De Gouden Gids luistert niet

Het is alweer 2 jaar geleden dat ik hier mijn beklag deed over de papierberg van de Gouden Gids die elk jaar weer ongevraagd onze richting uitkomt. Is er ondertussen eigenlijk iets veranderd?

Laat ik bij mezelf beginnen. Ik heb een ‘geen ongeadresseerd reclamedrukwerk’-sticker van het Gents MilieuFront op onze bus geplakt. Want als je iets niet wil, dan moet je dat ook kenbaar maken natuurlijk.

Houdt men daar rekening mee? Ja, behalve de mannen van de Gouden Gids.

De bezorgers van de streekkrant bijvoorbeeld, gooien maar 4 (er zijn 5 bussen) exemplaren meer binnen in ons appartement. Altijd. Ik vind dat erg netjes van ze. Eerder deze week waren we ook gecharmeerd door de actie van Ikea. Er zat in elke bus een catalogus, behalve bij ons. Daar zat een klein foldertje in met oa. volgende uitleg: “Wij respecteren dat jij geen reclame in de bus wilt. Maar misschien wil je de Ikea catalogus toch graag ontvangen….”. En dan een url waar we ons kunnen registreren om hem alsnog te krijgen. Kijk, dat is nu eens een aanpak die getuigt van respect voor je mening en milieuvriendelijk gedrag. Bravo Ikea.

En de Gouden Gids? Die dumpten eerder deze week vijf zakken met elk 2 kg papier in ons appartement. Ik heb onze zak dan maar onmiddellijk leegemaakt en bij het oud papier gelegd. Twee jaar geleden heb ik eens op een site (ondertussen offline) aangegeven dat ik geen gids meer wou, maar dat heeft niets uitgehaald (zag net een andere optie tot uitschrijven via het Gents MilieuFront, maar dat zijn druppels op een hete plaat).

De papierverspilling gaat vrolijk verder en niemand lijkt van plan om Truvo (het bedrijf dat de Gouden Gids uitgeeft, voorheen Promedia) te stoppen. Ikea bewijst nochtans dat het anders kan.

U zegt?
 1. Mikaël says:

  Hier in Grimbergen ook al een paar jaar hetzelfde verhaal (http://www.hetgroteverlangen.be/tag/1207/)

 2. Goya says:

  Het lijkt me vooral een probleem van de (lokale?) bezorgers van de Gouden Gids. Sinds wij ons uitschreven hebben we geen enkele papieren gids meer gezien…

 3. Huug says:

  In de Humo van 18/08 stond een (leuke) lezersbrief. Schrijver woont op “den buiten” en gaat op vakantie en doet er alles aan om de indruk te wekken dat hij thuis is (kwestie van inbrekers af te weren). Lichten aan en uit met een timer en rolluiken automatisch open en dicht, zo’n dingen… Het enige wat ze niet hadden verwacht was het opvallend gele pak met telefoongidsen dat daar nu al een week voor de deur is blijven liggen…

 4. Bloem says:

  Das tof! Ik ga eens even kijken of ik die URL op de site vind. Want de Ikea-gids is de enige niet-geadresseerde reclame die ik mis.

 5. Smetty says:

  @Bloemeke (mag ik nog tante zeggen?): Inderdaad tof! Zal de url er maar bijzetten, was dat vergeten: http://www.ikeacatalogus.be/nl/de-cover-onthuld/details-catalogus-ikea

 6. Bloem says:

  Tuuuuurlijk blijf ik de tante 😉

  Dank je wel voor de link. Spijtig genoeg was ik een beetje laat vandaag. Na 4 augustus kon je niet meer bestellen. Maar … wie niet waagt, niet wint. En dus vulde ik alles netjes in en ga verder op hoop van zegen.
  Thx

Trackbacks for this post

 1. Smetty’s Soapbox » Blog Archive » Truly local en beetje déjà-vu

Leave a reply.