Apriori

Het was een niet zo zomerse zondag, toen we vorige maand 1-ster Michelin resto Apriori binnen stapten. Er was op dat moment, tot mijn verbazing, nog niemand in de zaal. Het zou een rustige middag worden zei de maître, maar hij verwachtte wel een drukke avondshift. Goed voor ons.

Het restaurant is gelegen onder de kerktoren in de gemeente Haaltert (3 km van de afrit Aalst op de E40 richting Brussel). Het interieur is modern, eerder sober en groen, zwart en wit gekleurd. De achterkant van het pand is volledig in glas en biedt uitzicht op ontzettend veel groene natuur. Bij warm weer moet het zalig toeven zijn in de tuin voor het aperitief. We zaten centraal in de zaal en genoten van de rust die het geheel uitstraalde, alsook van het mooie uitzicht.

In elk Michelin resto kan je A la carte eten, maar in principe ga je beter voor de menu. Wij kozen voor de meest uitgebreide formule, die geserveerd wordt onder de naam ”Culinair gedicht”, met aangepaste wijnen. Hiervoor krijg je een zestal gangen voor de eigenlijk best democratische prijs van €82 (€62 zonder wijn). Vooraf bestelden we een glas champagne aan €5/glas (het gemiddelde in sterren resto’s zal zeker boven de €10 liggen, er zijn er al die €30 voor een glas vragen). Voor een koffie betaalden we eveneens €5 pp.

Op het bord verwelkomden we oa.:

 • Zuiderse toast met sardines en compote van tomaat, huisbereide ganzenlever en soja-noedels.
 • Gebakken langoustine met ossetong en asperges, jus van schaaldieren.
 • Tonijn mi-cuit gemarineerd met sesamolie, zalf van venkel en shitaké met kerrie.
 • Eend uit de Landes op lage temperatuur gegaard met spitskool, gekonfijte asperges en beignets van aardappel.
 • Nougat-ijs met Belgische aardbeien en kaviaar van pepermunt.

In het glas kwam een witte Spaanse Rioja (macabeo druif) en een lekkere rode Loire wijn, maar we onthouden vooral de witte Bordeaux. Die was zo lekker dat ik hem op mijn aankooplijstje voor na de zomer heb gezet.

De bediening was zeer professioneel, aangenaam in de omgang en ook passend gekleed (bij het interieur).

In totaal betaalden we per persoon €95, alles inbegrepen. We kregen er een 1-ster waardige maaltijd met wijn voor terug, in een mooi en rustig kader met vriendelijk personneel. Na mijn vorige resto-recensie en de bijhorende kritiek, vroeg ik mij af of ik te streng was geweest. Na mijn bezoek aan Apriori zag ik mijn kritiek op In de wulf alleen maar bevestigd.

Laat ik daarom afsluiten met volgend advies: als u eens lekker op topniveau wil eten, boek dan een tafel bij Apriori. Om betere prijs/kwaliteit te vinden, zal u erg hard moeten zoeken. Maar haast u, want de prijs stijgt meestal samen met de bekendheid van het restaurant. U moest al een tafel gereserveerd hebben.

U zegt?
 1. janien says:

  Als dat geen culinair gedicht was …! En ik wil proeven, ja, ‘degusteren’ … Om van te snoepen, jouw restorecensie!

  (Tussen twee ronde haken. En mijn zoon blijft maar herhalen … Tja, ‘t is niet dat ik niet weet wat schrijven. Slecht timemanagement? Ik moest die lifehackingtips van Margreet maar eens …)

 2. Smetty says:

  @janien: heeft die zoon van jou soms zelf interesse om mee te schrijven?

 3. Goya says:

  Die prijzen zijn inderdaad redelijk te noemen. Deze zet ik in mijn lijstje, bedankt!

 4. Anonymous says:

  Apriori is zeker een culinair avontuur aan heel democratische prijzen.
  Maar de prijs van een glaasje champagne is spijtig genoeg geen € 5 maar € 10.

 5. Smetty says:

  Het lijkt mij ook logischer ja dat een glas € 10 kost. Dan hebben ze zich vast vergist toen, want ik heb het nog eens nagekeken op de rekening en het stond er wel degelijk op aan € 5. Het zal een zomerpromotie geweest zijn zeker… 🙂

Trackbacks for this post

 1. Smetty’s Soapbox » Blog Archive » In de keuken van een 1 ster resto

Leave a reply.