Samenwerken en de pizza-metafoor

Deze post gaat over samenwerken aan een wiki-opdracht, de moeilijkheden die daarbij opduiken en pizza.

Ik volg momenteel een vak aan de universiteit als student. Voor dat vak moeten we 3 opdrachten uitvoeren in groepsverband. Om precies te zijn: onder het vlagje samenwerkend leren dien ik samen met 7 andere studenten een wiki te maken over een bepaald onderwerp.

Vorige week zei de prof dat sommige wiki’s niet helemaal de gewenste richting uitgaan. Hij gaf daarbij volgende metafoor: “Ik heb jullie een pizza gegeven die jullie samen moeten opeten. Maar wat merken we? Jullie snijden de pizza in punten, eten elk jullie deel op en vertellen dan aan elkaar hoe lekker de pizza was. Maar dat is niet hoe het moet. We willen dat jullie samen van de pizza eten en van alles proeven.” Maw: het groepswerk wordt verdeeld onder het aantal deelnemers en ieder doet zijn deel, terwijl het de bedoeling is dat iedereen aan elk deel meewerkt.

De voorbije dagen heb ik mij zitten afvragen waarom we als groep de pizza verdelen en hem niet samen opeten. Als we samen een pizza willen eten, dan kunnen we bijvoorbeeld één punt afsnijden en dit in de groep doorgeven, nadien snijden we een tweede punt enzoverder. We zouden ook de volledige pizza kunnen doorgeven en willekeurig happen, maar zeg nu zelf, dat eet toch niet smakelijk? “En waarom eten we die pizza niet samen op?”, vroeg ik hier thuis. Mijn Eva had volgend antwoord: “omdat jullie vies zijn van elkaar”. Vertaald: we kennen elkaar onvoldoende om goed samen te werken. In een wiki moet je bijdragen van een ander durven schrappen, aanvullen en bekritiseren. En dat is niet evident. Zo blijkt.

Wat de metafoor betreft, ik denk niet dat er van die pizza gegeten moet worden, maar wel dat we hem samen moeten bakken.

De pizza die we moeten maken, is groot. Het zou te veel tijd kosten om hem volledig samen te beleggen. Daarom is het wenselijk dat we ieder voor één pizzapunt de basis leggen. Als dat volbracht is, dan zou elk groepslid de pizza kunnen overlopen met een ingrediëntenmandje bij de hand en bijkruiden of afschrapen waar nodig: wat extra peper hier, een tomaatje minder ginds. Als iedereen dan zijn ronde gedaan heeft, kan de pizza de oven in.

Ons groepswerk gaat van bovenstaand denkwerk niet beter worden. Maar u en ik weten nu wel wat er met die pizza moet gebeuren.

U zegt?
 1. vanessa says:

  opeten die handel! 🙂

 2. janien says:

  Mooie metafoor, vind ik wel. En daarop voort’bereidend’, jouw wikistory. Om van te snoepen … Tja, zo zou het moeten/kunnen zijn, samenwerken in een wiki. Ik heb het met mijn 5e jaar aso geprobeerd in het eerste trimester 2007-2008 (mijn laatste …), maar we zijn ‘ver van kant’ gebleven. Neen, het is echt geen topkokpizza geworden. Gewoon wat geëxperimenteer met ieder zijn deegje, zonder beleg. Verder zijn we niet gekomen. Maar het heeft ons wél een prijs opgeleverd! Die van “Iedereen woordenaar” van de Provincie Antwerpen (voor 1 000 euro Van Dales!). Zo zie je maar: proberen, ploeteren en foeteren hélpt. En ICT maakt (leer)rijk! Meer weten …? In The Sausage Machine (tegen eenheidsworst!): http://janien.wordpress.com/2008/09/15/tentoonstelling-iedereen-woordenaar-en-woordenboekwedstrijd-voor-scholen-verlengd/

  Veel groetjes
  janien

 3. janien says:

  Dit vergat ik nog toe te voegen: veel bakgenot en veel succes! (Hou jij eigenlijk wel van pizza?)

 4. Smetty says:

  @Janien: ik ben eens naar jullie wiki gaan kijken, en was eerlijk gezegd wel onder de indruk. Die 1000 euro is zeker terecht!

  Een goede wiki-opdracht verzinnen is inderdaad niet evident. Maar het klopt, proberen, ploeteren en foeteren, dat helpt.

  By the way: ik lust zééér graag pizza. Een beetje tot verveling zelfs van zij die regelmatig met mij gaan eten. 😉

 5. Smetty says:

  En Janien: blij dat er iemand iets begrepen heeft ivm tot deze post. Ik was al bang dat ik hem alleen voor mezelf geschreven had. 🙂

 6. Anneleen says:

  Wie pizza en studenten zegt denk natuurlijk meteen aan Studentenpizza! Nu online te bestellen in Gent en Leuven!

 7. Hoe werken jullie aan de Wiki?
  Elk van thuis.?
  In het zelfde lokaal?
  Hoe communiceren julie met elkaar?

  In mijn werk als agile coach met ontwikkelings teams merk ik als mijn teams niet regelmatig (in mijn geval dagelijks) met elkaar praten dat je dit soort problemen krijgt.

  Ik hou van metaforen om iets uit te leggen.
  In dit geval vind ik dat er iets niet klopt.
  Die van jou is duidelijk beter, maar hij voelt nog niet 100%aan. Ik denk er verder over na

  Yves

 8. Smetty says:

  @Yves:
  de bijdragen aan de wiki verlopen volledig van thuis, ieder individueel.
  De communicatie gaat via een forum. Asynchrone discussie zeg maar. Misschien zit daar wel een punt. Dat je beter een synchrone vorm van communicatie gebruikt.

  Laat maar horen wat jij met de pizza zou doen. Niet opeten, niet bakken, maar…

Trackbacks for this post

 1. Unexpected in a Wiki since Der Dieren Palleys (16e eeuw) « The Sausage Machine

Leave a reply.