Sauna Beauty De Dijk (zomer)

Een van onze meest favoriete ontspannende bezigheden is ongetwijfeld het saunabezoek. We gaan niet wekelijks, maar toch regelmatig. De laatste tijd hebben we behoorlijk veel verschillende sauna’s aangedaan. Aangezien over het onderwerp relatief weinig geblogd wordt en ik eigenlijk wel vind dat het onderwerp op mijn blog past, ga ik vanaf nu proberen over elke sauna die we aandoen een blogpost te schrijven.

De eerste in de rij is Sauna Beauty De Dijk in Dendermonde.

Infrastructuur: gelegen aan de oevers van de Schelde in Dendermonde en grenzend aan een natuurgebied. Wat het saunagebeuren betreft zijn er 4 sauna’s: een kruidensauna met lichttherapie 70°, een Fantasysauna 80° (met rechtstreekse glijbaan naar het zwembad) , een blokhutsauna 90° en een 100°-sauna (gesloten tijdens de zomermaanden). Verder is er een stoombad 45°, een infrarood cabine, een verwarmd binnenzwembad 32° (zeer mooi verlicht) en een niet-verwarmd buitenzwembad (8° -22°) met daaromheen een mooie ligweide, alsook een ruim terras. Het complex bevat ook een bistro voor kleine gerechten en een beautyinstituut met mogelijkheid tot onder meer massages en zonnebank.

Toegansprijs: € 19 (vanaf 1 oktober 2008 € 22).

Bezocht op: zaterdag 30 augustus, een zonnige laat-zomerdag (25°).

Beoordeling: We komen aan rond een uur of 16u. Gezien de lekkere temperaturen zit iedereen buiten. We vinden nog net 2 vrije ligzetels bij het zwembad. Mijn eerste indruk was niet zo positief. De ligweide wordt bevolkt door vaste klanten (vooral jong gepensioneerden) en er zijn net iets te veel tetterganzen (met een ‘r’ want beide sexen kwaakten vrolijk in het rond). Ik word ongevraagd deelgenoot van gesprekken over het kippenkraam op de markt van Dendermonde (ik vind het niet eens uit), de miniemenploeg van het voetbal en andere interessante onderwerpen. Voor mij hoeft een sauna geen stiltesauna te zijn (daar wordt absolute stilte nagestreefd), want ik zeg ook eens graag een woord, maar ik had net iets te veel de indruk dat ik op cafe zat ipv op een relaxgazon van een sauna. Een pluspunt op de ligweide was zeker dat men er drank kon bestellen en nuttigen naast de ligzetel zelf, een service die zeker niet overal mogelijk is.

De Fantasy sauna en de blokhutsauna hadden gisteren dezelfde temperatuur (90°), waardoor mijn voorkeur naar de fantasy sauna ging. Je hebt er een mooi uitzicht op de weide en na de sauna kan je rechtstreeks (dat is na het douchen natuurlijk) het buitenzwembad inslieren via de glijbaan. De meeste sauna’s bieden koud water aan in de vorm van een stortemmer, dompelbad of douche, maar die glijbaan is gewoon 10 keer geestiger. Ja, ook op mijn 34e.

Naarmate de avond vorderde verlieten de tetterganzen het terrein en socialiseerden we met de uiterst vriendelijke locals. We werden uitgenodigd om deel te nemen aan de stoomstoot van 21u en de zout-scrubsessie. De stoomstoter van dienst was erg opgetogen over het feit dat alle aanwezigen in het complex in de sauna zaten voor zijn stoomstoot sessie. Tijdens zo een stoomstoot wordt er extra water op de stenen gegooid waardoor de eigenlijke temperatuur in de sauna daalt, maar de gevoelstemperatuur door de stoom aanzienlijk stijgt. De stoom wordt met behulp van een handdoek door de sauna geslagen door de stoomstoter. Tussen de 2 sessies door wordt een licht bevroren stuk fruit voorzien, na de sessie een gekoeld drankje. De sfeer tijdens de stoomstoot was zeer gemoedelijk en ik moet zeggen dat ik nog nooit zoveel gelachen heb tijdens een saunabeurt als toen. Na de stoomstoot deed het koude water van het zwembad extra deugd.

Om af te sluiten gingen we samen met de locals in het stoombad voor een zout-scrub sessie. Dat bestaat uit 5 minuten zweten, vervolgens het lichaam inwrijven met zout en dan nog 10 minuten verder zweten. Het stoombad zet de poriën open, met het zout wrijf je alle dode huidcellen weg. Het resultaat is een zeer zachte huid (‘zo zacht als een babypoepje’ aldus de stoomstoter).

Eindoordeel:

Sauna Beauty De Dijk heeft een mooie infrastructuur. Tijdens de warmere dagen is het er zeer fijn vertoeven op de ligweide. Onder het cliënteel zitten veel vaste klanten die er socializen waardoor relaxen niet altijd even evident is, anderzijds heerst er wel een sfeer die uitzonderlijk hartelijk voor buitenstaanders is. De prijzen waren in zijn geheel zeer democratisch. Van mij krijgen ze een 9/10 en ze belanden daarmee onmiddellijk in mijn (zomer) sauna top 3 (die ontdekt u in volgende posts).

Om een volledig beeld te hebben van de sauna lijkt het mij aangewezen om nog eens terug te keren op een koude winterdag. Ik had een beetje de indruk dat er niet zoveel relaxruimte was binnen. Maar om daar zeker van te zijn, zullen we er over enkele maanden nog eens terug gaan. En dat is echt geen straf.

Meer info: Sauna Beauty De Dijk

U zegt?
 1. maizenaman says:

  Een absolute aanrader van Rillaarse saunagenieters: sauna ‘t mineraal in Rijmenam (www.mineraal.be) met een fantastische keuken en sauna hezemeer (www.hezemeer.be) met een prachtige tuin. U herkent mij niet meer na het koudwaterbad.

 2. lamazone says:

  Mineraal is inderdaad de moeite: binnen-en buitenzwembad, turks stoombad, 5 sauna’s, twee jacuzzi’s, een grote ligwei, en overal zetels. Het restaurant is er ‘gewoon’ en goed, een beetje aan de dure kant. Je kan er ook massages en beauty behandelingen krijgen. Het publiek is afhankelijk van het tijdstip: er zijn veel 50+ abonnees en vrij veel mensen die ‘eens na het werk een saunake doen’. De sfeer is gemoedelijk.

 3. je geeft me zin om nog eens een saune te doen, is veel te lang geleden. Vroeger gingen we minstens een keer per maandNu de zwangerschappen en borsvoedingen achter de rug zijn is het ideaal moment aangebroken om dit terug op te starten.

 4. Kathy says:

  Heb je Au Paradis al een geprobeerd, te Waregem? Misschien wel wat ver voor u, maar zeker de moeite waard! ‘t Is wel privé, maar zo’n mooie accomodatie vind je volgens mij niet in publieke sauna’s.
  Wij hebben er genoten van de rust, privacy, warmte, water…
  http://www.au-paradis.be

  Groetjes,
  Kathy

 5. Een ontevreden klant says:

  een vreselijke sauna, schimmel in het zwembad, lawaai in de relaxruimte, gasten die denken dat de sauna waar ik een moment van rust zoek een boerecafé is en een vreselijk klantonvriendelijk wijf aan de ingang! Nog geen 1 op 10, ik snap niet dat dit shit oord nog niet dicht is!

 6. Smetty says:

  Ook al is mijn oorspronkelijke blogpost 4 jaar oud, toch wil ik graag reageren op de vorige post. Wij bezoeken die sauna nog regelmatig en vinden hem nog steeds aangenaam. Het enige waar ik in wil volgen is het feit dat het er inderdaad soms meer op een café lijkt dan op een sauna. Voor wie een stilte-sauna zoekt, is dit niet het juiste adres.

  De rest van de commentaar vind ik eerder ongepast en getuigen van weinig respect.

 7. Den hofman says:

  Een tijdje terug daar geweest, prachtige inderdaad soms wat te familiale sauna. Super lekker gegeten, bediening was ook super attent. Spijtig dat de glijbaan weg is. Staat wel een nieuwe sauna in de plaats. Ik ga zeker terug.

Leave a reply.