FietsGPS: Garmin Etrex Vista HCx

Het was eigenlijk toen al beslist dat er een GPS op onze verlanglijst stond. En kijk, het was de kerstman die hem bracht: een Garmin Etrex Vista HCx.

Waarom dat toetsel?

Misschien zijn er meerdere fabrikanten die recreatieve GPS-toestellen aanbieden, maar Garmin is duidelijk de marktleider. Wij zochten een toestel dat gebruikt kon worden bij het fietsen (MTB, race én reizen). In het Garmin Gamma leken volgende reeksen ons geschikt: GPSmap 60, Oregon, Etrex en Edge. De GPSmap 60 reeks hadden we al getest, maar ondanks zijn degelijkheid is dit toch al een wat ouder toestel. De Oregon heeft een touchscreen, maar we lieten ons vertellen dat het scherm minder geschikt is om met te mountainbiken omwille van het scherm (te gevoelig, moeilijk leesbaar in de zon etc). De Edge-reeks heeft dan weer de race-fietser in gedachten met trainingsschema’s, hartslagmeter etc, maar ik heb al een Polar die dat voor mij bijhoudt. En zo kwamen we bij de Etrex uit die robuust genoeg is voor de moutainbike, maar ook op al de andere fietsen zijn werk zal doen. Binnen de Etrex reeks kozen we voor een Vista omdat die uitgerust is met een hoogtemeter en een kleurenscherm.

Aankoop van het toestel

Ik zag het toestel voor het eerst bij de betere fietsenwinkel in Gent liggen aan €450. Alleen kon de verkoper mij niet vertellen wat er allemaal in die prijs inbegrepen zat, en kon hij ook niets demonstreren. Om eerlijk te zijn was de verleiding groot om het toestel op zich aan te schaffen bij Pixmania of de GPSshop.be, maar uiteindelijk overtuigde deze website (geen beauty, wel informatief en een straf forum) van een zelfstandige uit Oedelem (deelgemeente Beernem) ons om gewoon daar langs te gaan. En achteraf gezien was dat een zeer goed idee. De winkel was eerder een zolderkamer, maar alle Garmin toestellen stonden er wel gewoon uitgestald om te testen. Wat we zeker waardeerden: de verkoper gaf een uur uitleg van A tot Z en na installatie bij ons thuis konden we voor een klein probleemke ook gewoon telefonsich bij hem terecht. Of we de juiste prijs betaalden wist ik past achteraf zeker: op de GPSshop kost het pakket dat wij gekocht hebben €100 duurder. Alles samen geteld, kan een mens voor die prijs en service zeker eens naar Oedelem rijden.

We kwamen uiteindelijk thuis met volgend pakket: Garmin Etrex Vista HCx, Garmin City Navigator Europe, Garmin TOPO België  & Luxemburg, een microSD-kaart van  4 GB en 3 stuurklemmen (2 kleine en 1 grote). We kozen ervoor om de topografische kaart te kopen omdat dat toch een must is bij het mountainbiken, de Navigator is dan weer vooral handig voor onze wegfietsen. In totaal betaalden we €474.

Installatie van het toestel

Over de installatie van het toestel kan ik kort zijn: dat is een absolute dikke nul voor Garmin waard. Installeren doe je “verplicht” met een PC omdat nog niet alle software Mac-ready is. En alsof dat nog niet genoeg is, is de pc-versie veel completer dan de Mac-versie. Maar het moet ook gezegd, ze werken eraan. Het installeren van de software op de PC en op de GPS verliep ook niet bepaald vlot. Je komt precies 1000 tolpoorten tegen waar je de legale aankoop moet bewijzen, daarnaast duurt het ook 4u30 alvorens de 2GB aan kaarten op de GPS stonden. Allemaal tot daar nog aan toe, maar de handleiding is zo pover dat het ons toch een paar trials en errors kostte alvorens alles op de GPS stond. Ook voor usability krijgt Garmin van mij alweer een dikke nul. Voor de installatie van de TOPO op mijn Apple, moesten we eerst de kaart via een PC laten omzetten alvorens die op de Mac te kunnen overzetten. Momenteel staan de 2 kaarten op mijn Mac, maar ik ben er nog niet in geslaagd om de laatste update van de Navigator juist te krijgen. Dat zal ik nog even moeten uitpluizen.

Over de functionaliteiten van het toestel wil ik het een volgende keer hebben. Die zijn we momenteel nog druk aan het testen. Het gebruik is zeker niet plug and play, de leercurve is best groot, maar desondanks heb ik nog geen moment spijt van de aankoop. Wat mij betreft, last minute weliswaar, ons gadget voor het jaar 2009.

U zegt?

Leave a reply.