Lemonnier

De meest dankbare postjes om te schrijven, zijn mijn restaurantbesprekingen. Google zorgt er namelijk voor dat het mijn meest gelezen posts zijn en blijven. De comments komen meestal niet onmiddellijk na de publicatie, maar wel op lange termijn.  Ik krijg dan ook regelmatig “echte culinairen met het juiste referentiekader” op bezoek die mijn barbaarse teksten lezen. Speciaal voor hen, en natuurlijk ook voor u, deze post over Lemonnier, een 1-ster Michelin in Lavaux-Sainte-Anne.

Lavaux-Sainte-Anne is een deelgemeente van Rochefort. Het ligt vlak naast de autosnelweg E411 (afrit 22a) en ligt op 170 km van Gent. Het dorpje zelf is helemaal zoals je dat van de Ardennen verwacht: bossen, open velden en van die typische huisjes. In Lavaux-Sainte-Anne krijgt u er nog een mooi kasteel bovenop. Het is in het jachthuis van dat kasteel aan het dorpslein dat Lemonnier zich genesteld heeft. Als u niet onmiddellijk na het eten terug naar huis moet, kan u overnachten in 1 van de 9 kamers. Wij kozen voor de formule waarbij een ‘chambre luxe’ (met bubbelbad en ontbijt) inbegrepen is, alsook het menu ‘Saveur du produit’, aangepaste wijnen en alle andere dranken (aperitief, water, koffie). Voor deze formule betaalden we 149 euro per persoon.

We begonnen met een champagne (chardonnay/pinot noir) van het huis bij de haard. Er kwam een bordje met 3 hapjes bij. Nadien verhuisden we naar de gezellige eetzaal. Het interieur is er modern en gezellig aangekleed. Het restaurant werkt hiervoor ook met kunstenaars uit de omgeving die er hun werken tentoonstellen. Het menu uit onze formule bestond uit 4 gangen. Vooraf kwam er nog een soepje op basis van kreeft. De eerste gang was een ‘St-Jacques mi-cuite, avocat, tarama de langoustine et citron’. Er kwam een Spaanse wijn bij die we niet bijzonder vonden. Nadien volgde een ‘St-Pierre cuit sur sa peau, pomme de terre en risotto, champignon des bois, jus de scarole aux palourdes’. De bediening was zo vriendelijk om bij het opdienen van de schotel de vis te identificeren als een Zonnevis of Sint Petrusvis. Mijn Frans is niet slecht, maar bij St-Pierre denk ik spontaan aan een heilige en niet aan een vis. Als hoofdschotel kregen we ‘Faisan, cuit au feux de bois, foie gras, jus caramelise d’endive’. Als dessert kwam er een bordje op tafel met ‘Pain de gênes, mousse de calisson, poire, glace a la chartreuse verte’. Nadien volgde, zoals dat hoort, nog een koffie met zelfgemaakte snoepjes.

Om eerlijk te zijn was ik vooraf wat sceptisch bij het idee dat we ‘maar’ een 4-gangenmenu hadden. De porties zijn namelijk in de meeste van dit soort restaurants behoorlijk klein. Maar die vrees bleek ongegrond. Naast de vermelde 4 gangen waren er ook nog de tussendoortjes (aperitiefhapjes, soepje en snoepjes achteraf). Mijn tafelgenote en ik waren uiterst tevreden over de maaltijd. Ik noteerde ook nog volgende uitspraak: “eindelijk nog eens een echt stuk vis en vlees op mijn bord in plaats van een schuimpje of een gelei”. De enige opmerking die ik kan maken is het feit dat ze vrij spaarzaam waren met brood.

En dan de wijn, mijn favoriete onderdeel. De echtgenote van de kok stelt de wijnen samen en zou zelf oenologe zijn. Haar man kiest resoluut voor producten van eigen bodem, zij staat er voor bekend vooral Franse wijnen te verkiezen. Dat werd ook tijdens ons bezoek duidelijk. We kregen 3 franse wijnen in het glas en 1 Spaanse (en die was ook het minst lekker). De wijn die mij het meest is bijgebleven is een Syrah 2006 van het huis Yves Cuilleron. Ik ben zelf een grote fan van Syrah wijnen en drink hem vooral uit Australië (als Shiraz bekend). Waar de nieuwe wereldwijnen van deze druif zeer fruitig zijn, is de versie zoals hier gemaakt in de Noordelijke Rhône (zijn echte thuisbasis volgens de kenners) eerder pittig, scherp en met veel peper. En dat paste perfect bij het stukje fazant. En wat ik nu echt eens het vermelden waard vind, is dat alle gebruikte wijnen aan de receptie tegen zeer gunstige prijzen te koop waren. U kan al raden welke wijn mee naar Gent mocht.

En dan het eindoordeel. Het eten was zeer lekker, de aangepaste wijnen perfect. Vier wijnen bij 4 gerechten, daar kunnen meerdere restaurants een voorbeeld aan nemen. De bediening was correct, ze gaven uitleg bij alle gerechten en beschikten duidelijk allemaal over een gedegen wijnkennis. Als u zonder kamer voor de menu gaat, dan betaalt u 48 euro voor het menu en 25 euro voor de wijnen. Reken daar voor het gemak 22 euro voor het trio aperitief/water/koffie bij en u komt aan een bedrag van 95 euro per persoon. Zoals gezegd betaalden wij €149 voor het geheel. Ik zou het een correcte prijs/kwaliteitsverhouding willen noemen. Gezien de afstand en het mooie kader waarin Lemonnier is gelegen, kan u er best een weekendje weg van maken.

Meer info: Lemonnier, Rue Baronne Lemonnier 82, 5580 Lavaux-Sainte Anne, + 32 84 38 88 83

U zegt?
  1. Dorien says:

    Buiten het feit dat ik er best wel eens graag wil gaan eten, vind ik deze recensie zeer professioneel aangepakt 😉 Bij deze de eerste van een nog lange reeks te komen comments 😉

Trackbacks for this post

  1. Lemonnier* (Lavaux-Sainte-Anne) | Sterrenjacht

Leave a reply.