Werewolf partygame

Een maand geleden las ik in de UK version van Wired een artikel over een rollenspel dat hip schijnt te zijn op techconferenties. Maar ik kon afgelopen week vaststellen dat ook wetenschappers er dol op zijn.

Volgens een Nederlandstalig artikel op Wikipedia gaat het om een oorspronkelijk Duits kaartspel, dat op zich weer een variant was op andere spelen. De Engelse pagina noemt het dan weer een party game met de mafia in de hoofdrol (en met weerwolven als mogelijke variant).

Praktisch gaat het spel als volgt in zijn werk: het wordt gespeeld in twee kampen, de goeien (niet-geïnformeerde meerderheid) en de slechten (geïnformeerde minderheid). Een spelleider deelt kaarten uit waarbij je een rol toegewezen krijgt dat geheim is voor de andere spelers, alleen de weerwolven komen elkaars identiteit bij de aanvang van het spel te weten. Meest belangrijke rollen zijn natuurlijk de weerwolven (de slechten) en de dorpelingen (de goeien), maar daarnaast zijn er nog talrijke andere zoals de heks, de jager, cupido, de burgemeester etc. De spelleider laat de weerwolven tijdens de nacht iemand doden, overdag praat de volledige groep hierover en stemt vervolgens een verdachte weg. Doel van het spel is natuurlijk de leden van de andere groep uit te schakelen, voordat zij dit met jouw groep doen. Het spel moet je dus verlaten na een “beet van de weerwolven” of na stemming.

Ik speelde het spel afgelopen week mee, maar werd al vrij snel uitgeschakeld wegens te “verdacht”. Het enige verdachte was eigenlijk dat ik water aan het drinken was, maar dat lag dan weer aan de frigo waar het Weizenbier helaas al uitgeput was en het plaatselijk bier mij niet bepaald smaakte.

Het viel in elk geval op dat het spel verslavend werkte, want een groepje speelde het spel elke avond meerdere keren en tot laat in de nacht. Het verbaast mij ook niet dat spel populair is op conferenties, bij studentenkringen en dergelijke, want het enige wat je nodig hebt is een groepje mensen voor een avond spelplezier.

Jammer dat ik het spel een paar weken gelden nog niet kende, toen ik met ons school mee was op 3-daagse. Maar ik krijg vast nog eens de gelegenheid om het spelen en dan zet ik zeker een Duvel voor mijn neus. Ben ik alvast zeker dat niemand dat verdacht gaat noemen.

U zegt?
  1. hehe, ik heb dat spel gespeeld in 2008 in Egypte gespeeld met russen. (Maafia variant) Het is vooral leuk de discussies nadien 🙂

  2. Marie says:

    Weerwolven is absoluut heerlijk. Na in een ver verleden primitieve scoutsversies te hebben gespeeld, maakte ik vorig jaar opnieuw kennis met het spel – alles erop en eraan: een kampvuur, te veel wijn, de kaartenversie, het lief als medewolf en een paar jolige Nederlanders die de Belg als superlief en onschuldig inschatten 🙂

  3. Smetty says:

    @Frederik: en blijkbaar is dat ook verslavend voor een hoop mensen…
    @Marie: eigenlijk was jij dus een schaap in een… weerwolfvacht

Leave a reply.