Wijn festival 2009

wijn

Afgelopen week kregen we van Carrefour naar aanleiding van het Wijn festival 2009 een fles Argentijnse rode wijn in de bus. Meer bepaald een Bodega Lurton Cabernet Sauvignon Reserva 2006 (nu €8,99, anders €9,99). Er zat ook een setje glazen bij, maar een beetje wijndrinker proeft bij voorkeur wijn alleen uit zijn eigen glazen (mijn glas is mijn referentiekader).

Even een woordje over de druif. Cabernet Sauvignon is een typische Bordeaux druif. Van deze kleine druiven worden meestal wijnen gemaakt met sterke tannines, een hoge zuurtegraad en veel aroma’s waaronder zwarte bessen en groene peper.

Mijn eigen proefnota’s sluiten hierbij aan. De wijn begint eerder gesloten in de neus, maar geeft nadien aroma’s van cassis, braambessen en kruidigheid vrij. De houtrijping liet ook merkbaar sporen na. In de mond merkte ik veel zuren op, te veel zelfs, gevolgd door uitdrogende tannines. We dronken de wijn bij een kruidige gehaktschotel met courgettes en waren het er over eens dat de wijn beter tot zijn recht kwam bij eten.

Qua prijs zit de wijn goed, maar ik haast mij niet naar de Carrefour om een paar dozen in te slaan. Volgens de kenners (Simonne Wellekens, Filips Salmon) was deze fles perfect op dronk. Ik citeer hun advies: “niet aarzelen, kopen en meteen serveren bij rosbief op de meest klassieke wijze”. Zelf denk ik daar anders over: ik vond vooral de zuren en de tannines nog niet goed zitten en ik zou de wijn zelf eerder nog een jaar of 2 in de kelder laten liggen. In die zin denk ik dat het advies op het etiket zelf het beste is: “It can be enjoyed young with red meat or cheese but will improve with a few years of laying down”.

Ik vond het een fijn blogpakket. Meer van dat.

Trackbacks for this post

  1. Een axioma in de productontwikkeling « MouseOver

Leave a reply.