De baai van de Somme en de Opaalkust

De krokusvakantie is de sneeuwvakantie bij uitstek. Toch kriebelde het dit jaar niet bij ons om richting sneeuw te trekken, maar wel om na die lange wintermaanden terug iets buiten te doen. Daarom besloten we afgelopen week 2 mountainbike trips van reisorganisatie Cameleon bike aan elkaar te knopen: de baai van de Somme en de Opaalkust.

Mountainbikes

Op amper 3 uur rijden van Gent stonden we in Noyelles Sur Mer waar de B&B van Gilles en Catherine als vertrekpunt dient. Bij deze mountainbikereizen horen uitgestippelde routes via een fiets-GPS en gedetailleerde fietskaarten van de omgeving als backup. Voor ons was het de eerste keer dat we met een GPS reden, en het moet gezegd: dat is gewoon zalig. Je fietst de route via de GPS, maar je kan op elk moment probleemloos besluiten om bijvoorbeeld een stuk af te snijden of om ergens af te wijken en later weer aan te sluiten (wat we ook regelmatig gedaan hebben).

Qua omgeving is de baai van de Somme ongelooflijk mooi (en zeer fietsvriendelijk naar Franse normen). Onze 3 mountainbike routes brachten behoorlijk wat afwisseling: langs de baai op het strand via schilderachtige dorpjes zoals St Valery sur Somme of Le Crotoy, door het ForĂȘt de Crecy en het prachtige landschap inwaarts. Gezien de Fransen zelf op skiverlof waren, hadden wij dit moois helemaal voor ons alleen. Tel daar nog de lekkere Franse keuken aan schappelijke prijzen bij en de zeer warme ontvangst in de B&B en u begrijpt dat wij zeer tevreden zijn over dit deel van onze reis.

Na de baai van de Somme keerden we een beetje meer huiswaarts tot aan de Opaalkust. Hier logeerden we te Wierre-Effroy in Alex Factory, een zeer trendy B&B. Het concept was hetzelfde als de dagen voordien: fietsen met de GPS door veld en bos, langs prachtige uitzichtpunten en bunkers uit WOII, maar ook met zicht op zee langs routes tussen Cap Blanc-Nez en Cap Gris-Nez. Aan de Opaalkust was het al ietsje drukker, maar meestal hadden we het landschap voor ons alleen. De routes waren wel iets pittiger dan die aan de Somme omwille van de hoogteverschillen. Ook over dit deel van de trip zijn we uitermate positief.

Het was de eerste keer dat we bij Cameleon bike een fietsreis boekten, en we kunnen het ten zeerste aanraden. Natuurlijk kan je beide plaatsen zelf verkennen, maar voor een pefect uitgestippeld mountainbike parcours met GPS en kaarten betalen we graag een prijs. De organisator spaarde ook tijd nog moeite om alles geregeld te krijgen mbt het bezorgen van de GPS en een huurfiets.

Alleen maar lof dan? Nee, er waren toch een 2-tal minpunten. Voor beide trips hadden we een paar zinnetjes extra kunnen gebruiken over eetgelegenheden. Ik ben toch wel 2 keer uitgehongerd een supermarkt binnen gevlogen met alleen nog de woorden brood en banaan op mijn lippen. Daarnaast werd de logistiek van de reis voor een deel gedaan door reisorganisator ‘t Zuiderhuis. De link tussen Cameleon bike en ‘t Zuiderhuis was ons niet echt duidelijk, maar dat ze bij ‘t Zuiderhuis zelf niet wisten wat Cameleon bike is, komt toch wel erg amateuristisch over. Nu ja, we hebben zelf al een paar reizen via ‘t Zuiderhuis gedaan, en weten ondertussen dat ze daar prima reizen verkopen, maar dat hun backoffice op niks trekt.

Het was heerlijk om nog eens samen 6 dagen te fietsen, en af te zien af en toe (vooral als het bergop gaat, want ik zal nooit een berggeit worden), en met lange tanden het zoveelste Sultana koekske met tomaat en Italiaanse kruiden eten omdat er buiten seizoen niks open is, en euforisch gremelen omdat ik een wild everzwijn gezien heb vanop de fiets en zij niet (maar ik sta wel nog een beer achter).
En ook beseffen dat een week vakantie nemen zoveel deugd kan doen (en dat Eva dat weer allemaal goed georganiseerd heeft).

U zegt?
 1. janien says:

  Heerlijk lijkt me jullie reis! Heerlijk: het komt spontaan in me op. Of komt het omdat ik het in je post als oplichtend kernwoord heb gelezen? Cap Gris Nez: herinneringen aan paleontologische opgravingen in heerlijke natuur met mijn kinderen. Toen mijn zoon er als basisschoolkind nog van droomde van paleontoloog te worden … Hij zocht al naar dinosauruseieren lang voor de Jurassic-rage openbarstte. Nu daalt hij dagelijks af in de krochten en spelonken van de menselijke geest, probeert hij de ondoorgrondelijke kronkelingen in de ziel te ontwarren. Op hoop van heling. Mijn liefste jongen.

  Veel groetjes aan jullie beiden van janien

 2. Lieven says:

  Beste,

  dit lijkt een leuke rit. Hebben jullie de gps routes in jullie bezit? Zoja, kunnen jullie die delen met mij?

  mvg,
  Lieven

Trackbacks for this post

 1. Smetty's Soapbox » Blog Archive » FietsGPS: Garmin Etrex Vista HCx

Leave a reply.