Magritte Museum

Ik ben altijd fan geweest van René Magritte en de surrealistische kunststroming. In 1998 bezocht ik dan ook in het Koninklijke Museum voor Schone Kunsten in Brussel de overzichtstentoonstelling ter gelegenheid van zijn 100ste verjaardag. Afgelopen weekend kreeg ik een bezoek cadeau in ‘zijn’ museum dat vorig jaar geopend werd aan het Koningsplein in Brussel.

Tickets (8€) werden vlot online besteld (opgelet, niet alle tarieven worden hier correct vermeld, check vooraf uw mogelijke reductie) en er werd voor het laatste timeslot van 15u gekozen. Ter plaatse werd de rugzak gratis opgeborgen in de vestiaire. Zoals gewoonlijk namen we ook een audiogids (4€). Met de lift werden we naar +3 gebracht waar de tentoonstelling begon.

De werken staan chronologisch opgesteld. Naast de schilderijen werd er ook rijkelijk geput uit de archieven van de schilder, die ook zeer veel diverse geschriften, brieven, foto’s en filmpjes heeft nagelaten. Wij liepen op het tempo van de audiogids en stelden vast dat we tegen het sluitingsuur net beneden waren geraakt. Als u dus echt alles wil beluisteren en bekijken, voorzie dan meer dan 2 uur. Zowiezo zou ik iedereen aanraden om een audiogids te nemen (of een echte gids), want de duiding bij de werken is nihil.

Want ons een beetje tegenviel was de algehele verduistering in het museum, waarvan we niet overtuigd zijn dat dat de werken van Magritte altijd ten goed komt. Bovendien moet u er ook rekening met houden dat dit museum waarschijnlijk dé toeristentopper is in Brussel. Wij vonden dat er, gezien de kleine ruimtes, al net iets te veel volk liep om angenaam te zijn.

In elk geval, Magritte verdient zijn eigen museum en Brussel heeft er een topattractie bij. Dat kunnen we alleen maar toejuichen. Probeer indien mogelijk op een rustig moment te gaan zou ik adviseren, en bezuinig niet op een audiogids.

Foto via haveacupoftea

Check ook de Magritte-pagina op Artsy.net

U zegt?
  1. Ik was vorig jaar in november in het Magrittemuseum. Kleine ruimten met veel volk en weinig licht zijn inderdaad een probleem.

Trackbacks for this post

  1. Smetty's Soapbox » Blog Archive » Campz

Leave a reply.