  Ik vind het zelf juist wel relaxed rijden en heb er meer moeite mee om na een week of drie weer rechts te rijden na terugkomst. Grappig vind ik de kleine bochtige weggetjes in Kent (zuiden). Als we daar een tegenligger tegen kwamen op een weggetje dat te smal was voor twee, dan zag je ze eerst verstijven omdat de persoon die op de plek zat waar zij de bestuurder verwacht hadden geen stuur in handen had. Daarna gingen ze meestal razendsnel aan de kant, ook al wilde ik best ook voor hen schuiven. 🙂

  Vraag is natuurlijk of je nu denkt “och, dat doe ik de volgende keer ook wel weer” of dat je denkt “eens, maar nooit meer”.

 2. ine says:

  wij rijden de laatste 5 maand links, eerst in Zuid Afrika, en nu in Thailand.
  Toegegeven: oen we in Belgie terug waren hebben we een paar keer net niet spookgereden…
  Dus we verwachten dat het even aanpassen wordt in Sept…

 3. Smetty says:

  @Pierre: dat doe ik de volgende keer ook wel weer. Absoluut! Maar dan zonder zenuwen 🙂

  @Ine: kan ik best geloven. Tip: gewoon de pijltjes volgen in september 😉

 4. YvesHanoulle says:

  Een 10 jaar geleden gingen we op verlof naar de UK, ginder rijden waren enkel de ronde punten lastig.
  Terug komen geen probleem want direct de autostrade op…
  We namen de afrit 13 Gent-West (die we toen kwasi nooit namen)
  Ik rijd de baan op en vraag: rijd ik nu aan de juiste kant? (Het was middernacht en er stonden geen pijltjes en ook geen aanduidingen op de baan. Ik besef dat ik verkeerd rijd en switch van baanvak, een halve second erna vlamt er een auto door de bocht, ….

  Als we naar Drongen gaan wonen zijn nam ik dagelijks deze afrit, heel veel malen heb ik gedacht aan die paar seconden die ons leven een totaal andere wending hadden kunnen geven…

  Als ik dit jaar in de UK werkte dan stapte ik telkens naar de verkeerde kant van de wagen waar ik meereed….

  y

Leave a reply.