In de remmen

Op mijn to-do lijstje was een eenzaam puntje blijven staan: de mountainbike laten nakijken. U weet hoe dat gaat met de feestdagen in het vooruitzicht en een drukke eindsprint op het werk. Het is allemaal een kwestie van prioriteiten stellen en wat niet dringend is, dat blijft staan.

Helaas, voor een nazicht was het dit weekend onherroepelijk te laat (winkel gesloten en nazicht alleen op afspraak). Dus zou ik maar zelf aan de slag gaan voor wat absoluut noodzakelijk was als ik volgende week wil fietsen: de remblokjes vervangen (want die waren helemaal op). Er was gelukkig nog een fietsenwinkel open gisteren zodat ik er een nieuw stel rubbertjes kon aanschaffen voor in de remblokjes. Demonteren was piece of cake, en ik zorgde ervoor dat ik alle vijzen netjes, en in de juiste volgorde, opzij legde.

Eens voorzien van nieuwe rubbertjes dacht ik de 4 remblokjes er gewoon weer even in te draaien. Tarara. De remmen moesten helemaal herafgesteld worden. Een beetje draaien hier en daar bleek niet bepaald te helpen. Of hoe een paar vijzen plots wel een wereld van verschil maken.

Oplossing A was hulp zoeken (en met de staart tussen de benen bekennen dat ik geen rem kan installeren) of B gewoon leren hoe dat moet. Dus gingen we maar You-tuben en keken afgelopen weekend gedurende zeker twee uur naar allerhande fix-zelf-uw-remmen videos (zie deze playlist). En zowaar, na afloop wist ik wat te doen. Vanochtend dan de theorie in de praktijk omgezet en vastgesteld dat het inderdaad maar een kwestie is van aan een paar vijzen te draaien. Maar dan wel in de juiste volgorde.

De fiets laten nakijken (afspraak en vervoer inbegrepen) had mij veel minder tijd gekost. Maar ge hebt er geen gedacht van hoe veel voldoening en trots ik vandaag uit een paar vijzen heb gehaald.

U zegt?
  1. zwans says:

    Dankjewel voor de tip, ik zit met hetzelfde probleem.

    Heb wel geen V-remmen, maar zal eens op zoek gaan naar gelijkaardige filmpjes. Was een beetje vergeten dat alles op het interweb staat 🙂

Leave a reply.