Bloggen is out

“Bloggen is out” voorspelt Ine voor 2010. Want “enkel de hard core bloggers doen voort, de rest doet van tumblr, posterous, twitter, facebook etc.”

Als ik rondom mij kijk, dan merk ik toch vooral op dat het de lifeblog is die vaak vervangen wordt door bovenstaande platformen (en als de blog niet vervangen werd, dan werd hij er zeker aan gekoppeld). Voor die categorie was bloggen in 2009 al out. En laten we eerlijk zijn, om duimpjes omhoog te steken en 1001 filmpjes te publiceren, heb je geen blog nodig.

Wat overblijft zijn dus Ine’s hard core bloggers. Maar wie zijn dat dan?

Zelf ben ik bijvoorbeeld meer “gevestigde waarden” gaan volgen (en daar valt zowel een TechCrunch als een David Pogue van de NYTimes onder voor mij) en minder lifeblogs. Een vaststelling die de voorspelling onderschrijft.

Toch zal de categorie lifeblogs zeker niet in zijn geheel verdwijnen. Diegenen die graag schrijven zullen vast doorgaan. Bij de 1-topic blogs (of focus, of specialisatie), merk ik ook minder een overschakeling naar andere systemen. Dus ik vermoed dat die ook aan boord blijven.

Maar er zijn nog blijvers. Mijn wederhelft wees er vandaag nog op dat bijvoorbeeld in de bibliotheeksector blogs alles behalve “out” zijn. En ook de groepsblogs doen het nog steeds goed, als ik naar de stats van edublogs.be of naar de site van het jaar verkiezing kijk.

Bloggen is out en veel blogs zullen niet gemist worden. Maar ik hoop stiekem dat diegenen die ik volg toch gewoon lekker blijven doorgaan.

U zegt?
 1. Pierre says:

  Wat is een lifeblog? ICT en Onderwijs is een groot deel van mijn life, maar wellicht komt dat ook omdat ik geen kat en/of hond heb om over te schrijven en verhalen over mijn kinderen zul je ook niet op mijn blog vinden. Wellicht vind ik schrijven inderdaad gewoon te leuk om er mee te stoppen, maar waarschijnlijk ook omdat ik met niet in een hokje wil laten stoppen. Bloggen is out, Twitter is in? Zegt wie? De deskundigen? Die waren er ook niet toen ik begon met bloggen. Dit soort voorspellingen zijn als een schot hagel afschieten met je ogen dicht. De kans dat je wat raakt is waarschijnlijk hoger dan wanneer je je ogen open hebt.

 2. Pierre says:

  p.s. Ik wist niet dat België tegenwoordig in een andere tijdzone lag dan Nederland. Nochtans is het hier 22:35 uur, terwijl de tijd op het blog nog zomertijd lijkt te hanteren. 🙂

 3. Smetty says:

  @Pierre: je hebt gelijk. Wat is een lifeblog? Ik vind catblog nog steeds een beter woord, maar dat kom je bijna nergens meer tegen. Misschien kom ik verder met een omschrijving. Dan zou ik gaan voor: een blog die vooral focust op het dagelijkse leven en meestal alleen maar weetjes, en “leuke” afbeeldingen en filmpjes gemaakt door derden inhoudt. Is dit al gerichter?

  Wat de klok betreft: die stond inderdaad een uurtje te laat, waarschijnlijk een overblijfsel van een wordpress upgrade. Was me nog niet opgevallen. Bij deze is dus de tijdzone tussen België en Nederland weer recht gezet. 😉

 4. Volgens mij wordt al langer geroepen dat bloggen uit is. Maar het aantal feeds dat ik volg, blijft maar groeien….

 5. Tineke says:

  Tsjaaa, herkenbaar, bij mij is het al een tijdje heel stil op de blog en ik denk dat het een lifeblog is – euh – was (whatever).

Leave a reply.