Presentatie: de persoonlijke leeromgeving

Het is weer zover morgen. Alweer de 16e ICT-praktijkdag. Aangezien in het blog- en podcastverhaal een beetje gehad heb als onderwerp voor een workshop, ga ik een presentatie geven over een nieuw onderwerp: “Een persoonlijke leeromgeving (PLE) ontwikkelen met web2.0 applicaties”. Op Barcamp heb ik een proefpresentatie gehouden (met een serieuze theoretische inslag), morgen geef ik het in workshop-formule.

Maar wat is dat nu een persoonlijke leeromgeving of een PLE? Omdat er geen enkele Nederlandstalige definitie mij beviel, stel ik zelf een vrije vertaling van Siemens 2007 voor: “een PLE is een verzameling van applicaties, die een conceptuele eenheid vormen met als kenmerken openheid (interactie met de omgeving), interoperabiliteit (systemen kunnen met elkaar communiceren) en learner-control (beslissing bij de lerende)”.

Op zich is een persoonlijke leeromgeving geen nieuw concept, maar wel zeer actueel, en dan vooral binnen de theorie rond het connectivisme (waar leren en kennis gedefinieerd worden via de netwerken die je vormt), de massale inburgering van de nieuwe media (wie zit er nu niet op Facebook?) en de steeds groter worden impact van technologie binnen onze maatschappij (meer daarover op mijn Engelse blog).

De presentatie is een uitloper van een cursus die ik gevolgd heb voor mijn doctoraat (CCK09). Het onderwerp zelf interesseert mij enorm omdat het 2 van mijn favoriete topics combineert: leren en nieuwe media. Misschien moet ik er eens een artikel aan wijden.

U zegt?
 1. Hoi Cindy,
  Als je nog een co-auteur zoekt voor een paper over de PLE, je weet me wonen….
  Steven

 2. janien says:

  Allereerst: gelukkig Nieuwjaar! Gelukkig kan ik hier en nu mee-leren … Gelukkig heb ik hier en nu een schitterende leermeester die me alles onderwijst wat ik wilde weten! Wow, CindySmettyDrsmetty, bedankt! Heerlijk, om je (noeste en doorwrochte) werk te lezen en te bestuderen.

  Warme groetjes
  janien

 3. Smetty says:

  @Steven: goed idee!
  @Janien: ook een gelukkig nieuwjaar en altijd welkom hier! 🙂

Trackbacks for this post

 1. Zijn er voldoende digitale leerinhouden? « The Sausage Machine

Leave a reply.