To Snowboard. Aauw.

Net terug van een weekje Winterberg, een Duits skidorp op 5 uur rijden van Gent (net geen 400 kilometer ver).

Zoals alle lager gelegen skigebieden leent het dorp zicht tot een mix van winteractiviteiten: ski, snowboard, langlauf, wandelen en rodelen (met liftjes speciaal voor sleeën, wel cool). Jammer genoeg lag er geen echte sneeuw zodat langlaufen niet op ons programma kon staan. Gelukkig worden de pistes er wel besneeuwd via sneeuwkannonen en dat gaf mij wel de gelegenheid om sneller dan voorzien: te leren snowboarden…

Bij de Nederlandse skischool was de snowboardleraar op vakantie (wat een timing voor een kerstvakantie bij Der Brabander), en dus gingen we maar voor een Duitse school. De madam aan de kassa had ons een Engels sprekend exemplaar beloofd, maar ik heb de jongen op geen 3 woorden Engels kunnen betrappen. Twee uur les en een paar uur oefenen later, kon ik mijn eerste meters met het board schuiven, maar niet zonder veel blauwe plekken en veel “auws”.

Opgeven is voor een mietjes en dus reden we naar de andere kant van de berg waar snowboardleraar Frank ons in een mix van 3 talen verder leerde hoe het moest. Twee uur les en een paar uur oefenen later, ging ik mijn eerste piste naar beneden.

Helaas zou het bij die 2 dagen blijven. Mijn knie, die ondertussen even blauw ziet als mijn badmatjes, liet dat echt niet toe na een pijnlijke val. Mijn skibroek had het ondertussen ook begeven op een minder interessante plaats (en toen was ik plots weer blij dat ik de kruisjessteek op school geleerd had).

Dus nu is de vraag (tegen de paasvakantie): to snowboard or not to snowboard.

Als ik verder wil snowboarden zal ik in elk geval naar de winkel moeten voor een sterkere skibroek en skivest (meer contact met de sneeuw en dus nood aan sterker en nog beter waterdicht materiaal ), handschoenen met versteviging aan de polsen, kniebeschermers, elleboogbeschermers en een helm. En ook de conditie, de buikspieren en de beenspieren zullen serieus aangepakt moeten worden.

Ik sta al 20 jaar op latten, dus daar is het nieuwe ook wat af.
Het lief gaat op skiles, dus als ik op een snowboard sta, zijn we samen beginner.
Kunnen snowboarden lijkt mij ook gewoon cool.
Blauwe plekken gaan over.

We must go on.

* luister nog eens naar: *

U zegt?
 1. Mixette says:

  Gelukkig nieuwjaar!!!
  En toevallig staat er deze week in de Libelle hoe je kan trainen. Kijk maar hier
  🙂

 2. Sara says:

  Doet mij denken aan mijn eerste (en laatste) snowboardervaring.

  Ik was met mijn ouders en broer een week op skivakantie in Tignes en na anderhalve dag snowboarden bleef ik tijdens een draaimanoeuver steken in de sneeuw. Gevolg: mijn rechterknieligamenten verrekt en pijn pijn pijn. Ik heb nog even een poging gedaan om verder te doen, maar toen ik bij de eerstvolgende stop –iemand was gevallen en had zijn pols gebroken– ging neerzitten, verging ik van de pijn.

  Snel mijn snowboard losgemaakt zodat ik mijn knieën vrijelijk kon bewegen maar dat had geen zin, ik kon er niks meer mee doen. Intussen was mijn snowboard ook alleen de piste af aan het gaan. Speciaal zicht, dat wel.

  Anyway, ze hebben toen een paar mannen opgetrommeld en die zijn mij in zo’n oranje eerstehulpslee komen halen. Ik werd helemaal vastgebonden en kon quasi niks zien. Ongelooflijk vies gevoel, om enkel schuin boven jou te kunnen kijken (er was nog een kapje boven mijn hoofd) en ondertussen met enorme snelheid de berg af te glijden.

  De rest van de week heb ik samen met de jongen die zijn pols gebroken had in het hotel doorgebracht, en sindsdien heb ik geen zin meer om naar de sneeuw te gaan 😛 Of toch niet om te snowboarden.

 3. Smetty says:

  Aauw Sara. Dat klinkt nog veel meer als aauuww dan mijn aauwke.

  Bedankt Mixette. Ik ga het echt uitprinten om te gebruiken. Nu nog een zitbal kopen 🙂

 4. Tineke says:

  @Mixette, betrapt! Jij leest de Libelle!

  @topic: Skieën en Smetty, dat is voor mij met elkaar verbonden, voor eeuwig en altijd. 🙂
  Maar het mag ook snowboarden zijn, hoor. Mij niet gelaten.

 5. Hermanito says:

  Volhouden is de boodschap… eerste paar dagen is inderdaad afzien, maar dan wordt het plezant…
  Ik had samen met een kameraad 2x 1 uurtje les gevolgd in Peer. Dan voor 8 dagen naar Les 3 Vallées, materiaal vastgelegd voor de hele periode, kwestie van niet terug te kunnen 😉
  Eerste dag, meteen helemaal tot boven, een blauwe piste die je normaal op 10 minuten kan doen tot beneden heeft ons een halve dag gekost… afzien afzien afzien, niet normaal. De rest van de dag wat op de babypistekes gesukkeld. Aan het einde van die dag begon het al wat te gaan.
  Tweede dag, spierpijn! Toch opnieuw naar boven, wat de dag ervoor 3 a 4 uur kostte, ging nu al op 1 uur, joehoe 🙂
  Op het einde van de tweede dag stonden we al meer recht dan dat we op ons bakkes gingen :-))
  Derde dag, SPIERPIJN!!! Maar doorzetten is de sleutel tot succes, echt waar!
  Laatste twee dagen van die vakantie gingen we allebei zwarte pistes af, nog niet supervlot, maar het ging wel…

 6. dorien says:

  Leuk om te lezen Smetty. Heb zin om ook nog ns te gaan snowboarden (bij mij ook nog steeds glijden en dan weer vallen, en opstaan, en glijden, en dan weer vallen :-), dus Winterberg lijkt me wel een leuke optie als ik je post zo lees. Ikzelf heb nooit lessen genomen, maar zou dat beter ns doen. Hopelijk lukt het in de paasvakantie al wat beter voor jou, hophop 😉 Tot nu toe ben ik steeds in Landgraaf geweest (snowworld, indoor). Voor een dagje is dat heel leuk, er is zelfs een stoeltjeslift en een hut voor als je nood hebt aan gluhwein. Je kan daar ook in groep of inidividueel lessen volgen, dan ben je tegen de paasvakantie misschien al klaar voor een zwarte piste 😉

 7. marc says:

  blijven gaan, Smetty. Op Ice Mountain zijn er ook goede leraars (50 minuten van gent, in Komen). Vraag naar Bruno Callens

Leave a reply.