‘t Truffeltje

Het begon allemaal veelbelovend in 1-ster Michelin restaurant ‘t Truffeltje in Dendermonde. We kwamen aan om 19u en stelden tegen 19u30 vast dat ongeveer alle tafeltjes bezet waren. Niet slecht voor een woensdagavond.

Er was een jarige in ons gezelschap die besloten had te trakteren. We namen onze plaatsen in en overhandigden een kortingsbon van 60 euro aan de gastvrouw. Je zou verwachten dat er vervolgens een menu komt, maar dat was niet het geval. Nu was er telefonisch bij de reservatie al melding gemaakt van het “korte menu”, maar dat werd niet eens gecheckt. Er werd gewoon meegedeeld: als voorgerecht is er vis, als hoofdgerecht vlees. Punt.

Voor het aperitief bestelden we champagne, maar kregen een aperitief maison. Het werd rechtgezet, maar het illustreert alvast de teneur van mijn verhaal.

Als voorafje kwam er een vissoepje met geklopt ei en een zalmpraline.

Onze frustratie begon pas echt bij het voorgerecht. De vis werd opgediend, helaas niets bijzonder, met alweer opgeklopt ei. Een witte wijn werd in ons glas geschonken, zonder boe of ba. Pas bij de 2e ronde kon ik vragen wat we gekregen hadden, “een Franse muscat” luidde het korte antwoord. De wijn had zoveel zuren, dat hij ofwel extreem goedkoop was, ofwel was er toch echt sprake van een fout.

Het hoofdgerecht was dan weer héél erg lekker. Maar de wijn die erbij kwam, sloeg alles. Het ging om een Portugese wijn uit de Dao-streek. In de nasmaak zat er bijvoorbeeld een vervelende snoepjessmaak die ik pas weg kreeg met 3 tassen koffie.

Maar wat mij nog het meest heeft gestoord was het feit dat alleen wij die bewuste witte en rode wijn kregen. En dan vraag ik mij af. Waarom? Omdat we een bon bij hadden van 60 euro? Aanvaard dan geen bonnen zou ik zeggen. De andere tafels die ook een bon bij hadden en een kort menu namen, kregen namelijk wél andere wijn. Uiteindelijk hebben wij wel 150 euro voor aangepaste wijnen gegeven en dan verwacht ik toch iets meer dan regelrechte brol.

Ook de service was beneden alle peil. We hadden niet alleen het raden naar de wijn, ook de gerechten werden amper gemompeld, wat in het beste geval door één persoon aan ons tafel werd opgevangen.

Ik heb ook in het gastenboek gezet dat de wijn en de service geen 1-ster waard waren. Als het aan mij had gelegen, dan was er ook geen fooi geweest. En als ik u een advies mag geven: er zijn nog tientallen Michelin restaurants, laat Dendermonde dus vooral links liggen. De kans is vrij groot dat u beter bediend gaat worden in uw vertrouwde resto om de hoek.

U zegt?
 1. Corto says:

  Klinkt als een zware tegenvaller.
  Hebben jullie gevraagd waarom jullie andere wijnen kregen?

 2. Smetty says:

  @Corto: neen. Had ik moeten doen, maar ik vond het op dat moment niet gepast omdat ik de rekening niet betaalde. Maar had het beter wel gedaan.

 3. Gilbert says:

  Vaak frustrerend! Het is zover dat wij bijna niet meer op restaurant gaan omdat er altijd wel ergens iets fout loopt! Misschien is het ook omdat wij veeleisend zijn? Mijn verwachtingen spiegelen zich aan de prijskaart maar vaak kom je dan bedrogen uit! En wat betreft de wijn … ik las, hoorde, ving op dat er gelukkig al enkele restaurants zijn die het Australische principe volgen: BYO! Voor een redelijk ‘stoppengeld’ drink je dan toch wat je lekker vindt!
  Op zoek naar de volgende fair deal!

Leave a reply.