In de keuken van een 1 ster resto

Vorige week mocht ik een bijzonder verjaardagsgeschenk verzilveren: een kookles bij Kristof Coppens van 1-ster Michelin restaurant Apriori (eerdere bespreking) in Haaltert.

Apriori

Kristof Coppens geeft een paar keer per jaar op maandagavond een kookdemo. Gedurende een uur demonstreert de chef hoe hij 3 gerechten maakt. Nadien nemen alle deelnemers van de demo samen plaats aan tafel en worden de gerechten geserveerd. Vorige week stonden er op het menu: gegrilde zeetongfilets en risotto met saffraan, Franse hoeveduif roségebraden met inlandse asperges en zalf van eierdooier, als afsluiter een spons van yoghurt met meloen (meer foto’s op Flickr).

Samen met 7 andere mensen betrad ik om 18u het heiligdom van de chef. We kregen het tijdschrift Talent & Passion (uitgegeven door Jeunes restaurateurs d’europe) en een uitgeschreven recept van de 3 gerechten.

Het daaropvolgende uur was zeer interessant en ik vond dat het ook goed voorbereid was. Ik heb interessante dingen opgestoken over het maken van risotto (de truk met de oven), het braden van duiven (van het vuur nemen en laten doorgaren), het klaarmaken van asperges (in de pot laten tot ze zinken en dan pas serveren) en het omtoveren van een yoghurt-bereiding naar een spons-textuur in de microgolf (spektakel verzekerd).

De keuken van de chef en de mijne, die vallen natuurlijk niet te vergelijken. Ik heb bijvoorbeeld geen roner, een toestel om vacuüm getrokken producten te garen aan lage temperaturen. Wat ik dan ook bijzonder interessant vond was dat hij de gerechten zowel demonstreerde met zijn kookgerief, als met de potten en pannen die je in een gemiddelde keuken mag verwachten. Zo gaart hij zelf duiven in de roner, maar bakte er één voor ons in de pan.

Tegen het einde van onze kookdemo kwam het zaalpersoneel stilaan binnen druppelen en mochten we plaats nemen aan onze tafels. Aangezien de kookdemo onderdeel was van een verjaardagsgeschenk, ging ik niet bij de rest van de kookclub zitten, maar bij mijn eigen gezelschap. Het was eerlijk gezegd wel bijzonder om aan de anderen uit te leggen hoe alles gemaakt wordt. Alsof ik het zelf gemaakt had.

We kregen een aperitief, een inleidend hapje, het gedemonstreerde voorgerecht, hoofdgerecht en nagerecht, nog wat tussendoortjes, aangepaste wijnen (wit en rood, zeer gul geschonken), water en koffie.

De kookdemo bestaat normaal uit 5 sessies en kost €63 per persoon per sessie. Ik vond het zéér interessant om het eens mee te maken en vind het zeker vatbaar voor herhaling, maar mij engageren voor 5 lessen is misschien toch iets te veel van het goede. Tip: als u dit cadeau doet aan iemand en ook mee wil eten, volg dan samen de demo.

Ik bedank bij deze graag de gulle schenkster voor de bijzondere ervaring en de fijne avond.

Trackbacks for this post

  1. Fw: Ruth Joos zoekt schaduwjury voor de Gouden Uil Literatuurprijs « The Sausage Machine
  2. UPDATE: Schaduwjury Gouden Uil bekend « The Sausage Machine

Leave a reply.