Tannine & Cuisine

In Jabbeke huist Hilde Jonckheere, sommelier van het jaar 2009, die er samen met haar levenspartner en kok Wim Uyttersprot Tannine & Cuisine runt. Op de website had ik het arrangement van het huis gevonden: aperitief, 4-gangen diner, overnachting en ontbijt voor €90 per persoon. Dus u kan het al raden, wijlen naar Jabbeke.

Om eerlijk te zijn was het daar totaal anders dan ik verwacht had. Ik had een restaurant verwacht met wat kamers aan, maar het was eerder omgekeerd. De focus lijkt er eerder bij het hoevetoerisme te liggen waar je indien gewenst ook gebruik kan maken van de restaurant faciliteiten.

We waren zaterdag de enige gasten die er bleven eten. Dus het werd een privé-diner met als gastvrouw de beste sommelier van het land. Veel exclusiever ga ik het niet vinden.

Bij het 4-gangen diner was er de keuze om een fles wijn te kiezen uit de kaart (die ook allemaal in hun wijnwinkel te koop zijn), maar het spreekt voor zich dat wij graag de optie aangepaste wijnen kozen (te betalen per glas).

Als aperitiefhapje kregen we een oester, morson iberico (Spaanse charcuterie) en hazenpaté op peperkoek. In het glas kwam een Riesling Brut Ratzenberger (2005, €13,5 winkelprijs), een verassend lekkere Duitse mousserende wijn. Ideaal als aperitief, en eens wat anders dan de zoveelste Champagne of Cava. We namen het aperitief in de zeer koude veranda, waar gelukkig wel een tafeltje voorzien was bij een gezellige houtstoof.

Nadien namen we plaats in het restaurant, waar een hoekje alleen voor ons ingericht was. Als tweede gang kwam er een carpaccio van rosbief, in het glas een Silvaner. Nadien volgde een bordje met langoustines, pompoen en ramenas. Daarbij kwam er geen glas, maar wel 2 glazen Riesling Dr. Crusius  (2007,  €16,75 winkelprijs) waarbij één glas gevuld werd met een gechambreerd deel en het andere gewoon uit de fles. Twee keer dezelfde wijn, maar wel helemaal anders. Als hoofdgerecht werd er konijn geserveerd met wintergroenten. En ook hier opnieuw 2 glazen, dit keer rode wijn: een Duitse Ratzenberger Pinot Noir (2006, €9,3 winkelprijs) en een Franse Séraphin Syrah (2008, Cote Du Rhone, €12 winkelprijs). Als dessert kwam er nog een bordje ananas met kokosbodem en een sorbet met appel frietjes.

Alle gerechten en wijnen werden uitgebreid aan ons voorgesteld. Want als iets mij zeker ergert bij een etentje is het wel een ober die met moeite een glas cola van een glas rode wijn kan onderscheiden of wijn die geserveerd wordt zonder uitleg. Maar niets van dit alles bij tannine & cuisine. Hilde Jonckheere gaf een ganse avond uitvoerig uitleg bij alles wat we vroegen. Een wijnavond om in te kaderen. Zoveel is zeker. En ik heb er ook eindelijk een adresje door gevonden waar ze super lekkere Duitse wijnen hebben. Jammer dat we nog niet in ons nieuw huis wonen, want ik had alvast ideetjes genoeg om de kelder te vullen.

Zowel de prijs, de kwaliteit, als de service van het diner, het logement en het ontbijt waren zeer goed. Waren er dan geen minpuntjes hoor ik u vragen? Toch wel. De inrichting van het restaurantdeel was mij iets te feestzaal-achtig en ook bij de kamers dacht ik, “ahhh, nog een erfstuk van tante Zulma”. Daardoor mist het geheel wat aan sfeer en ik zie daar zeker nog een verbeterpunt.

Een bijzonder adresje. Ook voor groepen en families met kinderen. Maar zeker een feest voor de wijnliefhebber. Want waar anders krijg je een privé-diner waar de eerste sommelier van België je bedient en uitvoerig haar wijnpassie met je deelt? Een aanrader.

Meer info: Tannine & Cuisine, Zomerweg 16, 8490 Jabbeke

U zegt?
  1. Corto says:

    “maar wel 2 glazen Riesling Dr. Crusius (2007, €16,75 winkelprijs) waarbij één glas gevuld werd met een gechambreerd deel en het andere gewoon uit de fles. Twee keer dezelfde wijn, maar wel helemaal anders. ”
    Kan je vertellen wat het verschil was? (Ik heb zelf onlangs wat Riesling gekocht waarbij de wijnhandelaar aanraadde om hem te decanteren als ik hem jong wilde drinken.)

  2. Smetty says:

    Eigenlijk zowel een smaak- als een geurexplosie. Zeer opmerkelijk verschil. Vond de wijn al lekker zonder het decanteren eigenlijk, maar ga het in het vervolg toch ook wat meer doen.

Leave a reply.